Karting • Chrono

Tommie van der Struijs naar podium bij BNL Kick-Off en pakt zijn eerste beker in Rotax Max Junioren: "Superleuk"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 maart 2021 02:15

GENK – Hoewel hij één van de jongsten in zijn klasse is, liet karter Tommie van der Struijs zondag zien bij één van de betere rijders te horen tijdens de BNL Kick-Off. De elfjarige Nuenenaar begon het nieuwe seizoen met een knappe derde plaats bij de Rotax Max Junioren en pakte daarmee zijn eerste beker in deze zeer competitieve klasse.

Tommie van der Struijs naar podium bij BNL Kick-Off

“Ik had het niet echt verwacht”, zei een blije Tommie na afloop in de paddock van het circuit van Genk. “Superleuk dat ik toch nog derde ben geworden.” Want op vrijdag liep het allemaal nog niet zo soepel voor Tommie. “Tijdens de trainingen reden we achterin. We hebben lang naar de juiste afstelling moeten zoeken.”

In de kwalificatie was de snelheid al iets beter en eindigde hij op de negentiende plaats, maar dat was nog niet goed genoeg, wist Tommie. Zijn team Kombikart bleef zoeken naar een betere afstelling en stukje bij beetje werd vooruitgang geboekt.

Daarna toonde hij in de tweede heat dat hij een goede snelheid gevonden had. Tommie denderde naar de zesde plaats, en na de drie heats werd hij geklasseerd als twaalfde. Dat bood perspectief voor de prefinale. Nu was hij snel genoeg om voorin te kunnen meedoen, wist de snelle Brabander. Tijdens de race bewees hij dat ook. Tommie eindigde knap als vijfde en zo mocht hij de finale vanaf de vijfde plaats beginnen.

Hij kon nu ineens ruiken aan het podium en ging de Brabantse racebelofte er eens goed voor zitten. “Bij de start probeerde ik dicht op de rijders voor me te zitten en voor de rijders achter me geen ruimte te laten”, blikte Tommie terug op de finale. “Als ik een gaatje zag, probeerde ik in te halen.”

Zo slaagde hij erin twee plaatsen naar voren op te schuiven. Daarna reed de Nederlands kampioen Micro Max van 2019 rondenlang op P3. Achter hem was het intussen dringen geblazen. De nummer vier kwam erg dichtbij, maar Tommie liet zich het hoofd niet op hol brengen. “Ik heb de wedstrijd gewoon netjes proberen uit te rijden. Het was een moeilijke race, maar het is gelukt. Ik had gehoopt op een plek in de top vijf; een derde plek had ik niet verwacht.”

Het betekende een uitstekende start van zijn seizoen. Dat bestaat voor Tommie normaal gesproken uit behoorlijk wat wedstrijden, want behalve het BNL-kampioenschap gaat hij ook het BMC-kampioenschap en het NK van Chrono Karting rijden. “En misschien doen we ook nog mee aan de Euro Trophy”, zei hij over het EK Rotax Max.

Tommie van der Struijs naar podium bij BNL Kick-Off

Met Kombikart heeft hij in ieder geval een team achter zich dat hem met topfaciliteiten ondersteunt. Tommie komt dit jaar voor het eerst uit voor de formatie uit Schijndel. Hij rijdt er op een Tony Kart, een merk waarop hij nooit eerder reed. “Het is een goed team en de Tony Kart loopt echt lekker. Ik hoeft niet eens echt aan het chassis te wennen. Tijdens de eerste training op de kart waren we meteen snel. Ik vind hem heel fijn erg stabiel.”

Nu de Kick-Off erop zit, begint over een kleine twee weken het BNL-kampioenschap. Tommie is blij dat het hij zich weer kan focussen op het racen. “Ik heb me wel een beetje verveeld in de winter”, bekende hij. “Trainen met het team is best leuk, maar wedstrijden rijden is natuurlijk het leukst.” /Foto's Oswald Paret

Tommie van der Struijs bedankt zijn vader en moeder, Vagtechniek B.V en de medewerkers ervan, Albert Siegers, Debsports Academy center, Kombikart, en de organisatie van de BNL.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS