Karting • Chrono

Karttalent Luca van Leer (10) pakt eerste NK-zege: “Het was echt heel spannend”

Uitgegeven door Bart • 6 oktober 2021 07:26

Berghem – Luca van Leer heeft op Circuit Park Berghem zijn eerste dagzege in het Nederlands kampioenschap behaald. De 10-jarige karter uit Leerbroek was de sterkste in de Mini Junior TM klasse. Het werd een spannende strijd in de regen, want de snelle rijder met nummer 84 verzamelde evenveel punten als klassementsleider Mees Houben. Luca mocht de hoogste trede van het podium beklimmen, omdat hij in de kwalificatie een betere tijd had neergezet.

Luca van Leer

Die goede tijd van 49.722 in de kwalificatie was er bijna niet gekomen. “Het ging in het begin niet zo goed”, vertelt Luca. “Er lag olie op de baan, waardoor ik eraf schoot. Op het moment dat ik weer verder kon rijden, was er niet veel tijd meer. Ik had nog maar twee ronden om een tijd neer te zetten. Gelukkig ging het goed en wist ik de tweede tijd te rijden. Dat was erg spannend en ik was dan ook heel blij en opgelucht met mijn tijd.”

Waar de kwalificatie op zaterdag onder droge omstandigheden verreden kon worden, was dat op zondag niet het geval. Het regende non-stop en dat beviel Luca wel. “Ik vind het leuk om in de regen te rijden. Ook dan kun je snel zijn en een beetje driften door de bochten. Ik ben heel blij dat ik nu een wedstrijd voor het Nederlands kampioenschap heb gewonnen. Al een paar keer ben ik tweede geworden, nu eindelijk een keer winnaar van de dag.”

In een sterk bezet veld mocht Luca de eerste race als tweede starten. “Mijn start in de eerste race was niet zo goed. Ik verloor een plaats en heb daarna gevochten om terug te komen. Uiteindelijk ben ik in die race tweede geworden. In de tweede race ging het wel goed bij de start. Max van Hout kwam me in de eerste ronde voorbij, maar ik kon hem meteen weer terug inhalen. De leider in de race Mees Houben verremde zich vervolgens in de hairpin, waardoor ik de eerste plaats over kon nemen. Daarna wist ik best ver uit te lopen en hoefde ik in de laatste rondjes geen risico meer te nemen.”

De onderlinge verschillen waren enorm klein en bij het ingaan van de laatste race stond Luca er goed voor. “Ik mocht als eerste aan de laatste race beginnen, maar ik kon de banden niet goed op temperatuur krijgen en had daardoor weinig grip. Ik zakte terug naar P4 en dacht dat ik tweede moest worden om de dagzege te pakken. Uiteindelijk kwam ik als derde over de finish en dat bleek net genoeg voor de overwinning.”

De beker kreeg zondagavond een mooie plaats in de woonkamer en ook op school vertelde Luca over zijn overwinning. “Ze vonden het allemaal heel leuk en ik had na de race speciale sokken gekregen met nummer 1 erop. Die heb ik mooi naar school aan gedaan!"

Vader Ronald van Leer was uiteraard trots op de prestatie van zijn zoon. “Het was echt heel spannend in de regen. Een fantastisch resultaat natuurlijk. Naast de baan waren we allemaal heel zenuwachtig. Het zit zo dicht bij elkaar en in de regen is het erg glad. Dit was prachtig om te zien.”

podium Luca van Leer

Eerder dit jaar heeft Luca al meerdere clubraces in Strijen en Venray gewonnen. In het NK lukte dat tot dit weekend nog niet. “In het Nederlands kampioenschap sta ik nu op de tweede plaats en ik ga mijn best doen om kampioen te worden. Het gat is best groot, maar we geven zeker nog niet op. Vorig jaar ben ik derde geworden en ik hoop dit jaar hoger te eindigen.”

Luca van Leer wil graag Albert Broeders van RB Racing bedanken voor alle hulp en natuurlijk ook alle sponsoren. Dat zijn:

- TK montage&beveiliging
- Metaalhandel&recycling Hulters
- Boer B.V
- Lowpad
- RB Racing
- Lasservice D.W de Jong
- Dior Heavy Lift
- De Poedercoat centrale
- Multicomm
- Blokland Metaalbewerking
- Loopbaancentrum PlusPunt
- Laserdeal
- Your Creators
- CarDsign
- J.W Blokland Holding B.V
- Aalbers Farina
- Club van 50 en website sponsoren

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS