Karting • Chrono

Lekkere aanloop voor Mats van Rooijen richting de Grand Finals: weer winst in zijn Praga-kart!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 november 2022 03:15 • Print artikel

GENK – Een week nadat voor hem op het circuit van Genk vuurwerk had geknald voor zijn zege tijdens de Euro Golden Trophy, won karttalent Mats van Rooijen alweer! Deze keer won hij de zevende en laatste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max van Chrono Karting. De elfjarige coureur uit Vleuten was opnieuw de snelste in de Minimax-klasse. Dankzij twee zeges in twee weken tijd blaakt hij van het zelfvertrouwen, een week voor zijn deelname aan de Grand Finals.

Mats van Rooijen

“Het wordt natuurlijk spannend. Iedereen is goed daar, want je komt niet zomaar aan een ticket”, zei Mats over het officieuze WK voor Rotax Max-rijders. “Daar moet je echt voor strijden. Eigenlijk was ik als tweede over de finish gekomen, maar de nummer één kreeg een tijdstraf. Daardoor werd hij tweede en ik eerste. Ik had het niet gezien tijdens de race, dus ik wist niet dat hij een tijdstraf had. Dat wist ik pas na de race. Opeens zag ik dat ik nummer één stond.”

Zo stond hij dus enigszins verbouwereerd opnieuw op de hoogste trede van het podium met weer een blinkende bokaal in zijn knuisten. En dan te bedenken dat hij opnieuw op een voor hem wat vreemde kart reed. Die is van het merk Praga terwijl hij normaal op een Falcon-chassis rijdt.

Dat hij tijdelijk van chassis is gewisseld, heeft overigens een heel goede reden, want tijdens de Grand Finals, die komende maandag beginnen in Portimao, Portugal, rijden alle rijders verplicht op een Praga-kart. En dus reed Mats zijn laatste drie races op een Praga-chassis.

“De Praga-kart bevalt me heel goed”, was zijn logische commentaar met twee zeges uit drie races. “Als de baan wat slechter is, durf ik veel meer met de Praga dan met mijn andere kart. Ik weet niet waarom. Het is gewoon zo.”

Mats van Rooijen

Of hij voortaan daarom altijd op een Praga gaat rijden, kon Mats niet zeggen. “We kijken nog op welk merk we gaan rijden volgend seizoen. Er zijn heel veel goede karts. Elke kart is wel goed en je raakt uiteindelijk aan elke kart gewend.” Hoe dan ook: de Praga ligt hem uitstekend. “Het duurde één sessie voordat ik eraan gewend was.” Waar hem dat in zit? “Ik weet niet precies wat er anders is aan de Praga. Alleen het stuur is wat kleiner.”

Voor Mats was de laatste ronde van het Nederlands kampioenschap zijn laatste test voor de Grand Finals. Met weer een overwinning op zak gaat hij met een opgeheven hoofd en vol zelfvertouwen naar Portimao. Vanzelfsprekend keek hij ernaar uit.

“De komende dagen ga ik goed uitrusten en vrijdag vlieg ik vrijdag naar Portugal. Op zondag moeten we daar alles klaarmaken en op maandag begint de eerste training in Portimão. Ik vind het leuk dat ik voor Nederland mag uitkomen. Ik heb een pak laten aanmeten en in Portugal krijg ik hem. Ik kan niet wachten op de wedstrijden!”

Mats bedankt zijn vader, moeder, zusje, zijn supporters voor de steun, zijn topmonteur voor het afstellen van zijn kart en Daems voor de motoren.

Mats van Rooijen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Apotheek Lijnbaan in Den Haag.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS