Karting • Rotax Euro

Mateja Radenkovic (12) maakt zijn belofte opnieuw waar: rookie BMC-kampioen én een ticket voor de Grand Finals!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 november 2022 17:31

GENK – Hij is rookie in de Rotax Max Junioren-klasse van het BMC-kampioenschap. Hij is de jongste van allemaal. Sinds zondag is hij ook de kampioen! Mateja Radenkovic kon zondag in Genk zijn geluk niet op na afloop van de door hem gewonnen finale. Het was genoeg voor wat de twaalfjarige coureur uit Schilde ‘zijn mooiste titel tot dusver’ noemt. En passant pakte hij ook nog een ticket voor de Rotax Max Grand Finals!

Mateja Radenkovic

Nadat Mateja zondag uit zijn kart was gestapt, ging hij op zijn knieën zitten en maakte een paar keer een buiging naar zijn Tony Kart. De blijdschap bij Mateja was enorm na een spannende ontknoping. “Dit is niet normaal. In mijn eerste seizoen meteen kampioen!”, zei de rijder van topteam Bouvin Power. “Heel leuk.”

Dat hij kampioen werd, is vanwege zijn leeftijd al bijzonder, maar ook omdat hij de lichtste rijder is van iedereen. Dat betekent dat hij veel lood op zijn kart heeft om aan het vereiste minimumgewicht bij de Junioren te komen. “Ik denk dat ik 23 kilo op de kart heb, en 25 kilo is het maximum.”

Dat lood is zogenaamd dood gewicht. Een nadeel voor Mateja want een zwaardere karter heeft dat lood niet (of minder) en kan zijn lichaam gebruiken in de bochten. Met dat dode gewicht gaat dit dus niet. “Ach, je went er wel aan. En het ging nog best oké.”

Dat was een understatement van jewelstex. Je wordt tenslotte niet zomaar kampioen. De titel winnen was bovendien zeker geen abc’tje geweest. Dit jaar was trouwens de eerste keer dat buitenlanders ook mochten strijden voor de titel in de Belgium Max Challenge. En ja, twee Nederlanders en een Duitser waren zijn voornaamste concurrenten. Het ging er heet aan toe, zondag in Genk. Want bij aanvang van de finale konden er nog vier (!) rijders kampioen worden. Wie de race won, zou de titel grijpen.

Welnu, precies dat deed Mateja. Iets voor halverwege de race greep hij de leiding, werkte daarna gestaag aan een voorsprong en met een halve seconde voorsprong op Kasper Schormans, kwam hij als eerste over de finish. Het was opnieuw de bevestiging van zijn talent. Vorig jaar was hij in de Minimax-klasse ook al zeer succesvol.

Mateja won toen het zeer competitieve BNL-kampioenschap (winst in alle wedstrijden). Hij won ook de Golden Trophy en won verder de enige wedstrijd in het BMC-kampioenschap die hij dat seizoen reed. Tijdens de Rotax Max Grand Finals won hij bovendien een heat en de pre-finale. Een heftig contact in de eerste bocht van de finale betekende echter een kromme stuurstang en zo finishte hij uiteindelijk als achtste op de baan.

Door zijn winst in het BMC-kampioenschap heeft hij opnieuw een ticket voor de Grand Finals gewonnen. Dit officieuze WK voor Rotax Max-rijders wordt medio deze maand in Portimão gehouden. Daar kan Mateja opnieuw zijn klasse tonen. Wat hij ervan moest verwachten, nu hij in de Junioren-klasse rijdt, wist hij niet goed. “Dat kan ik niet goed voorspellen. Ik weet wel dat je een beetje geluk nodig hebt en dat je goed moet rijden.”

Mateja Radenkovic

Dat laatste moet hem gaan lukken, zo bewees hij afgelopen weekeinde in Genk wel. Hij bezweek zelfs niet onder de druk. Want, zoals gezegd, hij moest winnen om kampioen te worden. Dat hem dat lukte was zeker niet vanzelfsprekend voor Mateja. “Aan het begin van het weekend had ik wel verwacht in de top drie te kunnen eindigen, maar winnen is niet makkelijk. Samen met Max (Mateja’s monteur, red.) hebben we gedaan wat we konden en dat heeft gewerkt.”

Komend weekeinde komt Mateja opnieuw in actie in Genk. Dan rijdt hij de zeer prestigieuze Golden Trophy, waar deelnemers uit heel Europa aan het vertrek komen voor de laatste Grand Finals-tickets. Die wedstrijd is een mooie graadmeter van zijn vorm in een internationaal zeer sterk veld.

Omdat hij dankzij zijn titel in het BMC-kampioenschap al een ticket voor de Grand Finals heeft, kan hij er zonder spanning rijden. “Ik heb mijn doel al gehaald; wilde graag mijn seizoen afsluiten met een ticket. Heel fijn dat ik dat nu al heb.” Hij keek dan ook uit naar de week in Portimão. “Het is de mooiste wedstrijd van het jaar. Daar ben je echt met alleen maar goede rijders en moet je er echt voor werken. Ik heb er heel veel zin in!” Foto's Oswald Paret

Mateja Radenkovic wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
- Bouvin Power
- Brutoba NV
- Autohandel Carrosserie Nijsmans
- Ethernal
- XsolveIT

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS