Karting • Chrono

Karttalent Ryan Rijvers maakt indruk met podiumplaats in MiniMax: “Het ging gelijk supergoed”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 februari 2023 17:15

KERPEN – Vorig jaar gedebuteerd als wedstrijdrijder baarde karttalent Ryan Rijvers direct opzien met zijn klinkende prestaties in de Rotax Max Micromax-klasse. Zondag, tijdens de Winter Cup van Chrono Karting in Kerpen, liet de pas negenjarige coureur uit Schimmert zien dat hij niets aan klasse heeft ingeboet. Sterker nog: de rijder van het topteam RR Racing van Ramon Rietveld haalde er prompt het podium. En dan te bedenken dat hij dat deed in de hogere Minimax-klasse met oudere rijders. Dat belooft wat voor komend seizoen.

Ryan Rijvers podium


“Het ging gelijk supergoed”, zei Ryan triomfantelijk. Hij was wel een beetje verbaasd, bekende hij. “In de Minimax doen meer rijders mee. Het racen is een stuk zwaarder. De meeste jongens rijden al veel langer in deze klasse, en zijn veel ouder. Gaaf dat ik dan meteen mijn eerste podiumplaats pak in de Minimax-klasse.”

Dat deed Ryan overtuigend, want in de kwalificatie, in de prefinale én in de finale werd hij tweede. “Dat is een lekker begin”, was zijn terechte oordeel. En dan ook nog eens te bedenken dat detalentvolle coureur van RR Racing die knappe prestaties op een regenachtige baan had geleverd.

Ryan Rijvers toont zijn skills in de regen en pakt podium in Kerpen op de baan waar Michael Schumacher zijn loopbaan begon


Dat hij in die omstandigheden zo goed voor de dag zou komen, had hij niet verwacht, bekende Ryan. “In de Micromax van het BNL-kampioenschap was ik niet zo goed in de regen. Vorig jaar heb ik ook bijna nooit in de regen getraind. Maar vrijdag moesten we dat wel. Kon ik het regenrijden mooi oefenen.”

Die sessies bleken genoeg om zich het regenrijden in een Minimax-kart eigen te maken. Dat gecombineerd met zijn klinkende resultaten was genoeg voor de snelle Limburger om met zelfvertrouwen vooruit te blikken op het komende seizoen.

Daarin gaat hij het Eurotrophy, BNL- en het BMC-kampioenschap rijden. Daarnaast combineert Ryan het racen in de Minimax-klasse met wedstrijden in de Micromax tijdens de Le Mans International Trophy. Een zware opgave, maar eind vorig seizoen deed hij het al twee keer om te zien of hij dat aankon. Het verliep wonderwel goed. “Ik weet nu dat ik het kan. Hopelijk kan ik in beide klassen goed presteren.”

Om zoveel mogelijk ervaring op te doen en meters te maken deed hij op het kartcircuit van Lonato in Italië onlangs mee tijdens een internationaal trainingsweekend. Daar reed Ryan in een potente Mini60-kart. Het was voor Ryan de eerste keer dat hij in zo’n kart reed. “Het ging supergoed. In de eerste sessie was ik nog niet snel, maar in de tweede sessie begon het al te komen. Ik werd beter en beter. Op zondag, tijdens de laatste sessie, was ik de op één na snelste. Ik was wel trots op mezelf”, zei hij met een lach.

“Het was echt een leuk circuit. Alle fabrieksteams waren er. Ik ben er ook op de foto geweest met Mika Hakkinen (tweevoudig wereldkampioen Formule 1, red.). Die was met zijn zoontje aan het trainen. Supercool!”

Dat smaakte naar meer. Ryan zit nu ook bij het Italiaanse team van Gamotokart. “Ik ga dit seizoen al een paar WSK-wedstrijden rijden, en volgend jaar een heel seizoen!”

Overigens komt Ryan uit een sportieve familie, want ook zijn zusje Riley is ambitieus. Zij werd onlangs Limburg kampioen in de paardensport, met haar pony’s Bubbles en Spirit rijdt ze dressuur.

Ryan Rijvers bedankt zijn vader en moeder, Maurice Sprenkels, teambaas Ramon Rietveld, zijn monteur en iedereen van RR Racing. Wel zoekt het aanstormende talent nog ondersteuning, want hij wil hogerop komen in de kartsport.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS