Karting • Chrono

Karttopper Coen Doorn wordt in stijl kampioen in de koningsklasse: "Het was heel spannend!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 november 2022 22:15

GENK – Hij moest er hard voor knokken, maar toen zondag de rookwolken boven circuit Genk waren opgetrokken kon niemand eromheen: Coen Doorn was Nederlands kampioen in de KZ2-klasse. Het achttienjarige toptalent uit Blaricum voegde twee overwinningen aan zijn seizoentotaal toe en was daarmee definitief onbereikbaar geworden voor de concurrentie.

Coen Doorn

“Het is de eerste keer dat ik Nederlands kampioen in de KZ ben geworden, maar het was ook mijn eerste volledige seizoen in het NK. Fijn dat ik het zo heb kunnen afsluiten”, zei een dolgelukkige Coen, die wel in 2016 al Nederlands kampioen werd. Toen in de Micro Max. “Ik heb dit seizoen veel pech gehad. Ik ben veel uitgevallen. In Berghem, daarna brak in Spa in de prefinale mijn schakelpook en kreeg ik in de finale een tijdstraf nadat ik van de laatste naar de eerste plaats was gereden.

“In Kerpen won ik alles. In Berghem werd ik daarna één keer één en één keer drie en nu dus twee keer één. Het kampioenschap is binnen. Het zat me wel hoog. Ik had al kampioen kunnen zijn als ik niet uitgevallen was. Dat is achteraf makkelijk praten. Maar ja, het is goed geëindigd.”

Want het was zondag nog alleszins spannend in de koningsklasse van het Nederlands kampioenschap. Mede dankzij de nulresultaten van Coen eerder in het seizoen konden voorafgaand aan de wedstrijden in Genk in theorie nog drie rijders kampioen worden. En Coen begon ook nog eens niet echt lekker aan het weekeinde op de Belgische piste.

“Vrijdag en zaterdag ging het dramatisch. Ik reed geen toptijden. Ik denk dat het door de zenuwen kwam. Het was de laatste race en ik wist dat ik kampioen kon worden. Ik ervoer het niet als zenuwen, maar het heeft onbewust invloed gehad op mijn prestaties. Het was heel spannend.”

Coen Doorn

Vanaf de kwalificatie ging het beter. Daarin denderde Coen naar de derde tijd. “In de prefinale ben ik van drie naar één gereden en in de finale van één naar twee, maar de winnaar had een ingeklikte bumper en kreeg dus een tijdstraf waardoor ik alsnog als winnaar werd geklasseerd. Al met al dus toch nog een goed weekend. Maar aan het begin van het weekend had ik dus niet verwacht dat ik nog zo zou kunnen finishen.”

Coen dankt zijn topoptreden dit seizoen mede aan zijn topteam, SP Motorsport, maar ook aan zijn trouwe monteur Gert Jager en Sander Dekkers. “Ik heb een goed team, heb een heel goede tuner in Sander Dekkers van Dekkers Engines. Hij helpt me al het hele seizoen met de motoren. Gert en Sander werken samen. Sander doet het tuningswerk en wij testen het op de baan. Dat werkt fijn.”

Wat misschien wel extra voldoening gaf is dat hij tijdens het laatste raceweekeinde van het NK er echt voor moest knokken. En uiteindelijk dankzij de twee zeges dus toch die titel binnenhaalde. Vooral in de finale was er een harde strijd, zei Coen. “Ik moest ervoor knokken. Ik kon er op laatst niet meer vol tegenaan omdat ik niet meer de grip in de banden had. Dus toen heb ik gevochten voor mijn tweede plek. Ik dacht: ik ga geen onnodige risico’s nemen. Ik accepteer die tweede plek ook. Ik hoef niet per se te winnen om kampioen te worden.”

“Ik ben tevreden, meer dan tevreden. Ik ga zeker wel een klein feestje vieren. Mijn familie is hier. Mijn moeder is voor het eerst weer mee sinds 2016. En mijn oma ook. Leuk. Vroeger gaf me het me veel te veel druk als er familie bij was. Dan was ik daar veel te veel mee bezig. Nu denk ik dat ik het kan. Ik bewijs dat het toch gelukt is.”

Coen Doorn bedankt de volgende personen en bedrijven voor hun steun: zijn moeder, TecnoSpirit, Coen van Ede, Gert Jager, Sander Dekkers, Stan Pex, SP Motorsport, Sportschool PersonalProf en last but not least Patrick de Vries en Jennifer van de Beek, die aan de basis hebben gestaan van zijn loopbaan in de kart en hem nog steeds steunen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS