Karting • Chrono

Mats van Rooijen mag in de herkansing: weer een ticket voor de Grand Finals! "Ik kan niet wachten"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 oktober 2022 14:01

BERGHEM – Eigenlijk kon het al niet meer mis voor karter Mats van Rooijen tijdens de zesde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max van Chrono Karting. De elfjarige coureur uit Vleuten zou op het circuit van Berghem een ticket winnen voor de Grand Finals in Portimão, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders. Aldus geschiedde. Zodoende komt Mats in november namens Nederland uit in de Minimax-klasse!

Mats van Rooijen

Het voelde als een opluchting voor Mats. Want nu hij een ticket had gewonnen, wist hij zeker dat hij opnieuw naar de Grand Finals mocht. Dat was extra belangrijk voor hem omdat hij twee jaar geleden ook al een ticket had gewonnen, maar toen werd het evenement vanwege corona op het laatste moment afgelast.

“Ik was echt teleurgesteld toen. Ik was net wakker toen ik het hoorde. Ik heb er nu dan ook extra veel zin in”, zei een opgetogen Mats die in Berghem zowel in de prefinale als de finale vijfde werd. “Ik hoefde eigenlijk niet eens punten halen om het ticket te winnen. Als ik niet had meegedaan, had ik hem ook gewonnen omdat ik de races in Berghem dan als schrapresultaat had kunnen gebruiken.”

“Ik heb het hele jaar tweede in het kampioenschap gestaan. Ik kan al niet meer ingehaald worden en de nummer één en twee krijgen een ticket.” Dat hij in Berghem vijfde was geworden was op zich prima, al had hij het gevoel dat het beter had gekund. “Aan het begin van het seizoen hebben we ook al eens in Berghem geracet en toen ging het beter. Maar deze keer had ik net niet genoeg topsnelheid op het rechte stuk.”

Mats van Rooijen

Nu hij verzekerd is van deelname aan het WK, waaraan een kleine vierhonderd coureurs uit 60 landen deelnemen, kan hij zich gaan voorbereiden op de meest prestigieuze race van het jaar. Dat zorgt voor een nieuwe uitdaging. “De kart op de Grand Finals is heel anders dan de kart die ik gewend ben”, legde Mats uit.

Daarom gaat hij de komende weken veel trainen op een Praga-kart. “Ik heb wel al eens in een Praga gereden. Toen heb ik met een vriendje een paar rondjes gewisseld van kart. Dat was een oude Praga. De Falcon die ik dit seizoen heb, voelt perfect. Ik hoop dat het hetzelfde zal voelen met de Praga. Komende week ga ik er voor het eerst mee trainen.”

Hoewel hij de Praga-kart dus nog niet goed kent, verwacht Mats dat hij op de Grand Finals vooraan kan meedoen. “Als ik rijd zoals ik altijd doe en als ik mijn lijnen goed rijd”, zei hij daarover. “We gaan zien hoe het gaat. Ik hoop in ieder geval als de beste te eindigen van mijn land. Er doen vier Nederlanders mee in mijn klasse. Het gaat spannend worden, denk ik.”

Om zich optimaal voor te bereiden, doet Mats van tevoren nog mee aan de Golden Trophy in Genk. “Daar ga ik ook rijden met een Praga-kart. Er rijden heel veel coureurs die het WK gaan rijden. Ook veel buitenlanders, uit heel Europa.”

Voordat de talentvolle Utrechter de Golden Trophy rijdt, heeft hij eerst nog de laatste ronde van het BMC-kampioenschap. “Daarin sta ik derde en ik kan nog derde worden in het kampioenschap.” Dat moet hem gaan lukken, denkt Mats. “Ik ben dit jaar ook derde geworden in het BNL-kampioenschap. Daar was het niveau heel hoog.”

Wat de Grand Finals betreft: hij heeft nog nooit gereden op het circuit in Portimão. Mats: “Ik heb wel een spel op mijn computer waarmee ik kan trainen op die baan, dus ik ken de baan al een beetje. Ik kan niet wachten tot het zover is!”

Mats van Rooijen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Apotheek Lijnbaan in Den Haag.

Mats bedankt zijn vader, moeder, zusje, zijn supporters voor de steun, zijn monteur voor het afstellen van zijn kart en Daems voor de motoren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS