Karting • Rotax Euro

Ties van Wijk zet stijgende lijn voort: winst in BMC en P3 in titelstrijd! "Pas mijn tweede jaar in een Rotax-Max kart"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 oktober 2023 03:09

GENK - De laatste tijd scoort Ties van Wijk de ene podiumplaats na de andere. Ruim twee weken geleden werd de dertienjarige karter uit Hoenzadriel nog sterk derde tijdens de vijfde ronde van het NK Rotax Max en behaalde tevens een WK-ticket voor de Grand Finals in Bahrein. Zondag won hij de finale van de Junioren-klasse tijdens de laatste ronde van het BMC-kampioenschap. Dankzij zijn overwinning verzekerde hij zich bovendien van de derde plaats in de eindstand van de titelstrijd.

Ties van Wijk

“Derde in het kampioenschap, daar ben ik blij mee. Het was een goed seizoen. Het was wel een beetje wat we hoopten, maar we zeiden wel: we mogen blij zijn als we een podiumplek pakken. Het is pas mijn tweede jaar in een Rotax-kart.”

Nou, die podiumplek is dus gelukt. En hoe. Met de overwinning maakte Ties een punt. Hij is een up and coming talent in de Junioren. Dat bewees hij het hele seizoen al, en zeker ook afgelopen weekeinde in Genk. “We waren tweede tijdens de kwalificatie. In de eerste heat was ik ook snel, maar ben ik in de laatste ronde van twee naar drie gezakt omdat ik ruimte liet. Dat is gewoon dom”, was Ties zelfkritisch.

“In de prefinale hadden we regen en in de regen kwamen we nog wel wat snelheid tekort. Maar ik had nu een andere set banden. Die werkte wel goed en ineens gingen we keihard. Wel was ik wat te voorzichtig met inhalen. Ik had wel de snelste tijd, dus ik denk dat ik de prefinale had kunnen winnen. Later kon ik de finale wel een vuist maken.”

Dat bleek, want nadat hij in de openingsfase een aantal ronden op de tweede plaats had gereden, claimde hij de koppositie om die in het vervolg niet meer af te staan. Ties: “Ik moest me wel blijven focussen. Ik dacht: als ik achteromkijk, verlies ik de focus.”

Ties van Wijk

Hoewel het tijdens de race niet meer regende, was de baan nog niet helemaal droog. “Omdat de kerbs droog waren kon je eroverheen rijden en gingen de tijden omlaag. Op sommige stukken van de baan waren er wel droge plekken, maar die waren niet bruikbaar omdat ze aan de buitenkant van de baan lagen.”

Dat zorgde voor een hevige strijd op de nog enigszins natte baan. “Eén keer raakte degene die vlak achter me reed mij. We kwamen heel licht met de wielen tegen elkaar aan, maar hij kon me niet inhalen. Ik ging daarna wel verdedigend rijden in de laatste ronde. Ik kon goed mijn hoofd koel houden en toen won ik.”

Nu kan Ties zich gaan opmaken voor de Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-coureurs. Dat wordt vanaf 3 november gehouden in Bahrein. “Daar heb ik echt heel veel zin in. Ik ben benieuwd hoever we daar kunnen komen!”

Ties bedankt zijn ouders en broer, zijn monteur, het team van Bouvin, zijn sponsoren Tandheelkundig Centrum Parijsch, Tandheelkundig Centrum Broekgraaf, Buro Kriebels en zijn vrienden van de club van 100. Voor meer informatie, kijk op vanwijkracing.nl.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS