Karting • Chrono

Snelle karter Mika Vonk grijpt leiding in NK: "Heel gaaf dat ik met die gouden 1 mag rijden"

Uitgegeven door Bart • 25 mei 2023 00:26

Strijen – Na drie van de zes wedstrijden in het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting gaat Mika Vonk aan de leiding van de Parolin Rocky F1. Dit weekend eindigde de 10-jarige karter uit Wervershoof op Kartbaan Strijen op de tweede plaats achter zijn teamgenoot bij One-2-One Racing Roran van Campen. Bij de vorige ronde op de TT Junior Track in Assen stond Mika met een derde plaats ook al op het podium. Dit weekend ging het nog een stap beter met zijn eerste heatoverwinning in het NK en de tweede plaats in het dagklassement.

Mika Vonk

Mika Vonk (links) samen met teamgenoot Roran van Campen

Het karten heeft Mika niet van een vreemde, want vader Jelte Vonk is ook fervent karter. Mika: “Mijn eerste keer in de kart was toen ik 6 jaar oud was. Mijn vader nam me mee naar de kartbaan in Lelystad. Papa had voorheen een eigen kart en dat wilde ik ook wel eens proberen."

Jelte vult aan: "De eerste keer was ik verbaasd hoe goed het al ging, hij bleef me netjes volgen. Nadat Mika een beginnerscursus karten op Lelystad had gevolgd en dit erg goed deed, kreeg hij voor zijn zevende verjaardag zijn eerste kart. Daarmee heeft hij de gevorderde cursus gevolgd en dat pakte heel goed uit. Hierna hebben we ook zijn KNAF-racelicentie gehaald en wilden daarna wedstrijden gaan rijden, maar door corona kon dat drie jaar geleden niet doorgaan. Zonder wedstrijdervaring zijn we het NK ingestapt. In het eerste jaar eindigde Mika op de 21e plaats, vorig jaar heeft hij een goede stap gemaakt richting de top 10 en dit jaar doet hij voorin mee.”

Mika komt uit in de zeer spannende Parolin Rocky F1-klasse met volle startvelden en veel aanstormende talenten. Met motoren van de organisatie zit het veld zeer dicht op elkaar. “Ik vind het echt een leuke klasse, alles is gelijkwaardig en het zit heel dicht bij elkaar. Je kunt als rijder echt het verschil maken.”

Net als in het hele seizoen groeide Mika ook tijdens het weekend in Strijen. “In de trainingen ging het nog niet zo heel goed en we lagen rond de vijfde positie. In de kwalificatie op zaterdag heb ik goed samengewerkt met mijn teamgenoot Roran. Tot de laatste ronde stonden we nog op P7 en P8, maar in de allerlaatste ronde reden we naar P2 en P3. Het verschil tussen ons was slechts 0.001. Ik was heel blij met die derde plaats in de kwalificatie.”

In totaal worden er tijdens de racedag van het Nederlands kampioenschap drie heats verreden. “De eerste race ging op zich wel goed. Ik kon nog geen posities goedmaken en ben op P3 gefinisht. In de tweede race heb ik een plekje gewonnen bij de start. Ik startte aan de binnenkant en kroop op de bumper van Roran waardoor ik de nummer twee in kon halen. In de laatste race moest ik aan de buitenkant beginnen op P2, maar ik heb bij de start buitenom toch een plekje kunnen winnen op Roran. Tot de finish heb ik de leiding vastgehouden en ik won met een voorsprong van maar liefst 8 seconden. Toen ik over de finish kwam, was ik echt heel blij. Eindelijk een keer gewonnen bij het NK. Dit was mijn eerste overwinning ooit in het Nederlands kampioenschap.”

Mika Vonk kent sterk seizoen


De sterke prestaties van One-2-One Racing werden gevierd met fraaie bekers en het spuiten van champagne. Door de resultaten in Strijen gaat Mika aan de leiding van het kampioenschap en mag de beloftevolle rijder bij de volgende race in het Belgische Spa met het gouden startnummer 1 rijden. Het kampioenschap is nu exact halverwege. “In Assen werd ik derde, hier in Strijen tweede, dus wellicht kan ik Spa de dagzege pakken. Het is heel gaaf dat ik daar met die gouden 1 mag rijden, dat is al een droom die uitkomt! En natuurlijk wil ik heel graag Nederlands kampioen worden.”

Vader Jelte ziet een goede progressie tijdens het seizoen. “Het gaat boven verwachting goed en als vader ben ik uiteraard heel erg trots. Dit jaar hadden we gehoopt rond de vijfde positie mee te kunnen strijden, maar nu staat hij halverwege het seizoen bovenaan. Wie weet wat er dit jaar nog inzit?”

Mika en Jelte Vonk bedanken Gerty Booij en Summer Webb voor de coaching en uiteraard ook alle sponsoren:

PROZEE - Techno Service
Rinkel & Smit - Projecten
Mookey’s Belettering - Wrap & raamfolie specialist
Groot & Nieuweboer - Makelaardij
Borm - Glastechniek
Boos - Bestratingen
All round - Autogarage
Taxi Kaijer - Personenvervoer
Tepaske - Glas & montage
Rheinos - Kleding
t’ Fortuin - Restaurant / Catering / Feesten
Schouten IT - Software development
Vonk Fashion - Baby/kinder & dameskleding
Verdonk - Broccoli
J&G BV: "Als het echt schoon moet"
Roelofsen Installatietechniek
MMSL Techniek - Metaalbewerking
Pedro Nieuweboer - Timmerwerken
Sierkstra - Bouwonderneming
Marant Kunstoffen
Briljant - Opticien / sieraden
DBH - Dealer bandenhotel
De Jager - Kitwerken
En natuurlijk de Club van 25!

Wil je Mika ook ondersteunen in zijn race naar de top? Neem dan contact op met vader Jelte Vonk via 06-11235688.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS