Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Toyota scoort een dubbel podium bij de WEC 6 Hours of Spa voor record aantal toeschouwers! + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 30 april 2023 07:50

Tijdens de Europese openingsronde voor het World Endurance Championship op het Ardenner ciruit van Spa-Francorchamps, werd het Toyota ‘s 42e WEC-overwinning en de tweede opeenvolgende overwinning in Spa voor team #7, bestuurd door Mike Conway, Jose Maria Lopez en Kamui Kobayashi.

FIA WEC 6H of Spa
Het is lang geleden dat zo'n gevarieerd WEC-startveld door Eau Rouge ging: Toyota, Ferrari, Porsche, Peugeot, Cadillac, Glickenhaus en Vanwall zijn de klinkende namen!

De tweede podiumplaats werd bezet door de rijders van de Toyota #8: Sébastien Buemi, Brendon Hartley en Ryo Hirakawa. De Japanse fabrikant heeft nu na drie races 33 punten voorsprong op Ferrari in het klassement van de Hypercar-fabrikanten. De laatste podiumplaats ging naar de #51 AF Corse Ferrari 499P, bestuurd door James Calado, Alessandro Pier Guidi en Antonio Giovinazzi – met een vliegende Calado die in de laatste ronde bijna opsteeg om de #5 Porsche Penske 963 voor te blijven.

Toyota #7 Mike Conway, Jose Maria Lopez en Kamui Kobayashi
De Toyota #7 met Mike Conway, Jose Maria Lopez en Kamui Kobayashi op weg naar de overwinning!

De #2 Cadillac Racing V.Series-R, bestuurd door Alex Lynn, Earl Bamber en Richard Westbrook, pakte de vijfde plaats en zorgde ervoor dat er vier verschillende fabrikanten in de top vijf stonden. Hertz Team JOTA maakte een indrukwekkend debuut en eindigde als zesde in hun gloednieuwe Porsche 963 Hypercar met Antonio Felix da Costa, Will Stevens en Yifei Ye aan het stuur. Het trio van Glickenhaus Racing, bestaande uit Olivier Pla, Romain Dumas en Franck Mailleux, pakte ook weer punten en werd achtste in de Hypercarklasse. Renger van der Zande lag na een sterke race op podiumkoers maar crashte hard door een technisch probleem met de stuurbekrachtiging in Eau Rouge. Laurens Vanthoor en zijn teamgenoten vielen helaas ook uit, ook daar ging een mogelijk podium verloren.

Nr51 AF Corse Ferrari 499P James Calado, Alessandro Pier Guidi en Antonio GiovinazziDe #51 AF Corse Ferrari 499P met James Calado, Alessandro Pier Guidi en Antonio Giovinazzi, veroverde ook een podiumplaats met P3!

Peugeot TotalEnergies werd respectievelijk zevende en negende met de #93 9X8 bestuurd door Mikkel Jensen, Jean-Eric Vergne en Paul di Resta, die wisten te eindigen voor de zuster #94 9X8 van Gustavo Menezes, Loic Duval en Nico Mueller.

Team WRT met Andrade, Kubica en Deletraz wonnen de LMP2-klasse, terwijl Bent Viscaal met zijn Prema-teamgenoten de vierde plek pakten, terwijl Robin Frijns met zijn teamgenoten als zesde finishte.

De volgende ronde van het FIA WEC is de honderdjarige editie van de 24 Uur van Le Mans van 10-11 juni.Tot dan!

Spa-francorchamps FIA WEC
De #41 van Team WRT met Rui Andrade, Robert Kubica en Louis Deletraz won de LMP2-klasse