Karting • Rotax Euro

Karttalent Kasper Schormans debuteert op WK Rotax Max en pakt direct knappe podiumplaats: P3!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 december 2022 09:01

PORTIMAO – Te midden van ’s werelds beste Rotax Max Junioren-rijders slaagde Kasper Schormans er afgelopen weekeinde in Portimăo in op het podium te eindigen. De dertienjarige karter uit Born werd erg knap derde tijdens de Grand Finals, het jaarlijkse WK voor Rotax Max-rijders en had daarmee zichzelf verbaasd.

Kasper Schormans podium Junior MAX WK Portugal

“Ik had van tevoren een plaats in de top tien verwacht. Maar de snelheid was het hele weekend supergoed. In de finale was ik sneller dan de meesten en daardoor kon ik naar voren rijden”, verklaarde een verheugde Kasper zijn uitmuntende resultaat. “Ik ben dus best wel tevreden, maar ook weer niet helemaal, want ik heb niet gewonnen. Het niveau was ook heel hoog. Ik was net niet snel genoeg om te winnen helaas, al scheelde het niet heel veel.”

Wat Kaspers prestatie des te aansprekender maakte, is dat iedereen in Portugal met hetzelfde materiaal reed. De motor kwam rechtstreeks uit een doos en iedereen reed met een frame van SODI. “Degene die vooraan reden, kunnen ook het beste rijden.” In andere competities rijden karters met een frame naar keuze en hebben ze een eigen motortuner die de motoren prepareert.

De snelle Limburger had in Portimăo prima materiaal tot zijn beschikking, oordeelde hij. “De motor was gewoon goed. Het frame ook.” Een blik op de startlijst leerde hem dat hij de meeste snelle rijders al kende uit andere kartcompetities. “Ik had het gevoel dat ik kon winnen gezien de snelheid in de trainingen, al zou het wel moeilijk worden. Maar ik wist dat ik de snelheid had om het podium te halen.”

Voor Kasper was de baan in Portimao nieuw. “Hij is vooral heel snel en heeft best onverwachte bochten. Naar voren rijden is op die baan niet zo moeilijk omdat de baan een heel lang recht stuk heeft waardoor je best makkelijk kunt inhalen.”

Tegen de tijd dat Kasper zich voor de heats moest kwalificeren, had hij al zoveel trainingssessies erop zitten dat hij de baan op zijn duimpje kende. Helaas liep de kwalificatie niet zo goed als hij had gehoopt. “Ik was elfde in mijn groep. Ik had mijn rondje alleen gezet”, verduidelijkte hij. “Daardoor kwam ik wat tekort. Ik had eerlijk gezegd verwacht een beetje sneller te zijn.”

In de heats eindigde hij vervolgens op de respectievelijk tiende, negende, derde plaats. Daarbij lag hij in de eerste heat een tijd derde, maar werd hij van de baan gereden en in de derde heat ging hij zelfs een tijd aan kop, maar in de laatste ronde werd hij helaas nog voorbijgereden. Daarna mocht Kasper in de prefinale als vijfde starten en eindigde hij de race knap op de derde plaats.

De gecombineerde resultaten van de drie heats en de prefinale betekende dat hij de finale vanaf P6 mocht starten. “Ik moest dus aan de buitenkant starten en daar was ik niet blij mee, want die kant van de baan was vuil omdat die niet op de racelijn lag. Maar degene naast me stond, startte slecht. Daardoor kon ik in de eerste meters meteen naar vijf.”

Een aantal ronden later was Kasper al opgerukt naar een veelbelovende P2. “Maar in het midden van de race werd ik terug ingehaald. Dat was jammer. Gelukkig had ik daarna geen druk van achteren.” Zo kon hij zich focussen op de nummer twee. Uiteindelijk lukte het hem net niet die nog terug te pakken. “Ik zat op de finish een seconde van de nummer twee af. Ik heb de hele tijd dicht achter hem gereden.”

Niettemin was hij maar wat trots met zijn derde plek op de meest prestigieuze Rotax Max-race van het jaar. Die vond hij, ondanks zijn fraaie resultaat, trouwens niet zijn mooiste race van het jaar. “Nee, dat was de race dat ik Nederlands kampioen werd, in Genk. Maar het gaf zeker een fijn gevoel dat ik in Portimăo op het podium stond. En dat bij mijn eerste deelname aan de Grand Finals.”

Team Netherlands

En mede dankzij de geweldige derde plek van Schormans behaalde Team Nederland de derde plek in de eindstand voor landenteams.

Normaal gesproken is deze wedstrijd het slotstuk van het seizoen voor Rotax Max-rijders, maar voor Kasper is het seizoen nog niet klaar. Volgende week rijdt hij nog een wedstrijd in Maleisië. “Die rijd ik voor Sodikart, tijdens het Azië Festival. Hopelijk kan ik daar ook het podium halen!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS