Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Geheel nieuwe Ford E-Transit Custom: de ideale bestelauto voor kleine en middelgrote bedrijven

Uitgegeven door HJ van Keulen • 4 juni 2024 11:50

Ford Pro introduceert de geheel nieuwe E-Transit Custom. Met deze nieuwe bestelauto kunnen kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) hun wagenpark van cruciale 1-tons bestelauto’s elektrificeren1. Daarmee kunnen kmo’s een ongekend hoog productiviteitsniveau bereiken.

Ford E-Transit Custom

Ford heeft de E-Transit Custom vanaf de basis ontwikkeld rond innovatieve, op feedback van klanten geïnspireerde, oplossingen. De nieuwe bestelauto combineert geavanceerde technologie voor elektrische auto’s met het digitale en fysieke software- en dienstenplatform van Ford Pro. Daarmee kunnen bedrijven hun gebruikskosten verlagen, effectiever werken en eenvoudiger overstappen op elektrische mobiliteit.

Bij de introductie van de nieuwe E-Transit Custom introduceert Ford Pro op de grote Europese markten een geïntegreerde thuislaadoplossing voor bedrijven – inclusief installatie van een connected wallbox, beheerssoftware en onderhoud.

Om de productiviteit te maximaliseren van kmo’s die afhankelijk zijn van hun lichte bestelauto’s – waarmee ze vorig jaar 860 miljard euro bijdroegen aan het bbp van de Europese Unie – biedt de volledig elektrische versie van Europa’s bestverkochte 1-tons bestelauto innovatieve nieuwe functies. Die zijn ontworpen naar de behoeften van de kmo’s. Dat begint al in de cabine, die standaard 5G connectiviteit3 biedt en slimme functies zoals het kantelbare stuurwiel.

De efficiënte, volledig elektrische aandrijflijn biedt een actieradius van maximaal 329 kilometer en neemt zonder beperking genoegen met onderhoud eens in de twee jaar. Dat zorgt ook voor lagere gebruikskosten. De nieuwe E-Transit Custom heeft een laadvermogen tot 1.147 kg, een lagere laadvloer, verbeterde toegang tot de laadruimte en een toonaangevend maximaal toegestaan aanhangergewicht van 2.300 kg.

“Kleine bedrijven zijn het hart van de Europese economie en zijn ook essentieel voor elke gemeenschap. Veel ondernemers vertrouwen op Ford-bestelauto’s en Ford bedient deze doelgroep al meer dan een halve eeuw. Hun ervaringen en inzichten hebben ons geholpen bij de ontwikkeling van elektrische en plug-in hybride bestelauto’s – en ook bestelauto’s met dieselmotor – voor klanten in elke bedrijfstak en op elke locatie. Maar ook met ondersteunende diensten om de productiviteit van bedrijven met een groot wagenpark en een specifieke wagenparkbeheerder bereikbaar te maken voor kleine bedrijven zonder wagenparkbeheerder”, aldus Hans Schep, algemeen directeur van Ford Pro, Europa.

De Ford E-Transit Custom wordt geassembleerd in de ultramoderne fabriek van Ford Otosan in Turkije. Het nieuwe model past in het assortiment elektrische bestelauto’s tussen de grotere E-Transit, waarvan er vorig jaar vijf keer zoveel zijn verkocht als van zijn naaste concurrent, en de compacte E-Transit Courier die in 2025 op de markt komt.

Laadoplossing voor thuis vereenvoudigt elektrificatie voor kleine bedrijven
Om zakelijke klanten die ’s nachts thuis willen opladen te helpen, omvat de nieuwe geïntegreerde thuislaadoplossing van Ford Pro deskundig advies en training, installatie en onderhoud van een aangesloten wallbox, evenals software om het plannen van en betalen voor opladen eenvoudig te maken. Vanaf deze zomer rolt Ford Pro deze thuislaadoplossing vanuit het Verenigd Koninkrijk uit naar de belangrijkste Europese markten.

Met speciale Ford Pro Charging Software kunnen gebruikers het opladen plannen tijdens het goedkopere nachttarief, indien beschikbaar, om de gebruikskosten te helpen verlagen. Met de 11 kW AC 3-fase boordlader in de E-Transit Custom is de batterij in zeven uur en drie kwartier volledig opgeladen8.

Bedrijven met meerdere chauffeurs die thuis opladen, kunnen de Ford Pro Telematics-software gebruiken om eenvoudig het energieverbruik van het wagenpark bij te houden. Ook is de vergoeding voor elke chauffeur afzonderlijk te zien op basis van een vast tarief per kWh. Bovendien biedt het systeem centrale bediening van Remote PreConditioning om de batterij en de cabine tijdens het opladen te verwarmen of te koelen om de actieradius te optimaliseren. Voorts geeft het systeem waarschuwingen weer als de batterij niet oplaadt als dat zou moeten. Medewerkers kunnen ook de ‘gezondheidstoestand’ en de laadstatus van hun auto controleren via Ford Pro Telematics Drive – de bijbehorende app voor Ford Pro Telematics – of via FordPass als er maar één auto in gebruik is.

Wanneer openbaar opladen nodig is, ondersteunt de Ford E-Transit Custom snelladen met gelijkstroom (DC) tot 125 kW voor een oplaadbeurt van 15-80 procent in ongeveer 41 minuten. Een nieuw laadprofiel laadt de energie vooraf op, zodat de batterij snel wordt bijgeladen. In laboratoriumtests leverde het systeem een bereik van bijna 38 kilometer extra in slechts 5 minuten. Ford Pro levert elke E-Transit Custom met een gratis abonnement voor twaalf maanden toegang tot meer dan 600.000 openbare laadpunten in heel Europa via het BlueOval Charge Network.

Geoptimaliseerde elektrische aandrijflijn
Ford Pro rust elke E-Transit Custom uit met een batterij van 65 kWh, voor een actieradius van maximaal 329 kilometer. De E-Transit Custom is de eerste elektrische auto ooit die is voorzien van warmtepomptechnologie met dampinjectie om het interieur te verwarmen en te koelen. Dit nieuwe systeem, standaard in alle E-Transit Customs, is ontwikkeld om een hogere energie-efficiëntie te bereiken voor een optimaal rijbereik. Regeneratief remmen maakt rijden met één pedaal mogelijk, voor comfortabeler rijden in de stad en verhoogde efficiëntie.

De elektromotor die de auto aandrijft, is rechtstreeks aan de achtervloer gemonteerd. Hij is 90 graden gedraaid om de laadruimte te maximaliseren en het gewicht en de complexiteit van de constructie te verminderen. Er is keuze uit twee vermogensvarianten: 100 en 160 kW (136 en 218 pk); beide leveren 415 Nm trekkracht. Een elektromotor met 210 kW (286 pk) is exclusief voor de E-Transit Custom MS-RT.

De elektrische aandrijflijn van de E-Transit Custom mag een aanhanger van maximaal 2.300 kg trekken. Dat betekent dat veel klanten die een aanhanger moeten trekken in lage-emissiezones nu hun dieselvoertuig kunnen vervangen voor de E-Transit Custom. Die kan immers taken vervullen die geen enkele andere volledig elektrische bestelauto aankan.

De batterij is ín de laadvloer ondergebracht, op het niveau van de dorpels, zodat geen aparte kooiconstructie nodig is. Voor optimale ruimte en gewichtsefficiëntie zijn andere technische componenten onder de auto zo krap mogelijk rond de batterij gemonteerd.

Net als met de grotere E-Transit kunnen klanten voor de E-Transit ook het 2,3 kW Pro Power Onboard-systeem bestellen om elektrisch gereedschap en externe verlichting op locatie van stroom te voorzien.

Ford Pro verwacht dat de E-Transit Custom minder kost in het gebruik dan een gelijkwaardig dieselvoertuig. Voor de E-Transit kan de reductie van onderhoudskosten wel 40 procent bedragen. Kostenbesparing op onderhoud is te danken aan een service-interval van twee jaar zonder kilometerlimiet. Een garantie van acht jaar of 160.000 kilometer dekt alle hoogspanningscomponenten voor volledige gemoedsrust.

Ford E-Transit Custom

Ontworpen voor ongekende productiviteit
Ford is zeer betrokken bij zijn klanten – veel kleine en middelgrote bedrijven – en waardeert hun feedback. Op basis daarvan stelde Ford Pro de belangrijkste kenmerken en mogelijkheden vast die de nieuwe E-Transit Custom moet bieden.

De geheel nieuwe architectuur ondersteunt een nieuw, nog hoger niveau van productiviteit met functies als:
• een lagere laadvloer, een toonaangevend grote opening van de zijdeur en een nieuwe trede opzij voor eenvoudiger laden
• totale hoogte minder dan twee meter voor toegang tot garages waar de hoogte beperkt is
• onafhankelijke achterwielophanging met schuingeplaatste wieldraagarmen om tractie, wegligging en stuurprecisie te verbeteren

Innovaties om de cabine functioneler en comfortabeler te maken zijn onder meer:
• optiepakket Mobile Office met kantelbaar stuur
• tijdbesparende Delivery Assist-technologie
• opnieuw gepositioneerde voorwielen en veerpoottorens om de toegankelijkheid tot en de ruimte in de cabine te verbeteren
• passagiersairbag in de hemelbekleding gemonteerd om een extra bergruimte in het dashboard te creëren die groot genoeg is voor een laptop of een A4-map

Digitale ervaring en software
Elke Ford E-Transit Custom is uitgerust met een liggend 13” touchscreen dat voor extra gebruiksgemak naar de bestuurder is gericht. Het scherm is uitgerust met het geavanceerde SYNC 4-communicatie- en infotainmentsysteem van Ford en een 5G-modem voor connectiviteit met de Ford Pro-technologie.

Ruim dertig aparte modules in de E-Transit Custom kunnen draadloze software-updates ontvangen. Die kunnen de voertuigprestaties helpen verbeteren, kwaliteitsupgrades leveren, bestaande functies bijwerken en nieuwe functies en mogelijkheden toevoegen. De meeste updates zijn binnen twee minuten voltooid en kunnen worden gepland om downtime te voorkomen.

Veel bedrijven hebben behoefte aan specialistische om- en inbouwvoorzieningen, zoals koelunits en extra verlichting. Het nieuwe Vehicle Integration System van Ford Pro maakt dit proces sneller en eenvoudiger en zorgt voor een betrouwbaar voertuig – ideaal voor kmo’s zonder de tijd of diepgaande kennis om ombouwwerkzaamheden te coördineren. Een netwerk van ongeveer tweehonderd erkende Ford Pro Convertors in Europa kan conversies leveren van kant-en-klaar tot volledig op maat gemaakt, allemaal met ondersteuning op fabrieksniveau.

Behalve de software die in de Ford E-Transit Custom is ingebouwd, biedt Ford Pro ook een reeks apps die zijn ontwikkeld om de productiviteit van kleine bedrijven te verhogen en hen te helpen hun bestelauto’s effectiever te beheren.

Ford Pro Telematics is ontwikkeld om kleine en middelgrote ondernemingen met een klein wagenpark en één enkele wagenparkbeheerder te ondersteunen. Het systeem geeft gegevens van meerdere voertuigen weer op intuïtief te bedienen dashboards, zodat operators op de hoogte blijven van de laadprestaties, de onderhoudsstaat, het functioneren, en de beveiliging van de bestelauto’s en daarmee de kosten kunnen beheren. Buiten kantoor kan het personeel de dagelijkse papieren checklists en notities vervangen door de Ford Pro Telematics Drive-app, die live updates en afbeeldingen met het systeem kan delen.

De mobiele FordPass-app is ontwikkeld voor eigenaar-chauffeurs met één bestelauto en stelt hen in staat hun laadniveau te controleren, nabijgelegen BlueOval Charge Network-opladers te vinden, te gebruiken en af te rekenen, en hun bestelauto op afstand te ver- en ontgrendelen.

Klanten kunnen de uptime van hun voertuig verder verbeteren via het FORDliive connected uptime-systeem van Ford Pro Service. Zodra het 5G-modem in de E-Transit Custom is ingeschakeld, controleert de auto voortdurend zijn status en kan het, indien nodig, meer dan 3.200 statusmeldingen delen met informatie over de vereiste actie. Klanten ontvangen die via FordPass of Ford Pro Telematics. Klanten kunnen vervolgens een bezoek aan de dealer of Mobile Service plannen wanneer het hen uitkomt om het probleem op te lossen voordat het een groter probleem kan veroorzaken.

Meer modelkeuze dan ooit
Klanten kunnen de E-Transit Custom bestellen in lengtevarianten L1- en L2 en hebben keuze uit het breedste gamma carrosserievarianten tot nu toe, voor elk denkbaar zakelijk gebruik:
• gesloten bestelauto, met laadvolumes tot 6,8 kuub en laadvermogen tot 1.011 kg
• bestelauto met dubbele cabine, met een tweede zitrij met drie zitplaatsen en een vaste scheidingswand
• Kombi, met maximale flexibiliteit tussen vracht en maximaal acht passagiersstoelen

Klanten kunnen de uitvoering kiezen die past bij hun specifieke behoeften:
• Trend combineert functionaliteit met geavanceerde technologie
• Limited voegt lichtmetalen 16” velgen, exterieurdetails in carrosseriekleur en een volledige bekleding van de bagageruimte toe
• Sport is voorzien van unieke striping, lichtmetalen 17” velgen en een luxe cabine
• MS-RT biedt rallystijl, inclusief spoilers, zijskirts, een diffuser en lichtmetalen 19” velgen

Voor kleine bedrijven die willen elektrificeren, maar met gebruiksscenario's die niet geschikt zijn voor volledige elektrificatie, biedt Ford Pro de Transit Custom PHEV, die in stadscentra ook puur elektrisch kan rijden en voor langere snelwegritten wordt aangedreven door een benzinemotor. Zijn aandrijflijn is vergelijkbaar met die van de Ford Kuga Plug-In Hybrid – de afgelopen drie jaar de bestverkochte PHEV in Europa – en combineert een 2,5-liter Atkinson-benzinemotor met een (bruikbare) batterij van 11,8 kWh en Pro Power Onboard. Het vermogen bedraagt 171 kW (233 pk). De puur elektrische actieradius is maximaal 55 kilometer.
De Ford E-Transit Custom-modellen verschijnen begin 2025 bij de Nederlandse dealers.

De prijslijst van de E-Transit Custom is hier te vinden.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS