Autosport Internationaal Toerwagens • Supercars

Maserati viert de V8-motor met totale systeemvermogen van 1.200pk op het Goodwood Festival of Speed 2023

Uitgegeven door Johan Vis • 16 juli 2023 05:01

Maserati is met twee wereldprimeurs naar het Goodwood Festival of Speed, het jaarlijkse feest van autosport en autocultuur: de Ghibli 334 Ultima en de Levante V8 Ultima.

Goodwood Festival of Speed 2023

Het evenement staat dit jaar bij het huis van de Drietand in het teken van het laatste hoofdstuk van, en een eerbetoon aan, de iconische grand tourers met V8-motor. Sinds de lancering van de Maserati 5000GT in 1959 heeft Maserati meer dan 100.000 grand tourers met V8 verkocht.

Om het naderende einde van de productie van de legendarische 572 pk twin-turbo V8-motor te markeren, waarbij de modellen zelf de komende maanden collector’s items gaan worden, komt Maserati naar de historische grond van Goodwood met twee speciale edities die er hun werelddebuut maken. Ten eerste de Ghibli 334 Ultima (het cijfer verwijst naar zijn topsnelheid in kilometers per uur, waarmee hij momenteel de snelste sedan met interne verbrandingsmotor ter wereld is); en ten tweede de Levante V8 Ultima. Ze zijn allebei te beleven in de First Glance Paddock en de Ghibli gaat ook de beroemde heuvel beklimmen, samen met de GranTurismo Trofeo met de 542 pk V6 Nettuno-motor. Deze innovatieve motor is onder meer voorzien van het innovatieve verbrandingssysteem in de voorkamer en heeft dubbele bougies, afgeleid van de Formule 1.

Ook te zien bij Maserati op Goodwood is de Maserati GranTurismo One Off Prisma, een trotse uitdrukking van het verleden van de auto en van het talent van het merk om telkens een stap verder te gaan. Deze speciale Maserati wordt vergezeld door een GranTurismo Folgore, de eerste volledig elektrische auto van het Italiaanse luxemerk.

Het nieuwe elektrische topmodel beschikt over 800 volt-accutechniek en is voorzien van state-of-the-art technologie uit de Formule E. De slanke vierzits grand tourer coupé kan tot 450 km (280 mijl) rijden op één enkele lading en in maar vijf minuten 100 km (60 mijl) bijladen. De drie krachtige en permanente magneetmotoren (één voorin en twee achterin) van elk 300 kW staan garant voor indrukwekkende prestaties. Het totale systeemvermogen is meer dan 1.200 pk, waarbij aan de wielen een maximaal beschikbaar vermogen van meer dan 750 pk en 1.350 Nm koppel wordt afgegeven.

Maserati met de Ghibli 334 Ultima en de Levante V8 Ultima op het Goodwood Festival of Speed

De iconische grondlegger van de GranTurismo is de Maserati A6 1500 GT, de eerste grand tourer ter wereld. De kern ervan blijft dezelfde perfecte mix van een unieke stijl, progressieve technologie en hoge prestaties, allemaal gevat in een opvallende, typisch Italiaanse carrosserie.

Op de Electric Avenue van het evenement is het tweede volledig elektrische model van Maserati aanwezig: de Grecale Folgore, de eerste middelgrote luxe SUV van het merk. Hij is uitgerust met een 105 kWh-accu met 400 volt-technologie en heeft een bereik van 500 km* (310 mijl). Hij werd zorgvuldig ontworpen in Italië om van elke dag een uitzonderlijke belevenis te maken. Deze Maserati levert de kenmerkende prestaties en luxe van de Drietand met 820 Nm koppel en meer dan 500 pk.

De aanwezigheid van Maserati op het evenement is compleet met nog een blikvanger: de MC20 Cielo. Hij maakte vorig jaar samen met David Beckham zijn debuut in het V.K. en gaat ook dit jaar de iconische heuvelklim maken. Het exemplaar dat deze week deelneemt aan het festival is uitgevoerd in de schitterende kleur Rosso Vincente. Met zijn opvallende design, de uitstekende gewicht-vermogensverhouding, het chassis van koolstofvezel, het slimme inschuifbare glazen dak en de 621 pk sterke V6 Nettuno-motor met F1-technologie zal hij gedurende de vier dagen van het evenement ongetwijfeld de aandacht trekken.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS