Formule 1

Nyck de Vries beseft: "De Formule 1 is anders dan alle andere klassen waarin ik heb gereden"

Uitgegeven door Bart • 2 juni 2023 15:01

Nyck de Vries begon het weekend in Barcelona sterk met een vierde tijd in de eerste vrije training. De AlphaTauri-coureur kan hier zeker mee verder en hoopt op zijn eerste WK-punten van dit seizoen. In een interview met de NOS geeft De Vries toe dat hij nog niet zijn seizoen is.

Max Verstappen Nyck de Vries


"Ik heb een paar fouten te veel gemaakt", zegt De Vries bij de NOS. "Ik was op momenten wel competitief en liet potentie zien, maar ik slaagde er niet in om dat om te zetten in een resultaat. Het is vroeg om het nu al over druk te hebben. Voor Monaco hadden we maar vijf races gehad. Als coureur vecht je altijd voor je overlevingskansen, je moet altijd presteren om stappen vooruit te blijven maken. Ik geloof niet dat dat nu anders is dan op eerdere momenten in mijn carrière."

De AlphaTauri-coureur heeft met eigen ogen gezien dat de Formule 1 een totaal andere wereld is. "Ik begin nu pas in te zien hoe anders het is. Als je in de juniorenklassen 85 à 90 procent van het werk doet, zit je er altijd bij. Ik moet toegeven: de Formule 1 is anders dan alle andere klassen waarin ik heb gereden."

"Het middenveld zit dicht bij elkaar, de marges zijn zo klein. In Formule 2 en 3 heb je één training en maar één à twee rondes in de kwalificatie die er echt toe doen. In de Formule 1 is de opbouw van een raceweekend heel anders. De auto en de coureur verbeteren continu. Dat vraagt om een andere manier waarop je het weekeinde aan moet vliegen."

De Vries vervolgt: "In de Formule 1 heb je veel meer tijd op de baan, iedereen zet steeds kleine stapjes. Als je er in de eerste vrije training bij zit, wil dat niet zegen dat je er later in het weekeinde nog steeds bij zit. Je moet je echt mee-verbeteren met de omstandigheden. Het circuit verandert continu, daarom moet je de auto mee-ontwikkelen met de veranderende omstandigheden. Het is belangrijk om niet te vroeg te snel te willen, omdat je in de kwalificatie pas echt de rondetijden tot leven zag komen."

In Barcelona hoopt De Vries op een plaats in de top 10. "Het doel is hetzelfde als in Monaco: op onszelf focussen, een solide weekeinde opbouwen met het team en het afmaken. En dan kijken we wel waar we verdienen te finishen."




 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS