Karting • Chrono

Wat goed is, komt snel! Ryan Rijvers (9) rijgt podiums aaneen in eerste kartseizoen: "Gaaf om zulke grote bekers te winnen"

Uitgegeven door Bart • 14 oktober 2022 02:18

Berghem – Het gaat razendsnel met karttalent Ryan Rijvers. De 9-jarige karter uit Schimmert, uitkomend in de MicroMax voor RR Racing, eindigde afgelopen weekend op Circuit Park Berghem op de tweede plaats in het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Vorige maand boekte Ryan al succes bij het Belgische BMC door de race in het Duitse Kerpen op zijn naam te schrijven. Zo weet de rappe Limburger de weg naar het podium al heel goed te vinden in zijn eerste wedstrijdjaar.

Ryan Rijvers

Ryan komt sinds mei uit in het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting. Hij miste een aantal races en maakt daarom geen kans meer op de titel, maar dat weerhoudt hem er niet van uitstekend te presteren. “Hier in Berghem is het heel goed gegaan”, vertelt Ryan na het ophalen van twee grote bekers. Eentje voor zijn tweede plaats en een wisselbeker voor de beste Rookie. “In de pre-finale kwam ik als eerste over de finish, maar kreeg ik een tijdstraf voor een valse start. Dat was heel jammer, want ik viel daardoor terug naar de tweede plaats.”

Ook in de finale werd het een spannende strijd met de latere winnaar Senn Lindeman. “Ik heb heel lang op kop gelegen, maar de laatste ronde liet ik de deur openstaan en Senn kon me inhalen. Dat was wel heel jammer, maar ik heb wel twee grote bekers gewonnen. Het is heel gaaf om zulke grote bekers te winnen. Ik weet het nog goed dat ik voor het eerst zo’n grote beker won. Dit seizoen gaat het heel goed. In april ben ik echt begonnen met wedstrijden rijden en sindsdien heb ik eigenlijk altijd op het podium gestaan. En dat in mijn eerste half jaar.”

Het hoogtepunt tot nu toe was zijn overwinning in Kerpen in de Belgian Max Challenge (BMC). “Het was mijn eerste overwinning ooit in het karten. Ik heb er hard voor gevochten en was echt heel blij. Dat weekend was ik in iedere sessie de beste. Ik was de snelste in de trainingen, in de kwalificatie, de pre-finale en de finale. Toen ik in de finale als winnaar over de finish kwam, was ik hard aan het schreeuwen in mijn helm. Zo blij was ik.”

De ouders van Ryan genieten van het succes van hun zoon. “Iedereen is stomverbaasd dat hij zo vaak op het podium eindigt. Hij doet het gewoon super goed. Ryan is net 9 jaar geworden en het is een hele mooie strijd geworden tussen hem en Senn, We krijgen veel ondersteuning van Ramon Rietveld en Jayden Thien, nummer twee van het WK van vorig jaar bij de Junioren. Hij traint veel met Ryan.”

Ryan Rijvers

Ryan vertelt over de samenwerking met Jayden Thien: “Hij vertelt me hoe ik de bochten moet rijden en waar ik moet remmen. Soms duwt hij mij op. Als ik dan te vroeg rem, duwt hij mij op. Zo leer ik waar ik moet remmen.”

De finale van het NK in Berghem werd gehouden op dezelfde dag dat Max Verstappen in Japan voor de tweede keer wereldkampioen Formule 1 werd. Dat is de grote droom van Ryan. “Ik ben heel blij dat Max weer wereldkampioen is geworden. Dat vind ik echt heel gaaf. Ook van het kijken naar Max kan ik veel leren. Bijvoorbeeld over het rijden van andere lijnen in de regen.”

Ryan rijdt sinds kort voor het team RR Racing van Ramon Rietveld. “Voor Ryan was dit zijn vierde wedstrijd bij ons team en in alle wedstrijden heeft hij podium gereden. Dat is echt top", zei Ramon Rietveld. "Ryan heeft nog niet veel ervaring, maar steekt er heel veel tijd in. Dat zie je terug in de resultaten en hij heeft veel potentie. Volgend jaar kan hij echt voor het kampioenschap gaan.”

Ryan Rijvers wil zijn team RR Racing, ouders en manager Maurice Sprenkels bedanken, en zijn sponsor Zuid-Nederlandse Buizen en het Jumbo Junior Team.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS