Karting • Chrono

Karttopper Edgar Oosting terug op zijn vertrouwde plek: P1! "Aanpassingen pakten goed uit"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 maart 2023 21:03

BERGHEM – Het was een déjà vu, Edgar Oosting die alles won wat er te winnen viel. De karter uit Froombosch denderde zondag in Berghem over het lokale circuit als in zijn beste dagen. En dat verschafte meteen een fraai perspectief voor de rest van het Nederlands kampioenschap KZ2 Plus van Chrono Karting.

Edgar Oosting

“Ja, terug aan de top. In alle sessies ben ik zondag eerste geworden, dus beter kan gewoon niet”, concludeerde de routinier uit Groningen tevreden. “We hebben een nieuw chassis van SodiKart en dat is een beter chassis dan dat van vorig jaar. Aan de voorkant heb ik veel meer ‘rol’. Vorig jaar heb ik een moeilijk jaar gehad. Ik ben er een paar keer afgetikt. Een paar slechte resultaten gehad, maar ben toch nog tweede geworden in het Nederlands kampioenschap.”

Een dag eerder had Edgar overigens niet verwacht te kunnen winnen op de Brabantse piste. “Zaterdag kwamen we totaal niet mee”, legde hij uit. “Toen hebben we nog wat aanpassingen aan de kart gedaan om de kart te verbeteren en dat pakte heel goed uit.”

Dat was een understatement, want Edgar domineerde de hele zondag, gekenmerkt werd door regen, regen en nog eens regen. Precies waar hij van houdt. “In de regen ben ik altijd wel goed geweest. Dat is mijn specialiteit, zeg maar. Als je één bent met de kart dan ben je als een vis in het water.”

In de finale had hij het nog wel even moeilijk. Laat op de dag hield het eindelijk op met regenen en droogde de baan langzaam op. “Wij kozen op regenbanden te rijden en hebben de bandenspanning erop aangepast. Twee jongens gingen op slicks. In de finale heb ik de nummer twee, die op slicks reed, zes ronden achter me kunnen houden. Hij had veel meer tractie bij het uitkomen van de bocht. Ik heb gewoon mijn best gedaan. Van de jongens die op regenbanden reden, hadden wij het het beste voor elkaar.”

Edgar Oosting


Uiteindelijk haalde die rijder Edgar in. Maar toen de finishvlag werd gezwaaid, denderde de man uit Froombosch ‘gewoon’ als eerste over de finish. “Degene die me had ingehaald had me eerder aangetikt en verloor op een gegeven moment zijn bumper. Die kwam onder zijn kart terecht waardoor die niet meer te sturen was en vloog hij in de bandenstapels.”

En dus was de volle buit voor Edgar. Het maximale aantal punten na de eerste ronde van het NK. Logisch dat Edgar glunderde. Na het moeilijke vorige seizoen, kon hij weer met opgeheven hoofd vooruitblikken. Zijn ambitie uitspreken, daar deed hij niet moeilijk over: “Ik wil weer kampioen worden.”

Dat hij één van de oudste deelnemers is in deze prestigieuze klasse voor schakelkarts, maakt de uitdaging voor de veelvoudig Nederlands kampioen KZ Plus alleen maar mooier. “Er komen jongens onderaan bij van begin dertig, en ik ben nu vijftig. Het wordt natuurlijk steeds moeilijker voor mij, maar ik wil dit jaar nog het WK rijden. Daar ga ik alles voor opzijzetten. Daarna kijken we wel hoe de volgende jaren eruit zullen zien.”

Edgar Oosting bedankt Van de Pol SodiKart Nederland, zijn familie en zijn vader voor de tuning van de motoren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS