Karting • Rotax Euro

Mateja Radenkovic in topvorm bij Rotax Max Euro Series en wint overtuigend: "Rustig gebleven"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 april 2023 06:31

GENK – Mateja Radenkovic is de Rotax Max Challenge Euro Series op zeer overtuigende wijze begonnen. De dertienjarige racebelofte uit Schilde domineerde op het circuit van Genk in de Rotax Max Junioren-klasse. Dat leverde hem twee keer heatwinst, een gewonnen prefinale en een gewonnen finale op. Inmiddels kun je stellen dat de jonge Belg zijn seizoen meer dan uitstekend begonnen is. Hij leidt nu het BNL- en BMC-kampioenschap én de Euro Series.

Mateja Radenkovic RMC Junior


“Het was mijn eerste overwinning in de Euro Series, een heel leuk moment”, zei een verheugde Mateja. Dat hij blij was sprak voor zich, het hoge niveau gaf zijn zege extra cachet. Al wist hij op voorhand dat zijn snelheid in Genk goed zou zijn.

“Een week eerder reden we in Genk de eerste ronde van het BNL-kampioenschap en de snelheid was er toen al heel goed”, doelde hij op zijn P2 in de finale van dat kampioenschap. Dat hij inderdaad opnieuw snel was in Genk bleek al aan het begin van het weekeinde.

Mateja: “Tijdens de training zat ik steeds in de top vier qua tijden en ik was ook een paar keer de snelste. Tijdens de kwalificatie werd ik daarna derde in mijn groep. Dat was een goede sessie, want ik heb die tijd zonder slipstream neergezet.”

Dat resultaat betekende dat de Tony Kart-rijder alle drie de heats van P3 moest starten. De eerste en derde heat won hij relatief eenvoudig, in heat twee reed hij ook lang aan de leiding, maar in de slotfase ging het helaas mis.

“Ik werd voorbijgestoken door drie man. Dat was mijn eigen fout. Ik wist niet goed of ik moest verdedigen of niet”, legde hij uit. “Daarna ben ik door de rijder op P5 van achter geraakt. Ik kon de kart nog net op de baan houden maar het kostte me wel een stel plekken. Daardoor ben ik als tiende geëindigd.”

Door het cumulatieve resultaat van de drie heats mocht Mateja in de finale op P3 starten. “Mooi aan de binnenkant van de baan. Die was in de prefinale wel nat door de miezer. Dat maakte het moeilijk. Maar alles ging goed. Ik had een superstart en in de eerste bocht ging ik al naar P1. Daarna heb ik de race op die plek uitgereden.”

Hoewel het ogenschijnlijk een ‘regelmatige’ overwinning leek in een weekeinde waarin hij toch al ijzersterk was, moest Mateja halverwege nog knokken om zijn leidende positie vast te houden. Door een incident met andere rijders was er veel rubber op de baan terechtgekomen en omdat Mateja raceleider was, was hij de eerste die daar overheen reed.

Dat kostte hem snelheid omdat het een tijdje duurde voordat zijn banden weer ‘schoon’ waren. Als gevolg daarvan kwam de concurrentie snel dichterbij. “Maar ik ben rustig gebleven. Ik heb het rubber eraf gereden en kon mijn plek behouden.”

Door zijn overwinning in de prefinale mocht Mateja de finale van poleposition aanvangen. “Ik had een goede start. Ik behield de eerste plek. Hamilton kon mij volgen en in het midden kwam hij op mijn bumper. Maar tegen het eind van de race was ik echt snel, ben ik stilletjes aan weggereden en heb ik gewonnen.” Dat hij een tijd lang geduchte concurrentie kreeg van Hamilton deerde hem nauwelijks. “Ik kan goed tegen druk, dus het viel heel erg mee.”

Mateja Radenkovic podium RMC Euro Series


Mateja’s volgende race is de tweede ronde van het BMC-kampioenschap. Die wordt over twee weken gehouden op het circuit van Kerpen in Duitsland. “De baan ken ik goed. Ik vind het een speciaal circuit. Vooral het bosgedeelte achterin vind ik leuk. Dat is een beetje zigzag rijden. In Kerpen ga ik ook proberen te winnen!”

Mateja bedankt Bouvin Racing Power, en zijn familie voor de steun.

Mateja Radenkovic wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
-	Brutoba NV
- Autohandel Carrosserie Nijsmans
- Ethernal
- XsolveIT
- A&F Vasgoed

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS