Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Dit is waarom autosportliefhebbers houden van de Porsche Cayenne

Uitgegeven door HJ van Keulen • 11 juni 2024 21:00

De Porsche Cayenne is al jaren een populaire keuze bij autoliefhebbers. Het is een echte bestseller die ervoor heeft gezorgd dat Porsche tegenwoordig meer SUV’s dan klassieke sportwagens verkoopt. Dat zoveel autosportliefhebbers houden van de Porsche Cayenne hoeft echter geen verrassing te zijn. De Cayenne is veelzijdiger dan de klassieke sportcoupé en bovendien rijdt het vrijwel even sportief. Kwaliteit vergt natuurlijk altijd een investering. Voor wie dat niet kan of wil opbrengen, is het een mogelijkheid om een Porsche Cayenne tweedehands aan te schaffen. Door de populariteit van de Cayenne is er een ruim, kwalitatief én betaalbaar aanbod op de tweedehandsmarkt.

Dit is waarom autosportliefhebbers houden van de Porsche Cayenne

Veelzijdige vierwieler met sportieve prestaties
In de jaren negentig deed Porsche het niet zo goed. Volgens experts stevende het bedrijf zelfs af op een faillissement. Gelukkig wist Porsche het tij te keren en dat had het voor een groot deel te danken aan de introductie van de SUV. Hiermee kon Porsche ineens een veel ruimer publiek aanspreken. En hoewel sommigen aanvankelijk kritisch waren, bleek deze SUV een schot in de roos te zijn. De Cayenne, en later ook de Macan, zijn uitgegroeid tot echte omzetkanonnen. Ten opzichte van de jaren negentig gaan er tegenwoordig ongeveer tien keer meer Porsches over de toonbanken. En dat is bijna volledig te danken aan de veelzijdigheid van de SUV.

Fraai design en innovatieve technologieën
Ook wat het uiterlijk betreft, kan de Porsche Cayenne autosportliefhebbers bekoren. De afgelopen jaren heeft deze auto een aantal ingrijpende facelifts ondergaan om nog beter aan de moderne eisen te voldoen. Recent kreeg het bijvoorbeeld nieuwe ledmatrixkoplampen, een nieuw infotainmentsysteem voor de voorste passagiers en een geavanceerd luchtkwaliteitssysteem. Dit vernieuwde systeem maakt onder meer gebruik van het navigatiesysteem om in- en uitgangen van tunnels te detecteren. Op basis van deze informatie wordt de luchtcirculatie geregeld. De sensor kan ook de fijnstofdeeltjes in de lucht detecteren en de lucht indien nodig verschillende keren door de fijnstoffilter leiden. Het is dus zeker niet zo dat de Cayenne louter teert op het verleden, integendeel. Hij is zelfs behoorlijk modern!

Prettig en krachtig rijden
Naast het fraaie design en de verregaande technologie weet de Porsche Cayenne ook op het gebied van kracht en rijervaring te imponeren. Standaard komt de vernieuwde Cayenne met een ophanging met stalen veren en vernieuwde schokdempers. Optioneel is ook een adaptieve luchtvering met tweekleppentechnologie mogelijk, wat de rijervaring naar een nog hoger niveau tilt. Bij dit alles zijn er drie motorversies om tussen te kiezen, waarbij het mogelijk is om in minder dan vijf seconden naar 100 km/u te versnellen. Met een vermogen van 474 pk en een topsnelheid van 273 km/u (bij de 4.0-V8-biturbomotor) is het gewoon moeilijk om niet onder de indruk te zijn.

Verregaande mogelijkheden op de tweedehandsmarkt
Op de tweedehandsmarkt is er een ruim aanbod aan Porsche Cayennes. Voor modellen van de eerste generatie betaal je soms minder dan 15.000 euro en dan valt het qua kilometers zelfs erg goed mee. Voor een model van de tweede generatie moet je een paar duizenden euro’s meer neertellen, wat nog altijd een koopje is. Houd er wel rekening mee dat er bij oudere modellen vaak hogere gebruikskosten zijn. Ook zal de onderhoudsgeschiedenis voor een groot deel bepalen wat de waarde van de auto is. Experts raden in ieder geval aan om te kiezen voor zekerheid: een correct onderhoudsboekje, een goede voorgeschiedenis, weinig kilometers en een verkopersgarantie zijn belangrijke pluspunten. Een Porsche Approved Occasie met een garantie van 12 maanden biedt de zekerheid waar de moderne consument naar op zoek is.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS