Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Technische aspecten van de startmotor: sleutelfactoren voor het starten van de auto

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 oktober 2023 09:01

De startmotor is een door de accu aangedreven onderdeel waarmee de motor van de auto in werking wordt gesteld. Om dit proces mogelijk te maken is er een startrelais tussen de startmotor en accu geplaatst voor het doorgeven van de stroom. Mocht de startmotor, de accu of het relais niet goed of helemaal niet functioneren, dan zal het niet lukken om de auto te starten totdat het probleem is opgelost.

Beste onderdelen


Startmotor foto genomen van besteonderdelen.nl

Aanwijzingen voor een defect

Is er een probleem met de startmotor, dan doet zich een van de volgende symptomen voor die u eerst zult moeten oplossen:

Tikkend geluid � Bij het omdraaien van de autosleutel of het indrukken van de startknop is er een tikgeluid hoorbaar. Het is verstandig om altijd opmerkzaam te zijn op eventuele afwijkende geluiden tijdens het starten. Een onderdeel geeft vaak vlak voordat het defect gaat een zoemgeluid, wat het moment is om actie te ondernemen. Overigens moet worden opgemerkt dat ook in geval van een defect relais er een tikgeluid te horen is.

Geen reactie � Ziet u bij het insteken en omdraaien van de sleutel de lampjes op het dashboard aangaan, maar lukt het niet de auto te starten, dan is mogelijk de startmotor kapot.

Rookontwikkeling � Na veel startpogingen kan de startmotor te warm worden, wat tot een elektrische storing kan leiden die gepaard gaat met rookontwikkeling.

Olie op het onderdeel � Mocht u na een aantal startpogingen de motorkap openen en vaststellen dat er veel olie op de startmotor zit, dan ligt hierin de oorzaak van het probleem.

Oorzaken van defecten

Om problemen met de startmotor te voorkomen, is het goed te weten wat hiervan de oorzaken zijn, zodat u in een vroeg stadium maatregelen kunt nemen. Verontreiniging, corrosie en slijtage van het onderdeel zelf, of een van de andere componenten van het startsysteem kunnen problemen tot gevolg hebben. Controleer het startsysteem daarom regelmatig om versleten en beschadigde onderdelen tijdig te vervangen.

We hebben al gezien dat het lekken van olie voor schade aan het onderdeel kan zorgen. Zodra u olievlekken ziet, zoek dan meteen wat de bron van deze lekkage is en zorg ervoor dat het stopt. Dit probleem doet zich voornamelijk voor bij wat oudere auto�s.

Andere mogelijke oorzaken zijn:

Loszittende bedrading � Controleer altijd eerst of de bedrading van de startmotor goed is aangesloten en of de stekkers niet zijn gecorrodeerd of verontreinigd zijn. Het correct aansluiten en schoonmaken van de stekker lost het probleem meestal op.

Defect relais � Wanneer dit component stuk is, zal de auto niet starten. Het relais dient te worden vervangen.

Corrosie � Niet alleen een gecorrodeerde stekker, maar ook een door corrosie aangetaste accu kan de nodige startproblemen opleveren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS