Karting • Chrono

Tim van Elleswijk boekt NK-zege in ID Engines Senior: “Eindelijk weer gewonnen!”

Uitgegeven door Bart • 26 mei 2023 04:31

Strijen – Hij had er even op moeten wachten, maar Tim van Elleswijk kon afgelopen weekend weer de smaak van een NK-overwinning proeven. De 15-jarige karter uit Waddinxveen zegevierde in de derde ronde van het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting. Op Kartbaan Strijen was hij de beste in de ID Engines Senior. Het goede gevoel neemt Van Elleswijk mee naar andere klassen, want 2023 is een druk racejaar. Naast het NK 4-takt kart hij ook in de Tillotson NXT GP en het Europees kampioenschap Huurkarten en debuteerde hij al in de autosport in de Peugeot 206 GTi Cup.

Tim van Elleswijk


Terug naar afgelopen weekend. In Strijen keerde de lach terug na een reeks pechgevallen. “Het was fijn om na twee jaar eindelijk weer eens te winnen. Ik sta nu weer op een plek waar we echt kunnen vechten om de titel. Dit weekend had ik echt wel even nodig. Het was een grote opluchting, want mijn laatste NK-overwinning dateerde alweer van Spa 2021. Ik was echt heel blij toen ik over de finish kwam. Pure blijdschap, ik dacht ‘eindelijk ben ik er weer’!”

Het succes kwam overigens niet vanzelf. In de trainingen moest er nog hard gewerkt worden aan de set-up en kwam ook weer even de pechduivel om de hoek kijken. “De trainingen gingen echt heel erg slecht. We hadden bijna geen hoop meer, maar met de vierde tijd in de kwalificatie keerde de hoop terug. Bij het zetten van een nieuw setje banden kwamen we erachter dat ik een kapotte velg had. Daardoor was de balans weg. Gelukkig kreeg ik een nieuwe velg van Lucas Jonkers. Dat was echt super van hem en zijn vader Peter. Daar ben ik hen heel dankbaar voor.”

In de races vocht Van Elleswijk zich verder naar voren. “In de eerste race startte ik vanaf P4. Ik had een andere vertanding en zo kon ik Bram Plomp inhalen voor P3. In de tweede race pakte ik direct bij de start de tweede plaats over en moest ik de hele race verdedigen. Dat lukte goed waardoor ik de laatste race vanaf P2 mocht starten. Ik zat aan de buitenkant en er was in de eerste bocht een grote crash. Ik moest door het gras om iedereen te ontwijken, maar gelukkig kon ik P2 behouden. Bram ging aan kop, maar ging ineens langzamer, waardoor ik hem in de vierde ronde kon inhalen. Op het einde kwam de spanning. In de laatste ronde moest ik nog goed verdedigen en ik finishte net voor Lucas. Hij heeft me goed geholpen met die velg en we zijn goede vrienden.”

Het succes valt samen met de komst van een nieuwe kart van CompKart. “Ik merkte direct het verschil en meteen pak ik de zege. De afgelopen twee jaar heb ik veel tegenslag gehad. Telkens lukte het me net niet, maar samen met mijn ouders hebben we niet opgegeven. Eindelijk is het een keer gelukt. Dat is heel fijn.”

Tim van Elleswijk


In andere raceklassen boekte Van Elleswijk dit jaar al wel succes. Zo ging hij in de Tillotson NXT GP tot de vorige wedstrijd aan de leiding. “Ik ging goed en had een mooie voorsprong. We doen zeker mee in de strijd voor een WK-ticket. Dat zou een droom zijn om naar het WK in Valencia te mogen gaan. In de Tillotson NXT GP zijn alle karts gelijk en is het echt heel close. Er zijn veel goede rijders. Door omstandigheden sta ik nu 2 punten achter koploper Tijmen Witte en kijk daarom enorm uit naar de races in Eefde en Vledderveen.”

Naast de ID Engines Senior in het NK en de Tillotson strijdt Van Elleswijk ook mee in het EK Huurkarten van Formula Karting. Hij heeft al de races in Spa achter de rug en het Franse Ostricourt en Lelystad staan nog op de planning. Het is een gemêleerd gezelschap met deelnemers uit heel Europa. “Volgend jaar ga ik me meer op de autosport richten. Hopelijk kunnen we dit jaar met een kampioenschap in de kartsport afsluiten. Ik sta niet zo ver achter, alles is mogelijk!”

De stap naar de autosport
Dit jaar heeft Van Elleswijk ook al zijn debuut in de autosport gemaakt. De 15-jarige coureur racet in de Peugeot 206 GTi Cup voor het team van Red Mirror Racing onder begeleiding van zijn trainer van het eerste uur, Youri Verswijveren. “Autosport is heel anders, maar ik vind het erg leuk om deze nieuwe uitdaging aan te gaan. In deze klasse rijden meer dan 30 auto’s.”

Zijn eerste race op Circuit Zandvoort resulteerde in een verdienstelijk debuut. Van Elleswijk toonde direct zijn talent en eindigde als beste rookie. “We hadden geen verwachtingen, maar in de kwalificatie reed ik de derde tijd algemeen. Voor de start van de eerste race had ik best wel veel spanning en mijn start was niet goed. Ik verloor een paar plaatsen, maar heb me daarna goed teruggevochten. Die race eindigde ik op P3 algemeen en was ik de beste rookie.”

“In de tweede race had ik weer een slechte start en viel ik terug naar P6. Op die positie ben ik de rest van de race gebleven. De autosport is een nieuwe ervaring en inhalen is nog lastig. Ik werd uiteindelijk vijfde algemeen en eerste rookie. De Peugeot 206 GTi is een leuke auto, met voorwielaandrijving en het duurde niet lang om eraan te wennen. Direct in de eerste race op P3 en beste rookie lukt niet iedereen.”

Tim van Elleswijk bedankt via deze weg graag zijn ouders, Youri voor de hulp in de autosport, Red Mirror Racing voor de ondersteuning in de Peugeot 206 GTi Cup, Ton Blankespoor voor het helpen met de afstelling van de CompKart ID Engines Senior, Karting Texel en Wouter Kuip voor de hulp in de Tillotson kart. En daarnaast dankt hij uiteraard ook zijn sponsoren:

Boonstoppel Truckservice Waddinxveen
Tegelhuis Montfoort in Waddinxveen
Dirk van Zon
Bouma Schilderwerken
NXT Racing
Rogier Oudenbroek
Red Mirror Racing
Club van 25
Anonieme sponsoren

Bezoek eens de goedverzorgde website van Tim van Elleswijk: "Het is mijn leven, mijn droom en mijn passie!"

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS