Formule 1

Kris Haanen wint openingsronde van prestigieuze DSKM: "Het materiaal van SP Motorsport is tip top in orde"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 april 2022 07:01 • Print artikel

KERPEN - Kris Haanen van SP Motorsport heeft een raketstart in het DSKM-kampioenschap beleefd. Het vijftienjarige karttalent uit Meterik won zondag in Kerpen overtuigend de eerste ronde van de Duitse titelstrijd in de KZ-klasse. "Het was echt niet normaal", zei Kris, die het zelf bijna niet kon geloven over de prestaties op het Duitse circuit. "De race pace was constant en ik kon steeds verder wegtrekken."

SP Motorsport DSKM Doppelsieger Kris Haanen

Een deel van de verklaring voor zijn indrukwekkende snelheid lag in zijn uitstekende voorbereiding. In de winter heeft Kris keihard getraind, en vervolgens drie WSK-wedstrijden in Italië achter elkaar gereden. "Waarvan twee in Lonato en één in Sarno. In Lonato ben ik als zesde gefinisht tussen de wereldtop. Zo kon ik al beter samenwerken met familie Pex van SP Motorsport en wisten we weer beter wat we van dit seizoen kunnen verwachten. De snelheid zat er goed in en zo ging ik met een goed gevoel naar Kerpen."

De weersomstandigheden waren er wisselend en dat zorgde op zaterdag voor een extra uitdaging. Kris: "Er lag zaterdag nog sneeuw. Daardoor begon de warm-up pas om 10 uur. Gelukkig droogde de baan snel op. In de kwalificatie was het droog en dus reed ik met slicks. Het viel mee met de grip. De baan was redelijk snel en ik kon een mooie tijd in mijn pushronde neerzetten, het rondje voelde heel goed aan. Ik was twee tienden los op de rest van het veld. Uiteindelijk pakte ik poleposition."

Tijdens de daaropvolgende eerste heat vertrok de nummer twee te vroeg, jump start dus. "Maar iedereen reageerde erop en zo had de hele top een jump start. Ik viel terug naar P4. Na een paar rondjes was ik sneller en ben ik naar P3 en P2 gereden en daarna naar de eerste plaats. Helaas kreeg de hele top vier een jump start aan de broek. Na die penalty was ik derde. Klote, maar ik wist dat het erin zat om te winnen."

In de tweede heat reed de snelle Limburger kort op P2 en nam toen de kop over. "Daarna heb ik een beetje op mijn bandenslijtage gelet, net als in de F1, om daarna met twee nieuwe banden de finales in te kunnen gaan."

Door zijn derde en eerste plaats in de heats begon Kris de eerste finale vanaf P2. "De start was goed. Ik had bijna de koppositie gepakt. Ik moest Trefilov laten gaan. Ik bleef op een klein gaatje even afwachten en zette toen aan. In de vijfde ronde passeerde ik hem en reed daarna constante rondjes. Het materiaal van SP Motorsport is tip top in orde, en heb met een voorsprong van vier seconden gewonnen."

Met de overwinning op zak mocht Kris de tweede finale van poleposition beginnen. "Ik verpestte mijn start en zo kwam Trefilov aan de leiding te rijden, maar hij begon te glijden en toen merkte ik dat ik overhad, ben ik in de aanval gegaan. In de zevende ronde kon ik hem voorbij, hetzelfde als in de race ervoor. Jorrit (Pex, red.) reed ook sterk en kwam nog dichtbij. Hij eindigde als derde vlak op de bumper van Trefilov." Vooraan was Kris voor iedereen te snel. "Ik kwam met een voorsprong van 4.7 seconden over de finish."

Kris Haanen karting DKM

Nu hij de leiding in het kampioenschap heeft, gaan Kris en zijn team SP Motorsport er alles aan doen om die positie te behouden. "Ik heb erg goed materiaal", doelde Kris op zijn kart van Kart Republic en de TM-motor die wordt getuned door Stan en Richard Pex. "De familie Pex heeft in het verleden al dubbel en dwars bewezen dat ze goed zijn. Nu kunnen we laten zien hoe machtig we zijn met dit pakket."

Kris is uitermate te spreken over zijn team. "Ik merk dat zij er alles aan doen om de rijders vooraan te krijgen. Ze waren heel blij. Richard denkt niet alleen aan zijn eigen zoons, maar ze willen als team van voren rijden."

Zijn volgende KZ-wedstrijd is de eerste ronde van het EK in Genk. Daarna is de tweede ronde van het DKM-kampioenschap ook in Genk. Daarnaast komt Kris dit jaar ook uit in de Rotax Max DD2-klasse. "Dat is goed voor de wedstrijdervaring. Dan moet ik me blijven aanpassen. Als rijder moet je in elke klasse hard kunnen gaan. Ik vind het leuk om meer wedstrijden rijden!"

Kris bedankt SP Motorsport, en Richard, Jorrit, Stan Pex en monteur Jeroen Kramp. "Ze hebben zich bewezen met vele kampioenschappen en ik hoop dat ik dat succes kan voortzetten. Dat is ons doel. We moeten hard blijf werken en ik blijf mijn best doen."

Sponsoren Kris Haanen Karting 2022

SP Motorsport
F1 GP Ticket
Mark van Lier Aannemersbedrijf
HS Autoparts
Kwekerij Vieverde
SJT Venlo Eurotransport
Pauwels Sport
PL8 design
Lenssen Advies
Logo Products
Keurslager CristCoppens
Salet Woonidee
Rapid Specialty
Bouwbedrijf Maas
G Hoeymakers Horst / Betonstation Horst
Hoeben Rietdekkersbedrijf
Installatiebedrijf Jeroen Janssen
Custers Beveiligingstechniek
Stucadoorsbedrijf Brouwers
Vakgarage Maashorst
Keijsers Tegelwerken Maasbree

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS