Karting • Chrono

Karttalent Fynn Jonkman begint NK met overtuigende zege: “Supersnel in de regen”

Uitgegeven door Bart • 15 maart 2023 03:03

Kerpen – De 8-jarige Fynn Jonkman is het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting uitstekend begonnen. Het karttalent uit Joure, rijdend voor het team van de Kartacademy, was dit weekend op de kartbaan in het Duitse Kerpen de sterkste in de Parolin Rocky F2. Eind vorige maand wist Fynn ook al de Wintercup in Strijen te winnen en die zeges geven veel vertrouwen voor de rest van het seizoen.

Fynn Jonkman

Het NK 4-takt van Chrono Karting reisde voor het eerst af naar Kerpen. Op de Erftlandring begonnen ooit meervoudig wereldkampioenen in de Formule 1 Michael Schumacher en Sebastian Vettel in de kartsport. Voor Fynn was het zijn eerste kennismaking met het Duitse circuit. “Vorige week hebben we hier al getraind en ook op vrijdag en zaterdag ging het goed in de trainingen. Het is een leuke, technische baan met veel verschillende bochten.”

Aan het begin van de racedag op zondag begon het te regenen en dat kwam Fynn wel goed uit. “Ik had liever droge omstandigheden gehad, want tijdens de trainingen op zaterdag ging het heel goed. Maar ik ben supersnel in de regen, dus dan is het ook wel fijn om op een natte baan te beginnen. Op een gegeven moment werd het steeds droger en dan moet je goed voelen waar de grip is.”

Fynn liet in de kwalificatie direct een ijzersterke indruk achter. Met een tijd van 1:09.147 was hij bijna een seconde sneller dan de nummer 2. Die tijd was indrukwekkend, maar dat was ook de start van de eerste race. Bij de eerste doorkomst was het gat naar de nummer 2 al 2 seconden, een groot verschil in de kartsport. Aan de finish bedroeg het gat maar liefst 13 seconden. “Veel blijven oefenen en dan word je beter”, zo luidde de uitleg van Fynn op de vraag hoe hij dat voor elkaar gekregen had.

Ook in de tweede race kwam Fynn als winnaar over de streep, nu met een verschil van 4,5 seconden. “De tweede race ging ook goed, maar het was wel moeilijk inschatten met de opdrogende baan. Bij de start behield ik de koppositie en daarna heb ik een gaatje gepakt op de rest.”

Fynn Jonkman

Door beide overwinningen was Fynn al dicht bij de dagoverwinning, maar in de afsluitende derde race ging het wat minder. “Ik kwam als vierde over de streep en baalde daar best wel van. Ik dacht echt ‘haal ik die eerste plaats nu nog wel?’. Toen ik hoorde dat ik eerste was geworden, was ik echt heel blij.”

Bij de Kartacademy worden de Rocky’s begeleidt door Summer Webb en daar heeft Fynn veel aan. “Ze geeft goede tips hoe ik de lijnen moet rijden. Dan zegt ze in welke bocht ik meer aan de buitenkant moet rijden en bij welke bochten meer aan de binnenkant. Het zijn tips waar je zelf niet meteen aan denkt.” En dus mocht Fynn bij de prijsuitreiking een grote beker ophalen. “Een mooie grote beker, daar ben ik wel trots op.”

Fynn weet nog goed hoe hij bijna vier jaar geleden voor het eerst in een kart reed. “Ik was toen 5 jaar en dat was bij Racing EXPO in Leeuwarden. Eigenlijk was dat wel een beetje hetzelfde als nu in de Rocky. Ik vind het leuk om foto’s daarvan terug te zien. Na die eerste keer wist ik dat ik veel vaker wilde karten en nu rij ik voor het tweede seizoen in het Nederlands kampioenschap. Dit jaar hoop ik kampioen in de Rocky F2 te worden.”

Ook vader Mark Jonkman was enorm trots op de eerste NK-overwinning van Fynn. “Dit is echt prachtig om te zien. Je weet dat het er inzit. We hebben vaker regenraces gehad en dan zie je dat hij echt heel snel is als het allemaal goed valt. Dat het nu op het NK lukt, is wel echt heel erg mooi. We hebben dit jaar vooral veel getraind. In Strijen hebben we de Wintercup gereden en ook daar heeft Fynn gewonnen. Daar heeft hij hard voor moeten rijden. Nu bij het eerste NK wordt hij weer eerste en zo’n begin geeft veel vertrouwen.”

Fynn Jonkman wordt in zijn race-activiteiten ondersteund door de volgende sponsoren:
Pyrasied
Intechniek.com
Jonkman's stofferingen
Binos Consultancy
Gevelwerken Friesland
Natuurlijk bij PUUR

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS