Karting • Rotax Euro

Maxim Dirickx zet met klinkende zege punt achter BMC-kampioenschap! In 2024 vizier op de autosport!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 oktober 2023 11:52

GENK - Met een klinkende overwinning zette Maxim Dirickx een punt achter zijn kart-carrière in het BMC-kampioenschap. In de regen denderde hij naar een dominante overwinning in de Rotax Max DD2-klasse. Het was in principe zijn voorlaatste race ooit als karter. De negentienjarige piloot uit Kontich gaat zich volgend jaar richten op de autosport.

Maxim Dirickx

Dik zeven seconden bedroeg zijn voorsprong op de nummer twee toen Maxime in de finale over de finish snelde. Het was kletsnat en hij had zich zojuist met afstand de beste regenrijder in de DD2-klasse getoond. De talentvolle piloot deed dan ook tevreden zijn verhaal. “Het is een mooi weekend geweest. We waren supersnel, zeker in de regen. Ik ben supertevreden het kampioenschap zo af te sluiten”, zei hij.

Maxime was dankbaar dat hij het kampioenschap kan afsluiten met een regenrace. “We hadden erop gegokt dat het ging regenen en dat is gebeurd. In de tweede ronde begon het te regenen. Dat was een geluk omdat de baan aan het opdrogen was. Ik werd er blij mee, want voor mij ging het op een natte baan veel gemakkelijker dan op een droge baan.”

De snelle rijder van topteam Schepers Racing had in de regen bovendien meer snelheid dan de rest. “Ik weet niet precies hoe dat het kwam, maar ik heb gewoon constant mijn rondjes gereden. Zo heb ik gewonnen. Tijdens de voorbije trainingsdagen in de regen heb ik veel geleerd van mijn coach Martijn van Leeuwen.”

Hoewel hij de snelste op de baan was, moest Maxime uitkijken voor de listige omstandigheden. “Op een gegeven moment begon het heel hard te regenen en ontstond er aqua planing. Dat was moeilijk. Ik heb rond de plassen gereden en de race uitgereden. Ik denk dat ik mezelf heb verbeterd sinds de laatste race in de regen. Daar ben ik heel blij mee.”

Maxim Dirickx

Het was een aangename conclusie, zo vlak voor het einde van zijn kartcarrière. Maxime rijdt nog de BNL Golden Trophy, ook in Genk. Normaal gesproken is dat zijn laatste kartrace, tenzij hij in Genk een ticket wint voor deelname aan de Grand Finals, het jaarlijkse officieuze WK voor Rotax Max-rijders, dat begin november in Bahrein wordt gehouden.

“Dat zou een heel mooie afsluiter zijn van mijn kartcarrière. In 2021 heb ik al eens aan de Grand Finals mogen meedoen. Toen was dat ook in Bahrein. Ik heb nu vier jaar gekart. Ik ben dus heel laat begonnen, maar ik heb in korte tijd grote stappen gezet en ik kan met een goed gevoel terugkijken op mijn carrière, nu ik ga overstappen naar de autosport.”

Hij gaat racen in een indrukwekkende LMP3 prototype-auto. “In mijn ogen zijn er in de endurance-racerij veel doorgroeimogelijkheden zoals naar de LMP2 en de hypercars”, verklaarde Maxime zijn keuze. “Je krijgt veel meer rijtijd dan in sprintraces. Alles moet kloppen om een endurance-race te kunnen winnen. De uitdaging daaraan vind ik heel mooi. Ik heb al een paar testdagen achter de rug. Ik kijk ernaar uit!”

Maxime Dirickx bedankt 911 Motorsport, Schepers Racing, zijn ouders, zijn mechanieker Wesley en zijn coach Martijn.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS