Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Volvo in Nederland versnelt op weg naar volledige elektrificatie: 62 procent volledig elektrisch in 2023

Uitgegeven door HJ van Keulen • 14 januari 2024 22:20

Volvo Car Nederland heeft zijn positie op de markt voor elektrische auto’s in 2023 verder versterkt. Maar liefst 62% van de verkochte modellen had een volledig elektrische aandrijving. Dit aandeel lag in 2022 nog op 47%. Van het totale verkoopvolume bestond in 2023 zelfs 84% uit geëlektrificeerde Volvo’s (plug-in hybride modellen en auto’s met een volledig elektrische aandrijflijn). Deze prestaties bevestigen Volvo's leidende positie op elektrificatie en duurzaamheid en brengen de realisatie van Volvo’s wereldwijde ambitie om in 2030 alleen nog maar volledig elektrische Volvo’s te verkopen weer een stap dichterbij.

Volvo

Afgelopen jaar was Volvo in Nederland het derde 'stekkermerk', met een marktaandeel van 8,5%. De resultaten bevestigen de aanhoudende populariteit van de Volvo Cars modellen met een geëlektrificeerde aandrijflijn.

Ondanks een turbulent jaar, met uitdagingen op internationaal en nationaal gebied, behaalde Volvo in Nederland met 16.255 auto’s een significant hoger aantal registraties dan vorig jaar (2022: 12.965). De groei van 25% resulteerde in een totaal marktaandeel van 4,4%. Ook Volvo’s flexibele auto-abonnement, Care by Volvo, heeft een aanzienlijke groei doorgemaakt met een toename van meer dan 30% in het aantal actieve abonnementen. Opmerkelijk is dat de helft van deze abonnees nieuwe klanten voor Volvo betreft, wat wijst op het aantrekkelijke karakter van het flexibele auto-abonnement.

Nieuwkomer Volvo EX30
Het grootste nieuws kwam het afgelopen jaar van de Volvo EX30. Volvo’s nieuwe volledig elektrische, compacte SUV is door pers en publiek zeer enthousiast ontvangen. De eerste EX30 demo’s zijn inmiddels bij de Volvo retailers gearriveerd en vanaf nu is het mogelijk om proefritten te maken. De Volvo EX30 is, samen met zes andere finalisten, kanshebber voor de prestigieuze titel Auto van het Jaar 2024.

Volvo XC40: Zakenauto van het Jaar 2024
De Volvo XC40, bekroond tot Zakenauto van het Jaar 2024, bleef ook in 2023 populair onder de zakelijke en particuliere kopers met ruim 8.500 registraties, waarvan ruim 6.300 volledig elektrisch. Er rijden nu ruim 45.000 XC40’s in Nederland. De volledig elektrische XC40 was het afgelopen jaar de nummer twee EV van Nederland. De Volvo XC40 en C40 Recharge zijn samen goed voor de verkoop van meer dan 10.000 exemplaren in 2023. Dit succes kan mede worden toegeschreven aan de product upgrades die beide elektrische modellen het afgelopen jaar hebben ondergaan.

Herrik van der Gaag, Managing Director Volvo Car Nederland: “Na een geweldige eindsprint wil ik graag mijn waardering uitspreken naar team Volvo Car Nederland en onze Volvo retailers. De gerealiseerde groei laat zien dat we nog steeds op koers liggen voor het realiseren van onze elektrificatie missie. Maar ook de resultaten op aftersales en Volvo Selekt maken mij trots. Ik bedank onze klanten voor het vertrouwen in ons merk en in ons retailernetwerk. We zijn heel blij met de komst van de Volvo EX30. Deze auto, waarmee een nieuwe klantengroep kennis maakt met ons merk, is heel belangrijk voor de groei in Nederland en Volvo wereldwijd. Ons aandeel EV zal verder stijgen dit jaar. Ik verheug mij op een spannend en druk 2024, voor ons en voor onze retailers. We lanceren naast de Volvo EX30 ook de nieuwe Volvo EX90 en later dit jaar gaan we ons opmaken voor de onthulling van onze volgende volledige elektrische Volvo.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS