Karting • Chrono

Mark Verhoeven is terug van weggeweest en verbaast vooral zichzelf: P2! "Kon het bijna niet geloven"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 april 2022 09:31

BERGHEM – De verbazing was van zijn gezicht af te lezen: karter Mark Verhoeven werd tijdens het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting verrassend tweede in de KZ Plus klasse. En dan te bedenken dat de 29-jarige Veldhovenaar vier jaar niet meer had gekart. In Berghem had hij tijdens de eerste ronde van het NK op overtuigende wijze laten zien dat hij het racen nog niet verleerd is.

Mark Verhoeven naar podium in NK

“Ik ging hier met de insteek naartoe om gewoon lekker mijn rondjes te rijden. Dat ik hier kon vechten voor het podium kan ik bijna niet geloven. Als je dat van tevoren had gezegd, zou ik je uitlachen”, zei Mark kort na de finale. “Ik weet niet hoe het gelukt is. De kwalificatie was verrassend goed, want ik ben niet goed in kwalificeren.”

Toch lukte het hem zich knap als vierde te kwalificeren. “Met vechtwerk heb ik me in de eerste manche naar de vierde plaats weten te rijden. Ik had ook een klein beetje geluk met uitvallers. In de finale had ik een supergoede start. Ik kon in de eerste bocht meteen de tweede plaats pakken en op die plek heb ik de hele wedstrijd lang verdedigd. Toen de laatste ronde kwam, begon ik weer adem te halen. Toen dacht ik: yes, het einde is in zicht.”

De verbazing over zijn knappe resultaat zat hem niet alleen in het feit dat hij zo lang niet meer geracet had. “Ik heb zaterdag een grote klapper meegemaakt. Ik ben met honderd kilometer per uur de bandenstapel ingegaan. Mijn rug ligt helemaal in de poeder”, sprak hij onomwonden. “Met heel veel tandenbijten heb ik de twee wedstrijden kunnen uitrijden. Met heel veel sleutelwerk van papa hebben we het toch voor elkaar gekregen hier aan de start te verschijnen, met de tweede plek als uitkomst.”

En dan te bedenken dat hij vier weken geleden voor het eerst in vier jaar weer in een kart zat. “Toen ben ik twee keer gaan trainen in Genk. Vrijdag ben ik in Berghem aangekomen en heb ik hier mijn eerste rondes gedaan om mezelf klaar te maken voor de eerste ronde van het NK. Ik heb me vorige week pas laten keuren voor mijn licentie. Dus de licentie is deze week pas rondgekomen. Maar het heeft altijd wel gespeeld om weer te gaan racen.”

Waarom het dan zo lang geduurd heeft voordat hij weer instapte? “Ik krijg mijn gewicht niet in orde. Dat is nog steeds niet waar ik het wil hebben. Ik wil eigenlijk in de KZ (de koningsklasse van het Nederlandse karten, red.) gaan rijden, maar dan ben ik nog te zwaar voor. Ik wil het liefst nog tien kilo kwijt, maar als ik zeven kilo kan halen dan zou het al perfect zijn.”

“De laatste paar kilo’s zijn het moeilijkste. Waarom het nu gelukt is al zoveel kilo’s kwijt te raken, weet ik niet. Ik heb wel wat stress gehad en ik ben bij mijn pa in de zaak gekomen. Daar heb ik een paar verantwoordelijkheden op me genomen, waardoor ik meer uren maak en iets intensiever bezig ben op de werkvloer”, zegt Mark over Dikker BV, een bedrijf in zand, grind en afvalcontainers. “Eerst zat ik gewoon op de vrachtwagen en nu ben ik continu in beweging. En ik let op mijn eten. Dat helpt. De sportschool moet er nu nog bijkomen.”

Er valt dus nog het een en ander te verbeteren, wist Mark. “Ik heb ook nog geen wedstrijdritme. Dan is de KZ Plus een iets makkelijkere opstap naar de hoogste klasse.” Intussen was zijn vader Geert maar wat trots wat zijn zoon zondag had laten zien op de Brabantse piste. “Ik ben blij verrast. Dit had ik nooit verwacht”, zei Verhoeven senior.

Mark Verhoeven

“Hij heeft vier jaar niet gereden. Ik vind het knap van hem. Hij heeft twee keer op Genk gereden met zijn oude kart. Bij het NK-weekend hebben we een Evo-chassis ingezet. Dat hij er al zo overweg mee weet te gaan, ondanks dat hij hem bijna afgeschreven had, dat is gewoon te gek. Als alles clean en smooth gaat, hij netjes rijdt en geen gekke dingen doet, kan hij vooraan meedoen.”

Mark Verhoeven wil zijn ouders, zijn team, Francois Slangen en sponsoren bedanken. Mark wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Dikker BV.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS