Karting • Rotax Euro

Ryan Rijvers (10) wint titanenstrijd in Genk en wordt Belgisch kampioen! "Ik was heel blij! Dat voelt zo goed!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 oktober 2023 01:21

GENK - De omstandigheden in Genk waren listig door de steeds wisselende weersomstandigheden, maar het deerde karttalent Ryan Rijvers weinig. De tienjarige coureur uit Schimmert pakte op de Belgische piste zijn eerste titel in zijn nog prille carrière. Sinds zondag mag de Limburger zich kampioen van België noemen in de Rotax Max Mini Rookie-klasse!

Ryan Rijvers

“Het is de eerste keer dat ik kampioen ben, dus natuurlijk ben ik blij”, zei Ryan triomfantelijk. Hij had een moeilijk weekeinde meegemaakt in Genk. “Vooral de prefinale was moeilijk. In de formatieronde begon het te regenen en we stonden op slicks. Ik vloog bijna uit de baan in de laatste bocht, maar ik kon de kart nog net houden.”

Ryan liet zich niet van zijn à propos brengen en stuurde zijn kart vakkundig als derde over de finish. “Dat was nog een prima resultaat”, wist hij. “De finale ging wat beter. Ik had een heel goede start. Ik wilde geen risico’s nemen en ben ook niet gespind, dus dat ging wel goed.” Aan zijn zelfvertrouwen had het bovendien niet gelegen. “Gisteren (zaterdag, red.) was ik heel snel. In de voorlaatste sessie was ik de snelste.”

Hij had een duidelijke opdracht meegekregen voor de finale, de belangrijkste van zijn seizoen tot dusver - Ryan kom immers kampioen worden. Het talent van Strawberry Racing moest de nummer twee van het kampioenschap voorblijven. Dan zou de titel de zijne zijn. “Maar ik moest de races wel uitrijden en niet crashen.”

In de heat was Ryan achter de nummer twee geëindigd. Daarna versloeg hij hem in de prefinale. Nu moest hij zijn Belgische tegenstrever dus nog in de finale zien te verslaan. Het zou zeker geen makkie worden. En het weer hielp bovendien niet mee. “We reden op een halfnatte baan. Ik had gelukkig in het nat geoefend met mijn trainer Kaï Rillaerts en het ging goed.”

Ryan Rijvers

Dat kun je wel stellen. Ryan finishte als derde, ruim voor zijn concurrent. “Toen wist ik dat ik kampioen was. Ik was heel blij. Belgisch kampioen! Dat voelt zo goed.” Zenuwachtig was hij niet geweest. “Ik heb niet vaak stress. Ik probeer er gewoon het beste van te maken.”

Nu hij de Belgische titel binnen heeft, kan hij zich focussen op zijn volgende race. Dat is de BNL Golden Trophy. Die wordt ook gehouden op het circuit van Genk. Het kan zijn laatste race van het seizoen zijn. Tenzij hij wint.

Dan krijgt Ryan een ticket voor deelname aan de Grand Finals, het jaarlijkse WK voor Rotax Max-rijders. Dit jaar wordt het evenement in Bahrein gehouden. “Ik hoop natuurlijk dat ik de Golden Trophy win, want ik wil heel graag naar Bahrein! En eigenlijk had ik het ticket nu al moeten winnen maar door veranderingen in het reglement kon alleen een Belg het ticket winnen. En greep ik mis.”

Ryan bedankt Kaï Rillaerts, zijn monteur Marcus, zijn teambaas Nathan, zijn vader en moeder en zijn hele familie.

Ryan Rijvers wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Zuid Nederlandse Buizen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS