Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Het ultieme icoon: de vernieuwde Golf R + FOTO'S

Uitgegeven door HJ van Keulen • 5 juli 2024 19:30

Volkswagen presenteert de ultieme versie van een icoon: de vernieuwde Golf R, met een vermogen van 245 kW/333 pk. In combinatie met 4MOTION vierwielaandrijving garandeert de Golf R een bliksemsnelle acceleratie van 0-100 km/u in slechts 4,6 seconden; de topsnelheid is 270 km/u. Hoogwaardige ondersteltechniek draagt verder bij aan maximaal rijplezier. De levering van de snelste Golf, die uitsluitend leverbaar wordt als 5-deurs hatchback, start medio september.

Volkswagen Golf R

De vernieuwde Golf R beschikt over de nieuwste versie van de 2,0-liter viercilinder TSI turbo-benzinemotor met variabele kleptiming, die is getuned door Volkswagen R. Het topvermogen van 245 kW/333 pk is beschikbaar vanaf 5.600 tpm en het maximale koppel van 420 Nm tussen 2.100 en 5.500 tpm. Pure power is dus altijd voorhanden, terwijl van een turbogat geen sprake is. De krachtige TSI is altijd gekoppeld aan een automatische 7-traps DSG-transmissie met dubbele koppeling. 4MOTION vierwielaandrijving met variabele verdeling van de aandrijfkracht staat garant voor maximale grip en stabiliteit. R Performance Torque Vectoring kan in bochten het koppel variabel verdelen over de achterwielen. Daarbij kan tot 100% naar de buitenste wielen in de bocht worden gestuurd. Dit voorkomt onderstuur en maakt het weggedrag nog dynamischer. De Golf R accelereert in slechts 4,6 seconden van 0-100 km/u. De topsnelheid ligt door het in Nederland standaard geleverde Performance-pakket op 270 km/u.

Volkswagen Golf R

Hoogwaardige ondersteltechnologie
De vernieuwde Golf R dankt zijn dynamiek ook aan het hoogwaardige, verlaagde (-20 mm) sportonderstel met MacPherson vooras, een multilink achteras en een remsystemen met 18 inch remschijven en blauwe remklauwen. Progressive steering met een variabele overbrenging is eveneens standaard. Hiermee stuurt de Golf R licht bij bijvoorbeeld inparkeren, terwijl het stuurgevoel en de feedback op bochtige wegen juist zeer sportief zijn. De Vehicle Dynamic Manager stemt de werking van het elektronische sperdifferentieel (XDS), de adaptieve schokdempers van het Dynamic Chassis Control (DCC) én van het R Performance Torque Vectoring perfect op elkaar af. Daarbij houdt het rekening met de rijstijl en omstandigheden en daarmee biedt de nieuwe Golf R een nog betere balans tussen dynamiek en comfort.

Volkswagen Golf R

Alle smaken van rijplezier
In de Golf R kan de bestuurder voor elke rit een specifieke set-up kiezen. Naast de eco-modus zijn er de Comfort-, Sport- en Race-modi. Het Performance-pakket voegt daar de Special- en Drift-modus aan toe. Door latere schakelmomenten is de Comfort-stand nu sportiever dan voorheen. In Sport worden de start/stop- en ‘zeil’-functie uitgeschakeld, terwijl Race staat voor een uitgesproken sportieve afstemming. De Individal-modus stelt de bestuurder in staat een eigen set-up te realiseren. Het Special-profiel, dat is opgenomen in het Performance-pakket, is ontwikkeld voor gebruik op de Nordschleife van de Nürburgring. Door een zachtere afstemming van de dempers (ten opzichte van de Race-modus) houden de wielen optimaal contact met het golvende wegdek op het fameuze circuit. In deze stand is het stabiliteitssysteem ESC handmatig uit te schakelen. De Drift-modus maakt het mogelijk om op afgesloten terrein te driften.

Het optionele R-Performance titanium Akrapovič uitlaatsysteem draagt met een indringende sound en backfire-geluiden vanaf 2.500 tpm bij aan de intense beleving. De Sound actuator zorgt ervoor dat het geluid zowel letterlijk als figuurlijk bij de inzittenden binnenkomt.

Volkswagen Golf R

Herkenbaar R uiterlijk
De vernieuwde Golf R valt op door nieuwe bumpers met aero-accenten, een splitter in hoogglans zwart en LED Plus-koplampunits, die onderling zijn verbonden met een doorlopende lichtstrip met daarboven een blauw accent. Het Volkswagen-logo is verlicht en IQ.Light LED matrixverlichting is standaard. De buitenspiegels zijn uitgevoerd in mat-chroom en de naafkappen van de standaard 19 inch lichtmetalen velgen dragen nu het R-logo (voorheen Volkswagen). Nieuw zijn de ‘Warmenau’ lichtmetalen velgen, die zo’n 20% lichter zijn dan conventionele exemplaren. De naam is een verwijzing naar de locatie waar het hoofdkantoor van Volkswagen R zich bevindt.

Ook het design van de achterlichtunits is nieuw. In combinatie met IQ.Light LED matrix koplampen zijn diverse animaties mogelijk. Andere blikvangers aan de achterzijde zijn de specifieke R bumper met een diffuser in hoogglans zwart en de vier uitlaatpijpen. Het standaard geleverde Performance-pakket omvat een grotere dakspoiler voor maximale downforce.

Volkswagen Golf R

Sportiviteit van binnenuit
De vernieuwde Golf R heeft een nieuw infotainmentsysteem met een groot (32,8 cm), centraal geplaatst touchdisplay. Bedieningsgemak staat hierbij centraal. De menustructuur is eenvoudig en de bestuurder kan zelf functies toewijzen aan het startscherm en aan de altijd zichtbare menubalk bovenin het display. De touchsliders voor geluidsvolume en temperatuurinstelling zijn voortaan verlicht. Een head-up display is optioneel leverbaar.

Via de verder uitgebreide Digital Cockpit Pro met groot (26 cm) display is alle vitale informatie in één oogopslag te zien. Via het multifunctionele stuur kan de bestuurder de weergave wijzigen. Naast de Classic-weergave is er een speciale R-look met onder meer een centraal geplaatste toerenteller. Dan is er nog de driedimensionale numerieke ‘R view’ met onder meer een horizontale toerenteller bovenin. Het display geeft schakeladviezen als de handmatige modus van de DSG-transmissie is geactiveerd, bijvoorbeeld op het circuit. Handmatig schakelen kan met stuurpaddles of de shift-by-wire knoppen in de middenconsole.

Volkswagen Golf R

Race-features
De GPS laptimer is nieuw: door een ronde op een circuit te rijden stelt de timer, die met GPS-gegevens werkt, vast waar de start- en finishlijn liggen en leert het de layout van de baan. Hierin zijn drie punten te markeren om sectortijden vast te leggen. De snelste ronde wordt automatisch opgeslagen en het display laat het tijdsverschil met deze ronde zien. Door deze automatische tijdwaarneming kan de bestuurder zich volledig concentreren op het rijden. De nieuwe G-krachtmeter heeft drie functies: van 0-100 km/u, van 80-120 km/u en de kwart mijl. Daarbij kan de bestuurder gebruikmaken van een startlicht met vijf lichtpunten die successievelijk uitgaan zoals bij de start van een race.

Volkswagen Golf R

Zit en grip
De sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen en R-logo zijn gedeeltelijk bekleed met het luxe ArtVelours. Ze bieden onder alle omstandigheden perfecte ondersteuning. Het multifunctionele, met leder beklede sportstuur is speciaal voor de Golf R ontworpen. Opvallend zijn de grote paddles en de blauwe 12-uurmarkering. Met de R-knop zijn de rijprofielen te selecteren. Daarbij zijn vele mogelijkheden om de Golf R naar eigen wens en smaak samen te stellen.

Golf R Black Edition
De Golf R wordt direct vanaf de introductie ook leverbaar met een Black Edition pakket, die volledig in donkere tinten is uitgevoerd: van de 19 inch lichtmetalen ‘Estoril’ velgen, remklauwen, uitlaatpijpen en logo’s tot en met de IQ.Light LED matrixkoplampen.

Volkswagen Golf R

Wolfsburg
De vernieuwde Golf R wordt medio september in de Nederlandse showrooms verwacht. Prijzen van de vernieuwde Golf R en de vernieuwde Golf GTI worden begin augustus bekendgemaakt.

Alle nieuwe Volkswagens worden geleverd met gratis 24 uur pechhulp binnen Europa. Dankzij het uitgebreide servicenetwerk in Nederland en in Europa zijn Volkswagen-rijders binnen 3 uur weer mobiel bij pech, zoals een lekke band. De vernieuwde Golf R loopt van de band in het Duitse Wolfsburg.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS