Karting • Rotax Euro

Ties van Wijk pakt nu al eerste zege van het seizoen: P1 in BMC! “Dit had ik niet verwacht vanaf P15"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 maart 2023 02:11

GENK – Een goed begin is het halve werk, heet het. Nou, dan kan Ties van Wijk zich opmaken voor een fraai seizoen in de Rotax Max Junioren-klasse. De twaalfjarige karter uit Hoezadriel won zondag in Genk prompt de eerste ronde van het BMC-kampioenschap. En dan te bedenken dat hij in de finale van de vijftiende plek moest komen.

Ties van Wijk


“Dit was een goeie”, zei Ties triomfantelijk. “Dit had ik niet verwacht vanaf de vijftiende plek.” Het zei alles over zijn snelheid op de Belgische piste. Op die plek in het middenveld hoorde hij dan ook niet thuis, maar pech eerder op de dag had hem teruggeworpen.

Het karttalent van topteam JJ Racing vertelde het verloop van zijn weekend: “We hadden vrijdag meteen een goede pace en we hadden prima tijden. Op zaterdag reden we ook goed. In de kwalificatie op zondag werd ik vijfde. Dat was op zich prima.”

“In de eerste heat ging ik van vijf naar tien en daarna terug naar vijf. Ik had penalty’s waardoor ik als vijftiende eindigde. In de prefinale ging ik van plek vijftien naar plek elf. Daarna werd ik van de baan gereden, maar door straffen voor anderen kwam ik wel weer op plek vijftien terecht.”

Zodoende moest hij in de finale starten vanaf P15. Door een crash en de daaropvolgende code rood moest er een herstart aan te pas komen voordat de race onderweg was. Ties: “Daarna had ik een gelukje bij de start doordat heel veel rijders wijd gingen. Ik zat aan de binnenkant en ging zo van plek vijftien naar plek twee.”

Hij vervolgde: “Ik heb de hele race achter de nummer één gereden. Ik reed naar hem toe, ik had hem eigenlijk moeten inhalen, maar dat lukte helaas niet. Uiteindelijk bleek dat hij een jumpstart had gemaakt. Daar krijg hij een straf voor en werd ik als eerste geklasseerd.”

Ties van Wijk


En dus kon hij aan het begin van het seizoen al zijn eerste zege van het jaar op zijn palmares bijschrijven. Dat hij snel was, daarvan had hij eerder al de bevestiging gekregen. Tijdens de Rotax Max Challenge Euro Trophy Winter Cup in het Spaanse Campillos ging het al boven verwachting goed.

“Ik ben daar vijfde geworden in de finale. Ik had niet verwacht dat ik zo ver zou komen. Ik ben zeer tevreden. Ik zie veel progressie ten opzichte van vorig jaar. Hopelijk leidt dat dit jaar tot een kampioenschap.”

Die progressie kan hij dit jaar laten zien in het BNL-kampioenschap, het BMC-kampioenschap en het NK. “We kijken of we daarnaast nog andere wedstrijden willen rijden. Toch hoop ik weer op het podium te kunnen komen!”

Ties bedankt JJ Racing, JvD Power, zijn monteur en zijn ouders.

Ties van Wijk wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Tandheelkundig Centrum Parijsch, en Tandheelkundig Centrum Broekgraaf en Buro Kriebels.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS