Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Met deze auto’s kun je makkelijk een dagje naar het circuit

Uitgegeven door Deni Volkers • 16 maart 2024 13:00

Racen doe je op het circuit. En daarvoor hoef je echt geen miljonair te zijn. Je kunt al voor vrij schappelijke bedragen op het circuit rijden, bijvoorbeeld door een auto te huren. Verlang je blijvende pret, dan kun je zoeken naar een auto die zich wel thuis voelt op het circuit. Hieronder ter inspiratie een vijftal voorbeelden.

Circuit

BMW 1 Serie

Wie voor relatief weinig geld een moderne en sportieve BMW wilt rijden, hoeft niet verder te zoeken dan de 1 Serie. Het DNA van de autofabrikant uit München is er ook bij haar kleinste model goed ingebakken. Vooral met de eerste twee generaties van de compacte hatchback kun je het nodige plezier beleven, dankzij de aanwezigheid van achterwielaandrijving.

Met een krachtige uitvoering, zoals de 120i of 125i, hoeft je rechtervoet weinig te doen om kennis te maken met het speelse karakter van de 1 Serie. Voor wie het helemaal bont wil maken, heeft BMW de beruchte 1M Coupé – de spirituele voorloper van de huidige M2 – gemaakt.


Honda Civic

De Honda Civic biedt een uitstekend uitgangspunt voor de sleutelaar. De betrouwbare en toegankelijke techniek vormt al generaties lang een aantrekkelijk platform voor tuners. Een eindeloze kennisbank maakt het relatief eenvoudig om je eigen draai aan de Civic te geven. Van motortuning en aanpassingen aan het onderstel tot cosmetische wijzigingen en het personaliseren van het interieur, niets is te gek.

Met de juiste informatie kun jij je Civic binnen no-time omtoveren tot de ultieme circuittijger. Daarvoor hoef je overigens niet te hard van stapel te lopen. Vergeet niet dat de Civic zijn strepen heeft verdiend in toerwagenracerij. Bovendien kun je de zeer smakelijke Type R gewoon af fabriek kopen.


Mercedes A-Klasse

De Mercedes A-Klasse is een beetje een luxepaardje onder de compacte hatchbacks. Dat moet ook wel, als concurrent van bijvoorbeeld de BMW 1 Serie. Maar de A-Klasse zou geen volwaardige Mercedes-Benz zijn als er niet een aantal potente uitvoeringen in de catalogus stonden. De makkelijkste, maar ook meest prijzige optie, is om een AMG op de kop te tikken.

Neem bijvoorbeeld de A35 of A45 – deze hot hatchbacks zijn lekker afgetraind, beschikken over minimaal 300 pk en hebben standaard vierwielaandrijving voor optimale rijcontrole. Iets degelijker (en zuiniger) zijn uitvoeringen als de A200 en A220. Zoek je juist iets praktisch? Dan biedt de Mercedes-Benz GLA, een crossover van vergelijkbaar formaat, wellicht uitkomst.


Kia EV6

Een lijstje auto’s is tegenwoordig niet compleet zonder een elektrisch alternatief. Het gaat dus niet om de Picanto, maar om de futuristisch ogende en razend populaire Kia EV6. Vanwege zijn formaat en gewicht zou je niet zeggen dat deze crossover erg geschikt is om het circuit meer op te gaan, maar dan zou je je toch vergissen.

Een fiks deel van de kilogrammen ligt namelijk in de bodem van de auto, wat in combinatie met de afstelling van de EV6 zorgt voor een scherpe, voorspelbare wegligging. Kia heeft zelfs een high-performance versie uitgebracht in de vorm van de EV6 GT.


Volkswagen Golf

Natuurlijk mag de Volkswagen Golf niet worden vergeten als een potentiële circuitauto. De Golf is al sinds zijn debuut een van de populairste auto’s in Nederland, en daar zijn goede redenen voor. Hij is betaalbaar, betrouwbaar en netjes uitgerust, maar rijdt ook nog eens subliem.

Dat geldt dubbel voor de vele sportieve uitvoeringen die het Duitse merk door de jaren heeft uitgebracht, van de iconische GTI tot de prettig gestoorde, vierwielaangedreven R. Bovendien laat de Golf zich net als de Civic goed naar de hand zetten, waardoor je je creativiteit de vrije loop kunt laten.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS