Karting • Chrono

Mats van Rooijen laat als rookie meteen zijn potentie zien in het NK: P2!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 april 2022 06:31

BERGHEM – Nieuw seizoen, nieuwe kansen. En die greep Mats van Rooijen met beide handen aan. De elfjarige karter uit Vleuten werd zondag in Berghem knap tweede tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. In de Minimax-klasse streed hij tot het einde om de winst.

Mars van Rooijen snelt naar podium bij NK en zusje Saar pakt podium in de paardensport

Hij is dit jaar rookie in de altijd sterk bezette Minimax-klasse en meteen stond Mats op het podium. Deed de hele finalerace zelfs mee om de overwinning. Een superbegin voor de snelle Utrechter dus. “Dit is een lekker begin van het NK”, was zijn logische reactie. “Na de uitval in de kwalificatie had ik het podium niet echt verwacht, want ik moest in de prefinale als zestiende en laatste starten.”

Mats was in de kwalificatie stilgevallen met een elektronisch probleem aan zijn kart en kon daardoor geen tijd neerzetten. Dat betekende dat hij als zestiende en laatste werd geklasseerd. Maar heel veel zorgen kreeg hij daardoor niet, want Mats wist dat hij snel was. Dat hij in de trainingen keer op keer laten zien. Steeds zat hij in de top van de beste rondetijden.

En zie: in de prefinale rukte Mats razendknap op van de zestiende naar de derde plaats. En had hij ineens zowaar een florissant uitzicht voor de finale. “Bij de start van de finale haalde ik meteen de nummer twee in. Daarna heb ik de hele tijd de nummer één opgeduwd zodat we samen konden wegkomen”, deed Mats zijn relaas.

De bedoeling was natuurlijk om zijn concurrent op kop in de slotfase in te halen. Totdat in de laatste ronde een rijder hard van de baan ging, de gele vlag gezwaaid werd en niemand nog mocht inhalen. Zo moest Mats dus genoegen nemen met de tweede plaats. “Tweede is ook heel goed. Ik wilde in de laatste ronde aanvallen, maar het liefste wilde ik gewoon finishen. Dus het maakte me niet uit of ik tweede of eerste werd, als ik maar finishte. Dan had ik überhaupt een podiumplaats.”

Dat Mats in Berghem zo sterk voor de dag was gekomen, was niet echt een verrassing meer. Een week eerder had hij tijdens de traditioneel sterk bezette BNL Kick-Off in Genk bewezen bij de besten te horen in een internationaal topveld.

Mats van Rooijen

Mats: “Op zaterdag werd ik derde in de kwalificatie en in de twee heats werd ik tweede. Zondag ging het iets minder goed. Dat kwam omdat ik heel gespannen zat te rijden. Waardoor dat kwam, weet ik niet. Tijdens de prefinale werd ik zesde en in de finale werd ik ook zesde. Ik kon goed merken dat het niveau hoog lag. Je leert er hoe je met de druk moet omgaan en hoe je meer aanvallend kan rijden.”

Dat komt goed van pas, want Mats heeft een erg druk seizoen op hoog niveau. Behalve het NK rijdt hij ook het BNL-kampioenschap en het EK. “En één wedstrijd in de IAME Series Benelux. Vorig jaar deed ik dat ook al. Toen heb ik één Benelux-wedstrijd gereden en een GK4-wedstrijd. Dat ging al heel goed. Maar ik vind Rotax het leukst. Dat gaat harder.”

In het gezin Van Rooijen was Mats trouwens niet de enige die afgelopen weekeinde wat te vieren had. Zijn achtjarige zusje Saar was zondag ook tweede geworden. In het paardrijden, in de D2-klasse, op een pony bij manege Castellum in De Meern. “Ik heb al meerdere wedstrijden gereden, maar dat was in de D1, dus dit is echt serieus”, glunderde Saar. “Ik ben trots op mijn beker. En ik vind het leuk dat mijn broertje het ook zo goed heeft gedaan.”

Mats bedankt zijn ouders, sponsoren en topmonteur/coach Vincent.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS