Karting • WSK

Julian van de Coterlet krijgt grote trofee voor NK-titel: “Ik vind het leuk, het is een mooie beker”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 januari 2024 07:30

OLDENZAAL -Julian van de Coterlet werd afgelopen seizoen Nederlands kampioen in de IAME Mini Rookie-klasse en kreeg daarvoor een mooie beker tijdens de kampioenenhuldiging op de kartbaan van Oldenzaal. De achtjarige geweldenaar uit Spakenburg nam de trofee maar wat trots in ontvangst. Die was het tastbare bewijs van een onverwacht sterk seizoen van de debutant.

Julian met vader Jeroen en moeder Maria


“Ik vind het leuk, het is een mooie beker”, zei Julian. “Dit voelt als een beloning.” Zijn seizoen kende dan ook tal van hoogtepunten. En niet alleen in het NK. Gevraagd naar zijn mooiste momenten van afgelopen seizoen hoefde de talentvolle karter van Team PdB Racing niet lang na te denken. “In Ostricourt, in het Benelux-kampioenschap, had ik meteen poleposition. Dat voelde goed. De tweede plek in Kerpen in het NK was ook mooi. En de tweede plek in Genk tijdens het Benelux-kampioenschap.” Maar de titel van Nederlands kampioen was wel speciaal, want wie kan er nou zeggen dat hij op zeven-jarige leeftijd al kampioen is geworden? Ene Max Verstappen...

Het zei genoeg over zijn enerverende debuutseizoen als wedstrijdkarter. Vader Jeroen: “Het was echt bizar.” Moeder Maria: “Het was een rollercoaster. Het zou een leerjaar zijn, maar hij wordt Nederlands kampioen in zijn eerste jaar en aan het eind van het jaar reed hij al wedstrijden in Italië.”

Die wedstrijden in Italië, op heel hoog niveau, daarvan had Julian genoten. “Het ging daar harder. Ik heb op de circuits van Lonato en Franciacorta gereden. Lonato vond ik de leukste baan met veel scherpe bochten.”

Julian kan al ruim een jaar rekenen op de professionele begeleiding van topteam PdB Racing. Zijn teammanager Nick de Bruijn toonde zich onder de indruk van zijn jongste rijder. “Hij heeft het afgelopen seizoen een supergrote ontwikkeling doorgemaakt. Per wedstrijd gaat hij beter rijden”, zei Nick.

“Je moet voor elke wedstrijd de verwachtingen naar boven bijstellen, dus dat is heel positief. Het gaat boven verwachting goed. Ik heb daarom hoge verwachtingen voor dit jaar. Ik hoop dat hij nog een stapje maakt. We gaan wat meer internationale wedstrijden rijden omdat ik denk dat Julian daar al aan toe is. Want als je hem laat rijden op een hoger niveau, dan past hij zich gewoon aan.”

De eerste tekenen zijn alvast positief. “Hij heeft al een paar internationale wedstrijden gereden en die gingen heel goed. Ik vind het heel leuk om te zien. Ik hoop dat hij uiteindelijk in 2025 voor podiums kan strijden in internationale wedstrijden.”

Julian en zusje op podium


Julians programma voor 2024 bestaat uit het IAME Benelux-kampioenschap, de X30 Euro Series, NK IAME aangevuld met WSK-wedstrijden. “En het WK in Valencia”, vulde Julian aan. “Daar wonen mijn oom en tante.” Heeft hij meteen een veilige verblijfplek. En natuurlijk is het leuk om zijn oom en tante te bezoeken. Maar, het gaat uiteindelijk natuurlijk om het karten in de Spaanse stad. “De snelheid, dat vind ik het leukste aan karten!”

Julian bedankt Nick en Peter de Bruijn, zijn oom en tante, zijn papa en mama, zijn zusje, Michael, TeamPdB, de Club van 100 en zijn sponsors.

Julian van de Coterlet wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Smink Kok Lentink, de Marktbakker en AP Events.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS