Karting • Chrono

Karttalent Felipe Reijs rijdt de mooiste race van zijn leven: eerste zege tijdens NK op zijn thuisbaan! "Echt heel blij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 mei 2023 08:42

EINDHOVEN – Met de winst in de prefinale én de finale in de Minimax-klasse verdiende Felipe Reijs het succes dat er al een tijdje aan zat te komen. De twaalfjarige karter uit Eindhoven denderde zondag op zijn thuiscircuit De Landsard naar de dagzege tijdens de tweede ronde van het NK Rotax Max. En dat smaakte uiteraard naar meer.

Felipe Reijs

Felipe hoefde er niet lang over na te denken: ja, dit was zijn mooiste race ooit! “Het is de eerste overwinning van heel mijn leven”, verduidelijkte hij. “Ik ben er echt heel blij mee. Ik was al snel in de training. Ik was de hele tijd de snelste.”

Hij wist dus al vroeg in het weekeinde dat er weleens wat moois kon gebeuren. “En toen werd ik tijdens de kwalificatie helaas tweede. Daar was ik niet heel blij mee. Ik had in de kwalificatie meer verwacht omdat ik in de trainingen steeds meer dan drie tienden van een seconde sneller was dan de nummer twee.” Waarom het niet lukte de pole te pakken? Omdat ik in het piekrondje werd opgehouden.”

Het was niet meer dan een momentopname. Uiteindelijk had Felipe een superieure racesnelheid op het Eindhovense circuit. “Ik ben goed teruggekomen. In de prefinale reed ik al in de eerste bocht op één. En toen ben ik weggereden van de rest.”

Zodoende stond Felipe voor de finale op poleposition. Op zijn thuiscircuit nog wel! “Ik lag bij de start al eerste en ik heb de hele race op de eerste plek gereden.” Het was zijn eerste echt goede kans op de overwinning, dus was hij wel een beetje bang om fouten te maken, bekende Felipe. “Maar ik ben de race goed doorgekomen en ben uiteindelijk eerste geworden. Ja, ik ben heel blij”, herhaalde hij nog maar eens.

Felipe Reijs

Waarom hij zo sterk was in Eindhoven, had voor een deel ermee te maken dat hij op zijn thuiscircuit reed. “Ik woon hier dichtbij. Ik ken deze baan heel goed. Ik weet precies waar ik moet remmen, waar ik op gas moet.”

Daarnaast reed hij zelf gewoonweg uitstekend. De finale won hij met bijna tien (!) seconden voorsprong op een droge baan. Zijn team Gamoto by RR Racing had weer gezorgd voor een op en top geprepareerde kart. “Ook leer ik heel veel bij Ramon (Rietveld, teameigenaar, red.) En ik heb dit seizoen veel getraind, heb veel moeten doen om de overwinning te pakken. Mooi dat het nu gelukt is.”

Wat zijn prestatie nog meer glans gaf, was dat hij die neerzette met een standaardmotor van de organisatie. En gezien de overtuiging waarmee hij zondag beide races won, kan zijn seizoen best eens een mooi vervolg krijgen. Aan zijn zelfvertrouwen zal het in ieder geval niet liggen. “Ik heb nu al zin in de volgende race!” Dat is de tweede ronde van de BMC, die wordt gehouden op het circuit van Mariembourg in België. “Ik ben benieuwd hoe het daar gaat.”

Felipe heeft een druk programma. Behalve het NK van Chrono Karting en het BMC, rijdt hij dit jaar ook nog het EK en het BNL-kampioenschap. Zijn doel? “Ik hoop dat ik een ticket win voor de Grand Finals (het officieuze WK voor Rotax Max-rijders, red.). Het gaat al de goede kant op, dus dat is al heel fijn!”

Felipe Reijs bedankt zijn vader en moeder, Holland2Stay, Gamato by RR Racing, Jayden Thien, Aaron en Ramon Rietveld.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS