Formule 1

Masters of Monaco: Wie is de echte koning van Monaco?

Uitgegeven door Frank Korsel • 27 mei 2023 14:30

Dit is het weekend waarin Monaco gastheer is van de Formule 1, en daarom heeft VegasInsider een all-time ranglijst gemaakt voor de kroonjuweel van de F1.

Monaco F1

De analyse toonde de top puntenverdieners in Monte-Carlo (aangepast volgens het huidige scoringsysteem - uitgelegd in detail) met Lewis Hamilton bovenaan de lijst, gevolgd door Graham Hill en Michael Schumacher. Ze hebben ook de verhouding tussen poleposition en overwinning in Monaco geanalyseerd, en de gegevens lieten zien dat 55,88 procent van de winnaars NIET vanaf poleposition startte, en 44,12 procent wel.

VegasInsider heeft de volgende methode gebruikt om de resultaten te analyseren en punten toe te kennen. VegasInsider heeft de resultaten verzameld van 68 races die in Monaco zijn gehouden, van het inaugurele F1-seizoen in 1950 tot aan de Monaco GP van 2022.


Aangezien de scoringsystemen van de F1 in de loop der jaren zijn veranderd, hebben ze voor uniformiteit punten toegekend volgens het huidige scoringsysteem aan alle 68 races en 332 coureurs die ze hebben geanalyseerd.

Monaco GP Monte Carlo

Dat betekent dat we punten hebben toegekend aan de top 10 finishers in races waar bijvoorbeeld alleen de top zes punten scoorden.
Nadat we punten hadden toegekend aan alle coureurs op basis van hun resultaten, hebben we de ranglijst gegenereerd.

Lewis Hamilton is de absolute uitblinker in Monaco met 199 punten. Graham Hill, de originele 'Koning van Monaco', staat op de tweede plaats met 189 punten, gevolgd door Michael Schumacher met 188 punten. Senna, de man met de meeste overwinningen in Monaco, staat op de vijfde plaats in onze analyse.

Onder de huidige coureurs vinden we Fernando Alonso op de zevende plaats, Max Verstappen op de 34e plaats en Sergio Perez, winnaar van de Monaco GP in 2022, op de 44e plaats.

Van 2004 tot 2014 waren alle winnaars van de Monaco GP, behalve Hamilton in 2008, de poleposition-houders. Van 2014 tot 2022 waren er slechts twee Monaco GP-winnaars die vanaf poleposition startten: Daniel Ricciardo in 2018 en Hamilton in 2019.

Charles Leclerc heeft een van de slechtste conversiepercentages van poleposition naar overwinning in Monaco, aangezien hij nog nooit heeft gewonnen vanaf twee poleposities. Jim Clark heeft het slechtste conversiepercentage van poleposition naar overwinning in Monaco, met 0 overwinningen uit 4 poleposities.

Senna heeft de meeste podiumplaatsen behaald in Monaco, namelijk 8 podiums uit 10 races, wat een succespercentage van 80 procent en een winstpercentage van 60 procent betekent.

Schumacher heeft in vijf verschillende edities van de Monaco GP de snelste ronde gereden, meer dan enige andere coureur.

F1 stats Monaco

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS