Karting • Chrono

Report Rotax Max Challenge in Kerpen: hevige regenbuien scherprechter

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 juni 2007 07:54

Rotax Max Challenge race 4 in Kerpen; hevige regenbuien scherprechter

Afgelopen weekend ging Chrono Karting met de Rotax Max Challenge voor het vierde evenement over de grens. Op het mooi gelegen kartcircuit van Kerpen in Duitsland verzamelden zich ruim honderdveertig rijders om zich met elkaar te meten. Qua weersomstandigheden werd het een passend vervolg op de derde race op Spa-Francorchamps, waar het ook al zo wisselvallig en onvoorspelbaar bleek.

Sven van Grimmelt snel in de regen

Lindeman wint heftige race in senioren voor Joossens en Romkema
De natte kwalificatie bij de senioren bracht wereldkampioen Ricardo Romkema niet verder dan de elfde startpositie. Sven Grimmelt, die bij de World Finals in Portugal ook in de regen fantastisch naar voren kwam, pakte de pole voor Jeffrey van Bergeijk. De complete toptwaalf werd gevuld door een mooi rijtje bekende namen: Van Splunteren, Lindeman, Joossens, Barten, Curfs, Van de Heijden, Retera, Sanders, Romkema en Vos.

Start Senioren

Het begin van de eerste manche verliep chaotisch: het zwaaien van de groene vlag werd verkeerd begrepen door de mannen op de eerste rij, waardoor het halve veld al onderweg ging voor de opwarmronde. De tweede helft werd tegengehouden door de official, totdat de voorste helft weer terug op start/finish kwam. Grimmelt en Van Bergeijk werden naar de laatste rij gewezen en moesten aan een flinke inhaalrace beginnen. Dat deden ze dan ook maar en zo kwam Grimmelt tot op de twaalfde plaats en Van Bergeijk finishte zelfs als zevende. Mike Joossens profiteerde optimaal met een sterke overwinning. Nick Lindeman kwam als beste uit het prachtige gevecht met Romkema en Barten.
De tweede manche van de senioren leek een soort kopie van de eerste van de junioren. Het gehele veld stond ‘rustig’ op slicks te wachten voor de start, totdat er een wolkbreuk plaatshad. Ook nu kregen de monteurs en rijders even de tijd hun karts om te schroeven, waarna er werd gestart. Joossens behield zijn koppositie lange tijd, maar raakte die kort voor het einde van de race kwijt. De laatste bocht van de race naderde en Joossens dwong zijn kart nog even tot het uiterste. Op een gewaagde, maar faire wijze remde hij Lindeman uit en kwam hij toch nog als eerste over de streep. Romkema finishte derde, voor de goed rijdende Useppe van de Heijden op de nieuwe Arrow kart, die WK-gangers Vos en Grimmelt achter zich hield.

Joossens en Romkema zij aan zij

De laatste manche van de dag was weer een droge race. Romkema pakte de kop na een gaaf duel met Joossens, waarbij laatstgenoemde een bezoekje moest brengen aan de grindbak. Joossens viel aardig wat posities terug, maar finishte na twaalf ronden gas geven toch nog als vierde. Lindeman en Van Bergeijk finishten in de bumper van Romkema als tweede en derde. Grimmelt zette de snelste rondetijd neer en kwam naar voren tot de vijfde positie. Barten viel uit na een klapper en zag zijn weekend in Kerpen veranderen in een schrapresultaat.
Het dagklassement werd gewonnen door Lindeman, die dankzij drie tweede plaatsen op het hoogste treedje mocht staan. Joossens bleek met evenveel punten tweede en Romkema maakte het podium in Kerpen compleet. Jeffrey van Bergeijk werd na zijn debacle van de start van de eerste manche toch nog vierde en gaat nu aan de leiding in het algemeen klassement (zonder schrap). Mark Retera eindigde op de vijfde plaats en Sven Grimmelt kwam ook sterk naar voren tot op de zesde plek.

Danny Petiet verdiend winnaar in slijtageslag
De kwalificatie van de enorm sterke junioren klasse was erg spannend. Het competitieve veld zat zoals zo vaak erg kort bij elkaar. Maar liefst 25 rijders zaten binnen een seconde. Jordy Koullen bleek het snelste, op twee honderste gevolgd door Danny Petiet. Debutant Willem Jan de Loos zette een knappe zevende tijd neer. Hij stapte onlangs over vanuit de Minimax-klasse en liet dus gelijk zien snel te zijn.

Junioren 5 dik door de bocht

In de eerste manche zat het complete veld nog in de opwarmronde toen de regen met bakken uit de hemel kwam. Ook was er onweer te horen en werd code rood gegeven. Sven van Bergeijk en Axel van der Burgt waren in eerste instantie de enigen die goed gegokt hadden door regenbanden te monteren, maar nu kreeg iedereen van de wedstrijdleiding tien minuten de tijd om hun karts om te schroeven naar een regenafstelling. Daarna stonden alle junioren alsnog op de startgrid klaar voor hun eerste manche. Die verliep het beste voor Ryan van de Burgt, die de strijd won. Nyck de Vries voelde zich goed in de natte omstandigheden en greep de tweede positie. Polesitter Koullen finishte als derde en zag enkele bekende namen uitvallen. Zo werden Kilian Bouman, Davey Koch, Indy Dontje, Erica van Zuylen en Ramon Rietveld allen buiten de top-25 geklasseerd.
In tegenstelling tot de eerste manche koos iedereen voor de tweede heat terecht voor slicks. De race werd op een droog en warm Kerpen gereden, wat ten goede kwam van de uitslagen van Koullen en Danny Petiet. Zij finishten dan ook als eerste en tweede. Davey Koch en Kilian Bouman reden een geweldige inhaalrace en kwamen respectievelijk als achtste en negende over de meet.

Koullen en De Vries op eerste rij

De rappe Birel rijder Jordy Koullen starte de laatste manche weer vanaf pole position met naast de snelle Nyck de Vries. Koullen verloor positie in het begin aan Sven van Bergeijk, die vervolgens in een schitterend gevecht met Petiet verwikkeld raakte. Petiet won de manche, kort gevolgd door Van Bergeijk en de sterk rijdende Koch. Willem Jan de Loos zette knap de tweede rondetijd van het veld neer, en finishte deze laatste manche als achtste. Hij besloot zijn eerst junior-race op een prima tiende plaats. Voor Erica van Zuylen verliep het weekend minder succesvol. Iets dat in de laatste manche gekenmerkt werd door een DNF door een lekke band.
In het dagklassement prijkte de naam van Danny Petiet zeer verdiend bovenaan. Petiet op een Energy kart was de sterkste in de strijd tegen de elementen. Van Bergeijk en Koullen maakten het podium in Kerpen compleet.

Introductie Micromax
Dit weekend werd een nieuwe klasse geïntroduceerd: de Micromax. Deze klasse is zeer geschikt als instapklasse voor de allerkleinsten onder ons. Met veel enthousiasme gingen de zeven deelnemers dan ook van start op hun slicks, of het nu droog was of regende. Stephen van Ginneken pakte de eerste pole met een tijd van 1:04.986.

Montfoort winnaar eerste Micro Max race

In de eerste manche was het echter Luuk Montfoort die het snelste bleek en met een minimale voorsprong op Scott Swart en Van Ginneken won. De tweede en derde manche werden ook gewonnen door Montfoort, maar hij kreeg het zeker niet cadeau. Christian Kuijer ging elke manche harder en finishte de derde manche knap als tweede.

Podium Micro Max

Het dagklassement ging naar Luuk Montfoort, die zo de eerste race in de Nederlandse historie van de Micromax op zijn naam schreef. Van Ginneken eindigde als tweede en Kuijer pakte de derde plaats. Scott Swart, Tom Vink, Sven Robeerst en Willem Meijer maakten de Micromax klassement compleet.

Kay van Kemenade wint Minimax, gave strijd om resterende podiumposities!
Vlak voor de kwalificatie van de volle Minimax-klasse kwam een regenbui over Kerpen, maar door de brandende zon droogde de baan alweer snel op. Slicks of regenbanden? De karts werden snel door alle monteurs en rijders omgeschroefd en het was wederom Kay van Kemenade die op de Kombikart de snelste tijd noteerde. Doordat de baan snel opdroogde door de doorgebroken zon, veranderde de uitslag in de laatste twee ronden nog flink, maar de op slicks gestartte rijders waren toch kansloos. Kevin Gubbels zette de tweede tijd neer en Denzel Mafait de derde in het veld van 31 rijders.

Kop voor Van Kemenade en Gubbels in MiniMax

De eerste manche werd in droge omstandigheden verreden. Van Kemenade stond de kop niet af en won met twee seconde voorsprong op Gubbels. Mike de Waal maakte zijn negentiende kwalificatietijd goed door sterk naar de zevende plaats te sturen.

crash

Ook in de tweede manche werden de slicks onder de karts gemonteerd. een geweldige race volgde, waarin de kopgroep danig gehinderd werd door achterblijvers. Van Kemenade greep wederom de winst. Deze keer was het verschil echter klein met Gubbels, die tweede finishte. Achter de twee kemphanen ontstond een schitterend gevecht tussen Peter Hoevenaars, Maikel van Grunsven en Marijn Kremers voor de derde plaats. In deze volgorde passeerde het trio na elf ronden de streep, gevolgd door De Waal, die één positie won in deze manche. Inmiddels had het alweer een keer hard geregend en was de baan voor de laatste manche wederom nat.

Veel talent in MiniMax

Het verschil tussen Kay van Kemenade en de rest van het veld was nu erg groot. Met bijna acht seconden voorsprong won hij voor Kremers, Jos Kiekens, De Waal en Erwin Montfoort, die knap stand hield tegen Peter Hoevenaars. Gubbel had een uitstapje meegemaakt en vocht zich daarna nog snel terug naar de negende plaats. In het dagklassement nam Kay van kemenade logischerwijs de grootste beker mee terug naar Nederland. Kremers eindigde keurig op de tweede plaats en hij zag ook Hoevenaars, Gubbels en Van Grunsven naar het podium komen. Mike de Waal kwam één puntje tekort voor een beker, maar hij deed goede zaken voor het algemeen klassement.

Sterke competitie in DD-2
In de DD2-klasse vond de kwalificatie op een droge baan plaats. De topdrie zat binnen één tiende van een seconde. Danny Brand had de pole, voor Jimmy Ringelberg en Pieter Scheefhals.

Mooie strijd in DD2

Ook in de eerste manche werd met slicks gereden en was het Ringelberg die als eerste de dertien ronden aflegde. Hij had daarbij echter wel een valse start gemaakt en kreeg daarvoor de reglementaire drie strafpunten. Scheefhals stuurde zijn Kombikart naar de tweede plaats en de Amsterdammer Dennis Kroes finishte op zijn Haase-kart als derde.

Top 3 in DD2

Art of Racing-rijder Scheefhals schreef na een goede start vervolgens de tweede manche op zijn naam. Hij won met een krappe twee seconden voorsprong op Danny Brand met zijn CRG. Kroes finishte wederom op de derde plaats, voor zijn teamgenoot Remon Hannink. Ringelberg viel al na één ronde uit. In de laatste manche van de dag besliste Scheefhals de wedstrijd, door een degelijke tweede plaats te behalen achter de ontketende Ringelberg. Patrick Vasterman, die op het EK in Wackersdorf goed presteerde, finishte derde. In het dagklassement stond voor de derde maal op rij de naam van Pieter Scheefhals bovenaan. Nu was het Danny Brand die de tweede plaats opeiste, vlak voor de altijd snelle Kroes.

Mara Wustmans beloond met zege
In de kwalificatie van de olympische klasse waren de verschillen ook klein. Robert Nieuwenhuys op CRG bleek de snelste, zeer kort gevolgd door Edwin van Gerven en Patrick Vasterman.

Sterk veld in Olympische race

De eerste manche voor de Olympische klasse volgde na de junioren race. De baan was door de sterk doorgebroken zon al flink aan het opdrogen, maar de keuze was erg moeilijk voor deze race. Naarmate de race vorderde, bleek al snel dat slicks het snelste waren. Danny van Rooy won de manche, voor Angelino van de Brink en Mara Wustmans. Polesitter Nieuwenhuys vonden we door zijn verkeerd uitgepakte keuze pas terug op de twintigste plaats.
Bij de aanloop naar de tweede manche pakten donkere wolken zich samen boven het dal van Kerpen. De wind wakkerde flink aan en het was opnieuw de vraag of een bak water zou gaan vallen. Het bleef echter droog en daarvan profiteerde Vasterman het meeste. Hij won na een fraai gevecht van Wustmans en De Rooy de tweede manche. Nieuwenhuys racete zichzelf sterk naar voren en finishte met de snelste rondetijd als zevende.

Verdiende zege voor Mara Wustmans

Het waren voor de derde manche wederom de slicks die onder de Rotax Max karts werden geschroefd. Ook was het wederom Patrick Vasterman die vlak voor Mara Wustmans de finishlijn passeerde. Nieuwenhuys zette weer de snelste tijd neer en kwam nu tot de vierde positie.
In het dagklassement was het Wustmans die eindelijk beloond werd voor haar doorzetten. Van de Brink eindigde tweede en Danny van Rooy pakte de derde plaats.

Zo kwam er een einde aan een mooi weekend op het circuit in Kerpen met veel spectakel. De monteurs en rijders werden net als in Spa-Francorchamps flink op de proef gesteld door de onvoorspelbare en wisselende weersomstandigheden. De volgende race in de Chrono Rotax Max Challenge zal op 7 juli worden verreden op Circuit de Landsard in Veldhoven. Ook die race zal weer meetellen voor kwalificatie voor de World Finals die in november in Dubai zullen plaatsvinden.

Tussenstand Rotax Max Challenge 2007 na vier races

Uitslagen Rotax Max Challenge Race 4 Kerpen

Tekst Raoul Pasveer
Foto's Bas Kaligis

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS