Karting • Chrono

Pelle van Echtelt (9) wint spannende Winter Series na bloedstollende strijd: "Nu heb ik weer een mooie beker gewonnen"

Uitgegeven door Bart • 14 februari 2023 17:15

Pelle van Echtelt is zijn kartseizoen 2023 uitstekend begonnen met een overwinning in de Chrono Winter Series. Op de kartbaan van de Landsard in Eindhoven was de 9-jarige karter uit Wijk bij Duurstede de sterkste in de Parolin Rocky klasse. De finale werd een bloedstollende strijd met aan de finish maar liefst negen rijders binnen 1,5 seconde. Dat belooft veel voor de strijd om het Nederlands kampioenschap dat in maart van start gaat.

Pelle van Echtelt wint mega gevecht! Veel close racing maar nummer 42 Pelle naar zege


Pelle kart nu twee jaar en weet zijn eerste keer in de kart uiteraard nog goed te herinneren. “Dat was bij Coronel Kartracing in Huizen. Snel ging het toen nog niet, maar ik vond het heel leuk en dat wilde ik wel vaker doen.”

Na die eerste keer ging het snel en de karter van het team van Braam Racing debuteerde vorig jaar in de Parolin Rocky F2 van het Nederlands kampioenschap. “Bij de eerste ronde van het NK, ook op de Landsard, won ik alle drie de races en een mooie, grote beker. In het kampioenschap ben ik op de tweede plaats geëindigd en dat is natuurlijk heel mooi om in je eerste jaar al zo goed te presteren. De prijsuitreiking was heel leuk met veel rook en vuurwerk. Dit jaar ga ik een stapje hoger naar de Parolin Rocky F1 en nu wil ik eerste worden.”

Bij de Winter Series in Eindhoven maakte Pelle de concurrentie duidelijk wat zijn plannen voor dit seizoen zijn, al zat de kop extreem dicht bij elkaar. De vrije training op zondagochtend maakte al duidelijk hoe spannend het zou worden. Met een tijd van 52.540 reed Pelle de tweede tijd op slechts 0.002 van zijn teamgenoot Yme van Campenhout. De kwalificatie resulteerde met 52.440 in de zesde tijd. “De kwalificatie was wel jammer. Ik had op meer gehoopt, maar mijn banden waren net nieuw en die moesten nog ingereden worden.”

Pelle revancheerde zich met een ijzersterke pre-finale waarin de startvolgorde voor de finale wordt bepaald. In de pre-finale klom hij van P6 naar P1. “Hoe ik dat gedaan heb? Inhalen! Ik had een hele goede start en kon al snel naar P2 opklimmen. Daarna heb ik ook de nummer 1 nog ingehaald en reed ik aan de leiding.”

De finale mondde uit in een spannende strijd met maar liefst negen rijders strijdend om de koppositie. Het was stuivertje wisselen aan de kop van het veld en we zagen veel fraaie en faire inhaalacties. In de laatste ronde plaatste Pelle voor bocht 3 de beslissende inhaalactie die door de speaker werd vergeleken met een actie van Max Verstappen. “Ik koos voor de buitenkant bij bocht 3. De bocht daarna gaat linksaf waardoor ik aan de binnenkant zat en zo kon ik hem inhalen. Toen ik over de finish kwam, was ik heel blij en nu heb ik weer een mooie beker gewonnen.”

Vader Michael van Echtelt geniet van de kartweekenden met Pelle. “Ik ben zijn monteur en vind het heel leuk om dit samen te doen. Om iedere training mee te maken, de kart klaar te maken en met hem te bespreken wat de beste afstelling is. Ik vind dat hij daar heel veel van leert. Hij geeft mij feedback waar de kart niet goed aanvoelt en hij moet mij vertellen wat wel of niet goed is. Dan probeer ik mijn best te doen om dat voor elkaar te krijgen. En als dat lukt, geeft dat een heel goed gevoel. En het scheelt natuurlijk dat hij goed kan sturen. Soms moet ik hem nog wel wat afremmen. Hij heeft het talent om in te halen, maar soms is hij net iets te gretig. Je kunt beter iets afleren dan dat je het inhalen moet aanleren. We zijn heel tevreden bij het team van Braam Racing, er zit veel potentie in en we willen graag lang bij dit team blijven.”

Podium Parolin Rocky met midden winnaar Pelle van Echtelt


Als deze race een voorbode is voor de strijd om het Nederlands kampioenschap kunnen we nog veel mooie raceactie verwachten. Het Nederlands kampioenschap 4-takt van Chrono Karting begint in maart in het Duitse Kerpen. Het is de baan waar onder meer Michael Schumacher en Sebastian Vettel hebben gereden. Later in het jaar rijdt Pelle ook nog op de kartbaan in Spa-Francorchamps. “Ik vind het heel leuk dat we ook in Duitsland en België rijden. Ik heb een vriend die in de buurt van Spa woont en dan kunnen we elkaar weer een keer zien. Nu spelen we vaak online. Ik hoop in het NK goed mee te doen en Nederlands kampioen te worden in de Parolin Rocky F1.”

Pelle van Echtelt wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door de volgende sponsoren:
Gijsbertsen – specialist in BMW en Mini
Goed in Balans Administratiekantoor
Raad op Maat
Go Autoparts
Autotique
Dennis Technische Dienstverlening
Human Performance Coaching

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS