Karting • Chrono

Karttopper Maxim Dirickx dendert naar sterke zege in het NK! "Natuurlijk hartstikke fijn, ook voor het team"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 juni 2022 19:25

EINDHOVEN – ‘Tjonge, wat een voorsprong’, moet de concurrentie gedacht hebben toen ze Maxim Dirickx verderop over de finish zag denderen. Het 18-jarige karttalent uit Kontich won zondag in Eindhoven op overtuigende wijze de derde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max in de DD2-klasse. Hij won zowel de kwalificatie, de prefinale als de finale.

Maxim Dirickx

“Als je winnend kunt afsluiten, is dat natuurlijk hartstikke fijn, ook voor het team”, zei de dolgelukkige piloot van Schepers Racing. “Het was leuk. Ik mag niet klagen. Dit is mijn derde seizoen in de DD2. Vorig jaar ging het goed, dit jaar nog veel beter. Dat komt doordat ik meer ervaring heb en veel train, ik leer van anderen. Ik rijd niet meer dan vorig jaar, maar op hoger niveau. In de trainingen is het echt pushen, andere afstellingen proberen, een veel hoger niveau dan vorig jaar.”

Daar profiteert hij overduidelijk van, want in het NK is Maxim een klasse apart. Dat veronderstelt wellicht dat hij eenvoudig zijn raceweekeindes afwerkt, maar dat was in Eindhoven geenszins het geval, verzekerde Maxim. “We hadden een beetje moeite in de trainingen.” Echt zorgen maakte hij zich daarover niet. “We wisten wel dat we een goede snelheid gingen hebben. Ik ben zaterdag pas hiernaartoe gekomen omdat we eerder niet konden komen (een raceweekeinde begint op vrijdag met een aantal trainingssessies, red.). We moesten dus in vijf trainingen veel snelheid zien te vinden. Gelukkig hebben we dat gevonden.”

Wat het voor hem, behalve de beperkte trainingstijd, moeilijker maakte, is dat hij de baan niet zo heel goed kent. “Ik heb hier tot nu toe een drietal wedstrijden gereden. Voor sommige mensen is dit hun thuisbaan, voor mij niet. Dat was wel even aanpassen.”

Maxim Dirickx

Na de vijf trainingen was dat aanpassen uitstekend gelukt, getuige zijn sterke optreden tijdens de kwalificatie, want Maxim zette zijn kart met een marge van twee honderdsten van een seconde op poleposition. “Daarna heb ik de prefinale gewonnen. De finale winnen ging nog wat gemakkelijker omdat we na de prefinale wat aanpassingen aan de kart hadden gedaan. Ik heb niet achteromgekeken om te zien hoe groot het gat was, maar als ik na de bocht terugkwam, zag ik wel waar de anderen reden. Ik ben tot het einde van de race blijven pushen, want er kan altijd iets misgaan.”

Voor Maxim, die in 2021 Nederlands - en Belgisch kampioen werd, wacht nu de tweede ronde van het BNL-kampioenschap. Die wordt komend weekeinde gehouden op het circuit van Mariembourg in Zuid-België. Een kampioenschap met een pittige concurrentie uit het buitenland. “In de BNL sta ik vijfde. Nu ik in Eindhoven heb gewonnen, kan ik met veel zelfvertrouwen naar Mariembourg gaan. Ik weet dat ik goed genoeg ben om te winnen.”

Behalve het NK en de BNL rijdt Maxim dit seizoen ook de Euro Trophy en de International Trophy in Le Mans. Met name die laatste race is een aansprekend affiche. Daar komen de beste Rotax Max-rijders uit de hele wereld samen. “Het weekend ervoor gaan we daar trainen. Ik heb er al eens eerder gereden. Ik vind het een supercoole baan. Je hebt er twee rechte stukken, en er is ook heel mooi technisch gedeelte. Ik kijk ernaar uit. Het niveau gaat er superhoog liggen. Nu maar hopen op een goed resultaat!”

Maxim Dirickx wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door 911 Motorsport, Listed Properties, Suber Factory en 911 Heaven.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS