Karting • Rotax Euro

Lars Lambers pakt Belgische titel en maakt zich op voor debuut Rotax Max Grand Finals!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 oktober 2023 16:07

GENK - Met een derde plaats voorzag Lars Lambers zondag het BMC-kampioenschap van een fraai slot. Die plek was immers goed voor de Belgische titel in de Rotax Max Minimax-klasse! Voor de twaalfjarige kartpiloot uit Neeroeteren was het de ultieme bevestiging van zijn topvorm. Een welkome conclusie, want begin november doet hij mee aan de Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders in Bahrein.

Lars Lambers

“Het was een heel goed weekend”, was de logische reactie van Lars. “Ik ben echt heel blij dat ik kampioen ben geworden. De finale ging ook erg goed. Alleen de prefinale ging wat minder. Daarin had ik wat pech met penalty’s. Het begon te regenen en ik ging rechtdoor. Toen kreeg ik een tijdstraf voor het verlaten van de baan. En later nog één voor duwen.”

Lars werd zo uiteindelijk als elfde geklasseerd en dat betekende dat hij in de finale als elfde moest starten. Dat deerde hem weinig, zo bleek al gauw. “Ik had een heel goede start in de regen. Veel jongens vlogen van de baan en ik ging van elf naar twee. Ik koos gewoon voor de binnenkant. Ik dacht: alles of niks.”

Zo deed de piloot van topteam TK Racing van teambaas Kurt Timmermans al in de openingsfase mee om de overwinning. “Op een gegeven moment kwam er iemand aan die heel snel was en ik kon hem helaas niet meer bijhouden. Toen bleef ik nog gassen voor de tweede plaats, maar dat lukte net niet. Maar ach, ik ben Belgisch kampioen geworden. Dat voelt heel goed, heel fijn! Nu nog naar Bahrein.”

Voor Rotax Max-rijders die zich hebben weten te plaatsen, is het evenement het hoogtepunt van het jaar. Wist ook Lars maar al te goed. Hij keek ernaar uit. “Ik heb nog nooit in Bahrein gereden. Ik heb de baan wel al op de sim gedaan. Ik vind het een vet circuit. Het heeft veel bochten en rechte stukken. Het wordt flink strijden.”

Tijdens de Grand Finals rijden alle deelnemers op hetzelfde chassis. Voor de Minimax-klasse is dat een chassis van Birel. Lars weet enigszins wat hij van zo’n kart kan verwachten. “Ik heb vroeger al met Birel gereden. Iedereen op de Grand Finals is kampioen of hoog in een kampioenschap geëindigd, dus het zullen zware wedstrijden worden. Ik ga gewoon vechten en genieten.”

Voor Lars wordt zijn deelname aan de Grand Finals het voorlopige hoogtepunt in een kartcarrière die al op vierjarige leeftijd begon. “Dat was thuis in de garage, met een Puffo-kart”, blikte hij terug. “Papa kwam met zo’n ding aan. Ik driften, crossen, dingen kapotrijden. Het leek precies een Formule 1-auto. Het driften en het crossen vond ik geweldig. Daarna zijn we overgestapt op een Birel en toen zijn we heel veel in Genk gaan rijden.”

Lars Lambers

Hij was toen een jaar of zes, zeven. “Dat was toen nog gewoon trainen. Maar in Eindhoven tijdens Kart4Fun hebben we in 2019 voor het eerst een wedstrijd gereden. We werden tweede. Toen wou ik voortaan vaker wedstrijden rijden. Later zijn we overgestapt op een Kart Republic en daar rijden we nog steeds mee. We hebben er goede resultaten mee behaald.”

Dat zijn vader hem een kart cadeau deed, was niet zo raar. Senior was zelf tot voor kort een begenadigd racer. Vorig seizoen werd hij nog Belgisch kampioen rallycross. Het was voor hem zijn laatste jaar als piloot. Dit jaar heeft hij de fakkel doorgegeven aan zijn zoontje.

En dat gaat dus bijzonder goed. Dit seizoen reed Lars het BNL- en het BMC-kampioenschap. Ook reed hij de Euro Trophy-wedstrijd in Mariembourg. “Dat was in de regen. Het was eigenlijk een slecht weekend, maar in de finale reed ik van de laatste naar de derde plaats en won ik een ticket voor deelname aan de International Trophy in Le Mans. Dat ging wel goed. Ik werd zevende in de finale.”

Dat was een waardevolle internationale ervaring. Die neemt hij mooi mee naar Bahrein, de grootste internationale wedstrijd van het jaar. Lars keek er reikhalzend naar uit. Hij wist: “Het mooiste moet nog komen!”

Lars bedankt zijn vader en moeder, Kurt Timmermans, zijn team TK Racing en al zijn sponsors.

Lars Lambers wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Lambers Neeroeteren, Budé Containerized Solutions, Goyens Segers, Jacobs Koel- en Klimaattechniek en RTCB Know-How in Oils.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS