Karting • Chrono

Zo oom zo neefje: Glenn Schwillens (13) en Dominic Ummels (36) racen allebei naar het podium in het NK karten

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 november 2022 13:01 • Print artikel

GENK – Zo vader zo zoon, heet het gezegde, maar in het geval van Dominic Ummels en Glenn Schwillens is het zo oom zo neefje. De twee Limburgers, woonachtig net over de Duitse grens in Hillensberg, karten allebei en dat doen ze bepaald verdienstelijk, kun je wel stellen. Zondag won oom Dominic (36) de Rotax Max DD2 Masters-klasse in het NK van Chrono Karting en neefje Glenn (13) werd derde in de Rotax Max Minimax-klasse.

Dominic Ummels en Glenn Schwillens op podium bij N in Genk

“Dit voelt heel goed. De eerste keer samen met mijn oom op het podium”, zei Glenn die samen zijn oom uitkomt voor SP Motorsport, het topteam van Stan Pex. “De snelheid was er. Ik heb wel een paar foutjes gemaakt en ben een paar keer een beetje van de baan geraakt, maar verder ben ik blij met het resultaat. Dit is mijn derde beker dit jaar.”

En dat is knap. Want Glenn kart pas twee jaar en is bezig aan zijn eerste wedstrijdseizoen. Dat hij met karten is begonnen, komt door zijn opa. “Die heeft me geïntroduceerd in het karten. Hij kent de vader van Stan. Ik ging vaker kijken, ook naar het EK en andere grote wedstrijden. Dat vond ik leuk en op tienjarige leeftijd mocht ik beginnen met testen. Dat ging best wel goed. Ik leerde snel. Nu ben ik derde geworden en daar ben ik heel blij mee.”

Glenn Schwillens

Hij vervolgde: “Karten is nu echt mijn sport. Je kunt er hard in gaan, ik hou van de snelheid, en het sturen. Ik ben één van de oudsten in het Minimax-veld, maar ook als één van de laatste begonnen met karten. Dat is vaak best moeilijk. Zij hebben meer ervaring en dit is pas mijn eerste wedstrijdjaar. Dan is het fijn om nu te laten zien: ik ben er, ik kan het. Ook al heb ik niet zoveel ervaring.”

De voor de hand liggende vraag was natuurlijk of hij ook traint met zijn oom. “Af en toe. Ik heb al een keer in een Junior-kart getraind en mijn oom reed toen in een Senior-kart. Zo reden we achter elkaar aan en konden we vergelijken hoe we reden. Meestal ga ik alleen met mijn vader en oefen ik zelf. En ik leer natuurlijk veel van het team in de dagen voorafgaand aan de wedstrijd. Stan heeft heel veel ervaring, ook op deze baan. Hij legt me precies uit wat beter en anders moet. Dat is wel echt fijn. Ook mijn oom geeft me tips. Hij komt heel vaak kijken bij mijn trainingen.”

Dominic Ummels

Het mooie van oom en neefje is dat hun kartloopbaan parallel loopt, want ook voor Dominic is het zijn eerste wedstrijdseizoen. “Ik heb wel eerst een jaar in een Senior-kart getraind bij Stan. Daarvandaan zijn we naar de DD2 Master gegaan”, legde Dominic uit. “Stan zei: ik denk dat schakelen je wel ligt. Ik draaide en gooide veel met het stuur. Dat ging zo goed dat Stan zei: volgend jaar gaan we wedstrijden rijden.”

“Dit is nu mijn derde beker, de eerste plaats. Ik had het nooit verwacht, maar ik zit wel bij een superteam. Het materiaal is altijd super in orde.” Wel is het zo dat Dominic, die het dakdekkersbedrijf van zijn ouders met zijn zus heeft overgenomen, in zijn jeugd al veel gekart heeft.

“Toen ik tien jaar was heb ik heel veel binnen gekart. Ik heb het drie jaar gedaan en daarna heel lang niks meer. Op een gegeven moment dacht ik: het lijkt me leuk om een keer in een Senior-kart te trainen. Dat zei ik tegen Stan. Nu gaat het hartstikke goed. We hebben veel progressie gemaakt dit jaar. Hopelijk wordt het volgend jaar nog beter!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS