Karting • Chrono

Nederlands kampioen Giel Bronder hoopt op top 10 in de Rotax Max Grand Finals in Portugal

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 november 2022 03:17

GENK – Het ging in de laatste NK-ronde niet vanzelf, maar Giel Bronder kon zich na een sterk seizoen 2022 toch laten kronen tot Nederlands kampioen bij de DD2 Masters van Chrono Karting. Deze week is hij in Portugal voor de Rotax Max Challenge Grand Finals in Portimão! Tijdens het officieuze WK voor Rotax Max-rijders hoopt de 32-jarige debutant bij de Masters op een plek in de top tien.

Kan Giel Bronder hier met vader en monteur Wim de Nederlandse leeuw laten brullen op WK in Portugal

Eerder dit seizoen verzekerde Giel, die uitkomt voor het gerenommeerde team van Ronald van Montfoort, zich in Berghem al van een ticket als Nederlandse vertegenwoordiger op de Grand Finals in de DD2 Masters-klasse. Voor Giel is het zijn derde deelname aan het jaarlijkse toetje van het Rotax Max-seizoen. In 2014 was hij er ook al bij, destijds in de DD2-klasse. Ook in 2018 in Brazilië vertegenwoordigde hij Nederland in de DD2-klasse. Deze week rijdt hij voor het eerst de Grand Finals in de DD2 Masters-klasse. Dit is de DD2-klasse voor rijders van 32 jaar en ouder.

“Ik heb net de eerste trainingssessie achter de rug”, zei Giel die nooit eerder in Portimão reed. “Die verliep best wel goed. De kart voelde goed aan. De eerste sessie zegt weinig, maar we konden redelijk goed meekomen. Het gevoel is dus positief. Het is een supergave baan hier.”

Hoewel het maandag afwisselend droog en nat was, was hij blij in Portugal te zijn. Dat maakte zijn pechvolle laatste ronde van het NK van ruim een week geleden een stuk beter te verteren. “De wedstrijd ging niet zoals we gewild hadden. Tijdens de kwalificatie had ik niet echt de gang erin. Bij de Masters had ik wel de tweede tijd, maar in het totaalklassement (de DD2 en de DD2 Masters komen in actie in dezelfde race en hebben een apart klassement, red.) stond ik op plek tien. We zijn wat beter gewend normaal gesproken.”

In de prefinale startte hij op P10. “We konden redelijk meekomen. Op een gegeven moment lag ik zesde. Maar vijf, zes rondjes voor het einde werd ik ingehaald en ben ik als derde master en als zevende in het algemeen klassement binnengekomen. Op het moment dat ik werd afgevlagd draaide mijn motor in elkaar. Dat was pure mazzel. Als de race een rondje langer had geduurd, was ik uitgevallen.”

Daarmee was het malheur nog niet voorbij. “Bij het vervangen van de motor kwamen we erachter dat het frame was gebroken. Met de reservemotor en het reserveframe zijn we toen de finale ingegaan. We hadden geen keuze. Ik ben gewoon gaan rijden en toen was het een kwestie van kijken wat er gebeurt.”

Giel Bronder Nederlandse vlag

Ook in de finale bleef hem pech niet bespaard. “We hadden ook nog eens een aflopende band en zo werd ik één-na-laatste. Gelukkig hadden we het kampioenschap veiliggesteld. Dat scheelde wel, anders waren we echt chagrijnig geworden”, zei hij met een lach. Uiteindelijk win je een kampioenschap over een heel seizoen en daarin had hij zijn racingskills al laten zien met diverse zeges en podiums in de DD2 Masters. De beloning kwam in de vorm van een ereronde met de Nederlandse vlag. Nu kan hij zich gaan opmaken voor de grande finale in Portugal.

In Portimão rijdt de Nederlands kampioen deze week verplicht op een Praga-kart terwijl hij normaal gesproken op een Kosmic-kart rijdt. “Daarvoor heb ik heel lang CRG gereden. De Praga voelt min of meer hetzelfde aan, gelukkig. Hij rijdt lekker.” De komende dagen heeft hij in Portugal trainingssessies, de kwalificatie en de heats. Zijn vader Wim is zoals altijd aan zijn zijde als zijn monteur. Zaterdag volgt de finale. Giel is ambitieus. “Van de 36 deelnemers hoop ik in de top tien te eindigen!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS