Karting • Chrono

Snelle Felipe Reijs moest diep gaan voor eerste podium in NK: "Voelt heel goed, maar het was echt zwaar"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 juni 2022 20:33

EINDHOVEN – Hij kart één jaar en toch behoort karter Felipe Reijs al tot de gevestigde namen in de Minimax-klasse van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Het elfjarige talent uit Eindhoven deed zondag in eigen stad uitstekende zaken in de titelstrijd door razendknap als tweede over de finish van de finale te komen. En passant pakte hij zo zijn eerste podiumplaats van dit NK én was hij beste rookie.

Felipe Reijs

“Dit voelt heel goed, maar het was echt zwaar”, zei Felipe met een lach op zijn gezicht. “In de laatste paar rondjes dacht ik: ik hoop niet dat ik het stuur loslaat. Het was zo zwaar in het Mickey Mouse-gedeelte. Ik had last van verzuurde armen. Maar ik heb alles gegeven en het is gelukt.”

Het was voor Felipe dus zijn eerste podiumplaats van dit NK. Waar kan dat mooier dan op zijn thuisbaan, het circuit waar hij leerde racen. Hij blikte dan ook vol voldoening terug op zijn succesvolle weekeinde. “In de voorgaande twee NK-rondes had ik pech en ben ik twee keer gecrasht. Nu ging alles goed, en eindig ik voor anderen.”

Wat zijn podiumplaats extra bijzonder maakte, is dat hij dat presteerde als rookie, want het is voor Felipe zijn eerste jaar in deze klasse. Vorig jaar kwam hij nog uit in de Micromax-klasse, de categorie voor de allerjongste karttalenten. Hoewel hij vorig jaar ook al volop genoot van het racen en de snelheid in de Micromax-klasse, vindt hij de Minimax-klasse nog leuker. “Het gaat veel sneller en is veel spannender”, klonk het logisch.

Dat Felipe dit seizoen nu al zo sterk rijdt, is behalve een kwestie van talent ook een kwestie van heel hard trainen. Dat resulteerde erin dat hij het hele weekeinde voorin te vinden was. Felipe: “In de trainingen reed ik de hele tijd top drie-tijden. De ene keer ging het niet goed, de andere keer ging het perfect. In de kwalificatie was ik vierde, daar was ik best blij mee. In de prefinale werd ik ook vierde, daar was ik ook blij mee. En nu dus tweede; daar ben ik het meest blij mee.”

Felipe Reijs

De finale was een enerverende race voor Felipe. Er gebeurde van alles. “Ik reed na de start nog steeds op de vierde plek. Ik heb alles gegeven om verder naar voren te komen. En begonnen twee jongens voor me met elkaar te vechten. Eentje ging daarbij van de baan. Toen haalde ik ze allebei in. In de laatste rondjes heb ik zo goed mogelijk gas gegeven en mijn plek verdedigd. Dat is gelukt.”

Felipe bekende dat hij dat verdedigen wel even spannend vond. Want zeker in de slotfase wilde hij die tweede plaats écht niet meer uit handen geven. “Maar even later gingen de jongens vlak achter me vechten om de derde plaats en toen hoefde ik niet meer te verdedigen.”

Zijn volgende race is de derde ronde van de Euro Trophy op het circuit van Mariembourg in België. In dat Europese kampioenschap doet hij volop mee om de podiumplaatsen. Met het zelfvertrouwen dat hij zondag in Eindhoven had opgedaan, keek hij reikhalzend uit naar dat weekeinde. Een dubbele NK-ronde nog ook. Kan hij twee keer op het podium komen. Wat Felipe betreft gaat dat ook gebeuren: “Ik wil nog veel vaker op het podium staan!”

Felipe Reijs wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Ramon Rietveld Racing en Hodl.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS