Karting • Rotax Euro

Kris Haanen on fire! Kris pakt last-minute ticket voor Rotax Max Grand Finals in Portugal

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 november 2022 20:33

GENK – Deed hij het dus gewoon toch weer: net zoals in 2019 greep karter Kris Haanen de laatste kans op een ticket voor deelname aan de Rotax Max Grand Finals. De zestienjarige coureur uit Meterik won zondag in Genk de race in de DD2-klasse tijdens de Euro Golden Trophy. Daardoor mag hij later deze maand in actie komen op het officieuze WK voor Rotax Max-rijders in Portimão. Onlangs had hij zijn talent ook in een formulewagen getoond door als rookie indruk te maken tijdens een talentenjacht van de Richard Mille Young Talent Academy in Spanje.

Kris Haanen on fire

“Het is een hele opluchting dat ik het toch heb gered. Ik ook blij dat ik de race heb gewonnen”, zei Kris zondagmiddag na afloop van zijn huzarenstukje in de regenrace op de Belgische piste van Karting Genk. “Dat ik in zo’n regenfinale de winst pakt is echt super. Teameigenaar Stan van SP Motorsport was heel blij en mijn monteur ook.”

Begrijpelijk, want daarmee had hij zich opnieuw verzekerd van deelname aan de Grand Finals. Dat had hij bovendien gedaan in een internationaal topveld met deelnemers uit heel Europa. En dan te bedenken dat de DD2-klasse voor Kris vooral geldt als extra klasse om ervaring op te doen in schakelkarts. De klasse waarop hij zich dit seizoen hoofdzakelijk richt is namelijk de KZ2, waarin hij een sterk seizoen kende in het DKM en het vice-kampioenschap opeiste achter zijn teamgenoot Jorrit Pex.

Hoe dan ook, dat hij in Genk weer een ticket won, was andermaal een bevestiging van zijn uitstekende vorm in de DD2. “We hadden het halverwege het seizoen wat lastiger. Later waren we ineens weer snel. We zijn blijven ontwikkelen. In de laatste ronde van het BNL-kampioenschap werd ik tweede. Ik ben dit weekend naar Genk gekomen om een ticket en de wedstrijd te winnen.”

Dat hij snel was, liet hij in een natte kwalificatie zien met een mooie P3. Na de heats mocht Kris in de prefinale op P3 starten. Die reed hij op oude banden om zijn setje nieuwe banden te sparen voor de finale. Hij eindigde die race op P5 en wist zo dat hij in de finale, met nieuwe banden, een goede mogelijkheid had om zich naar voren te werken.

Vlak voor de finale begon het te regenen in Genk. Kris: “Ik was er blij mee. Mijn taak was om zo snel mogelijk naar voren te komen. Tijdens de start ging ik naar P4 en daarna stoomde hij door naar P2. Aan het einde van de eerste ronde reed ik achter Xander Przybylak. Ik wist dat ik hem zo snel mogelijk moest inhalen, maar hij ging verdedigen.” In de vierde ronde was Kris de Belg voorbij, maar even later pakte die hem terug. Toch kwam de definitieve inhaalactie. “Een halve ronde later zag ik mijn kans schoon, toen hield ik hem achter me.”

Daarna was het een kwestie van rustig blijven, wist Kris. Zo'n tien ronden lang reed hij aan kop tot aan de finish! “Mijn snelheid in de regen was goed. Ik won uiteindelijk met twee seconden voorsprong.” En dus mag hij zich nu gaan opmaken voor de Grand Finals in Portugal. Kris heeft heel veel ervaring met het evenement. Al in 2016 maakte hij in Sarno zijn debuut. Dat was in de Micromax-klasse. Hij eindigde meteen als derde.

Kris Haanen podium Golden Trophy ticket Rotax Max Challenge Grand Finals 2022

Daarna deed Haanen in 2018 in Brazilië opnieuw mee, destijds in de Junior-klasse (hij eindigde als vijftiende na de finale als dertigste te zijn begonnen). Een jaar later deed hij in Sarno opnieuw in de Junioren-klasse mee. De limburger reed in de voorste gelederen, maar werd door een gecrashte rijder vanachteren geraakt en viel uit. Dit jaar maakt hij op de Grand Finals zijn debuut in de DD2-klasse. “Ik heb er veel zin in. Iedereen rijdt met een gelote kart en heeft redelijk gelijk materiaal. Het is een hele happening, een leuke ervaring.”

Overigens maakte Kris onlangs zijn debuut in de autosport tijdens een talentscouting. Dat deed hij in Spanje in een Formule 4-auto van de Richard Mille Young Talent Academy. Het was een indrukwekkende ervaring voor de talentvolle Limburger. “Er waren rijders die al heel veel getest hadden. Daarom liep ik wat achter, want ik had nog geen meter in die auto gereden.”

Eerst kreeg hij een fysieke en mentale test. “Bij de fysieke test moesten we onder andere burpees doen: springen, landen, opdrukken. Ik kwam tot 88 burpees, de meeste van allemaal. Voor de mentale test kregen we een band om ons hoofd”, legde hij uit. “Die band kon je focus meten, hoe snel je nadenkt en reageert. Ik kwam als beste uit de fysieke test. Bij de mentale test werd ik tweede.”

Ook werd hij geïnterviewd om zijn mediapresentatie te testen. Dat interview deed onder andere Nicolas Todt, de zoon van voormalig FIA-president Jean Todt. En ook hierin bleek Kris de beste. Tijdens het daadwerkelijke racen haalde Kris de finale als enige rijder zonder F4-ervaring. “In de laatste sessie begon het op het einde te regenen en daardoor kon ik mijn snelste tijd niet meer verbeteren. Nicolas Todt stapte naderhand op me af en zei dat ik indrukwekkend gepresenteerd had. Ik heb me goed in de kijker gereden. Het was een mooie ervaring!”

Sponsoren Kris Haanen Karting 2022
- F1 GP Ticket
- Mark van Lier Aannemersbedrijf
- HS Autoparts
- Kwekerij Vieverde
- SJT Venlo Eurotransport
- Pauwels Sport
- PL8 design
- Lenssen Advies
- Logo Products
- Keurslager CristCoppens
- Salet Woonidee
- Rapid Specialty
- Bouwbedrijf Maas
- G Hoeymakers Horst / Betonstation Horst
- Hoeben Rietdekkersbedrijf
- Installatiebedrijf Jeroen Janssen
- Custers Beveiligingstechniek
- Stucadoorsbedrijf Brouwers
- Vakgarage Maashorst
- Keijsers Tegelwerken Maasbree

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS