Karting • Chrono

Thomas Melters in eerste kartseizoen Nederlands kampioen: “Smaakt zeker naar meer”

Uitgegeven door Bart • 9 november 2022 15:57

Eindhoven – Thomas Melters is dit weekend Nederlands kampioen geworden in het Parolin-klassement van de ID Engines Senior. De 20-jarige karter uit Leeuwarden was ook tijdens de afsluitende NK-race van Chrono Karting op de Landsard in Eindhoven de sterkste rijder met een Parolin-chassis. In het overall dagklassement van het laatste NK van de ID Engines Senior eindigde de rijder van de Kartacademy op de zevende plaats en dat betekende een zesde plaats in het eindklassement, maar wel de eerste in zijn klasse. Voor zijn NK-titel in het Parolin-klassement mocht Melters een ereronde met de Nederlandse vlag rijden.

Thomas Melters

Melters is al op jonge leeftijd begonnen met karten, maar na een jaar in het Nederlands kampioenschap voor huurkarts was 2022 zijn eerste jaar op de buitenbanen. “Ik zat voor het eerst in een kart toen ik 6 jaar was. Samen met mijn vader ging ik huurkarten op een indoorbaan in Leeuwarden. Hij was me aan het opduwen en ik zei alleen dat het wel wat langzamer mocht. Het ging me net iets te snel. Vanaf toen zijn we elke vakantie gaan karten waar we konden karten.”

“Vorig jaar heb ik besloten om het NK Huurkarten te rijden. Dat ging op zich wel goed, maar ik merkte dat ik niet helemaal op mijn plek zat op indoorbanen. We zijn rond gaan kijken en op Instagram kwam ik leuke video’s van ID Engines tegen. Ik heb vervolgens een test gedaan in Strijen en dat beviel heel goed. Arthur Dontje wilde mij in dit kampioenschap hebben en zo zijn we in de ID Senior begonnen. Het is een klasse met 21 rijders, een heel mooi veld en het is altijd afwachten wie er vooraan meestrijden. Iedere race is het weer anders, er wordt heel goed geracet.”

Het weekend in Eindhoven verliep niet helemaal naar wens. “We hadden het hele weekend wat moeite. Op vrijdag en zaterdag zat ik er tijdens de trainingen niet goed bij. We hebben de setup meerdere keren omgegooid. Op zondag ging het tijdens de kwalificatie al een stuk beter en reed ik de zevende tijd. In de eerste race heb ik een plekje gewonnen, in de tweede race eindigde ik op P7 en in de derde race in de regen zakte ik wat terug naar P10. Ik ben niet fantastisch in het rijden in de regen, maar ik heb toch weer het Parolin-klassement gewonnen. Aan een Parolin-frame kun je minder aanpassen dan bij andere frames en daar is een apart Nederlands kampioenschap voor.”

Thomas Melters

“Algemeen ben ik op de zesde positie geëindigd en daar ben ik in mijn eerste jaar gewoon heel tevreden mee. Het smaakt echt naar meer. Het is fantastisch om nu al Nederlands kampioen in het Parolin-klassement te worden. Ik kan het nog steeds niet helemaal geloven.”

Komend jaar maakt Melters de overstap naar de koningsklasse van de 4-takt, de ID Engines Shifter. De schakelklasse beschikt over 41 pk, heeft zes versnellingen en haalt een topsnelheid van 125 km/uur. “Ik heb al een dag in de Shifter getest en ik wil die stap heel graag maken. Schakelen met flippers zal zeker even wennen zijn, maar we gaan in de winter nog veel trainen. In de Senior ben ik ook laat begonnen en dat heeft goed uitgepakt, dus ik verwacht dat het in de Shifter ook goed gaat komen.”

Thomas Melters wil graag zijn ouders bedanken, monteur Gijs Lammertsen, zijn fotograaf Erjen de Bildt en zijn team Kartacademy.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS