Formule 1

SPECIAL - Ferrari-teambaas Frederic Vasseur: "We moeten kalm blijven, niet alles gaat fout!"

Uitgegeven door Peter Vader • 26 maart 2023 07:30

Na de euforie over het aanstellen van een nieuwe teambaas bij Ferrari, zijn we nu gearriveerd in de harde, dagelijkse werkelijkheid. En die is niet makkelijk voor Vasseur. Drie maanden na zijn aanstelling als Ferrari-teambaas kreeg Frederic Vasseur een realiteitstest van de druk die komt kijken bij het leiden van het Ferrari F1-team in Maranello, terwijl ze ietwat wankel over de streep kwamen in de eerste twee ronden van het F1 Wereldkampioenschap 2023. Als F1 2023 een bokswedstrijd was, dan hadden ronde 2 en ronde 3 de man in de rode zwembroek en de tatoeage van het steigerende paard hem in de touwen en gevloerd in de seizoensopener. Dan, in de volgende ronde een behoorlijke pak slaag krijgend, zou dat een handdoek kunnen hebben veroorzaakt als het echt boksen was geweest. Zo kun je de stoten van Red Bull in dit toernooi omschrijven.

Frederic_Vasseur_scuderia-ferrari-saudi-arabian-gp-2023
Frederic Vasseur

Onrust en crisis
Van Ferrari werd verwacht dat ze dit jaar de strijd met Red Bull zouden aangaan, aangezien Mercedes met hun onhandige W14 is blijven staan en Lewis Hamilton en George Russell bepaald geen dienst bewijst. Hetzelfde geldt voor Carlos Sainz en Charles Leclerc in de twee rode auto's. Hoe je er ook tegenaan kijkt en zelfs als je zo beleefd mogelijk wil blijven dan constateer je dat ze dit seizoen ‘sh!tboxes’ hebben om in te rijden. Berichten over onrust en crisis in Maranello overheersen, ze zijn bovendien duidelijk buiten de schuld van nieuwkomer Vasseur, maar eerder door een gebrek aan leiderschap van 's werelds beroemdste en meest ondersteunde raceteam - namelijk van het onzichtbare en zwaar betaalde Ferrari-management duo John Elkann en de al even onzichtbare Benedetto Vigna.

Ferrari_John_Elkann-vigna
John Elkann en Benedetto Vigna

“Op onszelf concentreren”
Fred Vasseur: “We moeten ons op onszelf concentreren” Na een ondermaatse race in Jeddah deed Vasseur een beroep op de verslaggevers: “In deze situatie moeten we nadenken over het team en hoe we deze situatie kunnen verbeteren, maar ik denk dat we ook kalm moeten blijven – het is niet dat alles is fout gaan. We hebben een aantal goede verbeteringen aangebracht ten opzichte van Bahrein, in ieder geval als het gaat om de racesnelheid, we hebben een klein beetje het gat naar onze concurrenten verkleind. Niet naar Red Bull maar wel naar Aston Martin en Mercedes. Ik denk dat het probleem tijdens de Jeddah-race veel meer ging over het tempo met de harde compoundband. Als je naar het weekend kijkt, dan is dat probleem iets heel anders”, legde Vasseur uit.

scuderia-ferrari-saudi-arabian-gp-2023

“We weten wanneer we zwak zijn”
“We moeten ons op onszelf concentreren, we weten wanneer we zwak zijn en daar moeten we ons in verbeteren. We zullen zien wat het resultaat is als we een behoorlijke stap zetten. Als je begint na te denken over wat het toekomstige potentieel van ontwikkeling zou kunnen zijn, ben je verdwaald. We weten dat we moeten verbeteren, maar ik denk dat het ook het DNA van onze sport is, niet alleen vanwege de huidige situatie, maar we weten dat we moeten werken. We gaan door en je kunt er zeker van zijn dat ik vanaf op het moment dat ik al vroeg aanwezig ben op kantoor, ik keihard zal pushen”, aldus een gemotiveerde Vasseur geciteerd door GrandPrix247.

Ferrari track front 2023

“We moeten blijven aandringen”
Red Bull heeft dit seizoen alle aangeboden punten opgeslokt, behalve één voor de snelste ronde in Bahrein. Dit betekent dat Verstappen een punt voorsprong heeft op Perez, na de twee openingsrondes in het Midden-Oosten. Het gat was een alarmerende volle seconde of meer in de race, en in de kwalificatie ongeveer de helft. Bovendien doorkruiste Aston Martin onverwachts de pikorde met hun snelle AMR23, waar Fernando Alonso en een ‘half fitte’ Lance Stroll goed gebruik van maakten om daarmee tweede te worden in de pikorde. Zij realiseerden een handig gat naar het achtervolgende peloton, het pleit voor de kwaliteit en snelheid van de groene auto's. Het blijft de vraag of Ferrari het gat kan dichten naar de Red Bulls van Max Verstappen en Sergio Perez. Voordat hij voor de derde ronde naar Australië vertrekt, gelooft Vasseur: “Ik denk het wel. We moeten blijven aandringen. Het is niet de juiste houding om na te denken over de kloof en na te denken of we de kloof kunnen dichten enzovoort.”

F1 standings after 2 rounds in 2023

Sombere statistieken
Op weg naar Melbourne voor de Grand Prix van Australië aanstaande zondag, zei Vasseur over het Ferrari-plan voor de derde ronde: “Ik denk dat we de komende week wat kleine updates zullen krijgen, maar eerlijk gezegd denk ik niet dat het ten goede komt aan het potentieel. Het belangrijkste probleem dat we gedurende het Saudi-weekend hadden, is om voluit te kunnen gaan. Dat is niet het geval, het was dat we niet in staat waren om 100% uit onze auto te halen in elke sessie. We moeten hierop gefocust zijn voordat we aan updates denken”, legde Vasseur uit, die aan het begin van het jaar Mattia Binotto verving als teambaas van Ferrari. Ondertussen zijn de statistieken ietwat somber voor Ferrari, na de eerste twee ronden van het F1 Wereldkampioenschap seizoen 2023, getuige de bovenstaande afbeelding.Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS