Karting • Chrono

Mick Blankespoor start vol seizoen met winst in NK: “Ik hoop natuurlijk Nederlands kampioen te worden”

Uitgegeven door Bart • 14 maart 2023 21:07

Kerpen – Mick Blankespoor is het Nederlands kampioenschap 4-takt van Chrono Karting begonnen met een fraaie overwinning. De 13-jarige karter uit Koekange was op de Erftlandring in het Duitse Kerpen de sterkste in de ID Engines Junior. In het voorseizoen had de rijder van CompKart al een beker mee naar huis genomen voor zijn tweede plaats bij de Chrono Winter Series op de Landsard in Eindhoven.

Mick Blankespoor

Mick combineert de ID Engines Junior met het rijden in de X30 Junior in de IAME Series Benelux. Een week voorafgaand aan het NK-weekend, ook op de kartbaan in Kerpen, brak bij een training zijn frame (na 25.000km racen in één jaar) maar direct werd een nieuw exemplaar geleverd door VK Racing. Het frame gebruiken Mick en zijn vader/monteur Ton Blankespoor voor zowel de ID Engines Junior als de X30 Junior. Mick: “Het is een heel fijn frame dat goed bij mijn rijstijl past. Ik rij redelijk agressief en daar past dit frame goed bij. We rijden in beide klassen niet alleen met hetzelfde frame, maar ook met dezelfde afstelling.”

Het kartseizoen 2023 is het eerste jaar dat Mick met ID Engines rijdt. “Deze motor is sneller en heeft meer trekkracht dan ik gedacht had. Vorig jaar heb ik X30 Junior in het Franse IAME-kampioenschap gereden en daar ben ik meestal in de top 5 geëindigd. Dit jaar combineren we IAME met de ID Engines Junior. De X30 heeft net iets meer vermogen en een iets hogere topsnelheid, maar voor de rest is het redelijk vergelijkbaar. De kalenders botsen niet met elkaar. In juli rijden we in een weekend zowel in de IAME Series Benelux als in het NK 4-takt, maar dan rij ik op vrijdag en zaterdag met de X30 op Genk en op zondag met ID Engines op Spa.”

Het openingsweekend in Kerpen begon met de vrije trainingen op vrijdag en zaterdag, waarbij de vrijdag uiterst nat verliep en op zaterdag in zonnige omstandigheden getraind kon worden. “De rijders die er vrijdag al waren hadden een voorsprong op de andere rijders, omdat ze in de regen konden trainen en de eerste twee races op zondag ook op een natte baan werden verreden. Zaterdag was ik ook in droge omstandigheden snel en zat ik in iedere sessie in de top 3.”

“De kwalificatie in de regen ging wel goed, alleen had ik er wat meer van verwacht. In mijn laatste ronde in de kwalificatie maakte ik een paar kleine foutjes, waardoor ik net op P2 eindigde in plaats van op P1.” Met een tijd van 59.049 kwam Mick slechts 0.013 te kort voor pole position.

Mick Blankespoor

In de races ging de CompKart-rijder op jacht naar de koppositie. “Ik startte aan de buitenkant en probeerde er direct voorbij te komen. Door een actie van iemand anders raakten drie karts elkaar. Ik kon ze ontwijken, maar twee andere rijders konden er vandoor. Ik reed het gat dicht en binnen een paar rondjes lag ik op P1. Op die positie ben ik ook gefinisht. Bij de tweede race begon ik op pole position en ben ik snel weggereden bij de rest.” In zowel de eerste als de tweede race noteerde Mick bovendien de snelste raceronde.

Met twee keer P1 op zak was de dagoverwinning binnen handbereik. In de afsluitende derde race kwam de zege niet meer in gevaar, al baalde Mick wel een beetje dat hij niet alle races winnend kon afsluiten. Hij kwam als tweede over de finish. “We zaten net iets te laag met de bandenspanning, waardoor we het achterste gedeelte niet goed konden pakken. P1, P1 en P2 in de eerste wedstrijd van het NK is natuurlijk heel mooi. Zo heb ik direct een mooie voorsprong op de rest.”

Mick Blankespoor wil via deze weg zijn vader en moeder bedanken, zijn school Stad & Esch in Meppel en uiteraard zijn sponsoren:

Demon Tweeks
Eyckenhout Meppel
Polytron
VK Racing
Ton Blankespoor Restauratie

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS