Karting • Rotax Euro

Karttalent Dion van Werven besluit in vliegende vaart laatste BMC met daverende prestatie en vier donuts

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 oktober 2023 14:01

GENK - In vliegende vaart kwam hij zondag als eerste over de finish en prompt draaide hij vier donuts achter elkaar. Karter Dion van Werven zorgde zo voor een spectaculair einde van de laatste ronde van het BMC-kampioenschap in de Rotax Max Senioren-klasse. Het vijftienjarige toptalent uit Hulshorst was in kletsnatte omstandigheden bovendien van P11 naar P1 gedenderd in de finale.

Dion van Werven

Wat zijn verhaal nog specialer maakte, is Dion dat deed op een chassis van Sodikart, een merk waarop hij tot afgelopen weekeinde nog nooit had gereden. En dan te bedenken dat er zondag in Genk maar liefst 54 rijders aan de start in Genk verschenen.

Dat hij zijn vertrouwde CRG had thuisgelaten, had alles te maken met zijn aanstaande deelname aan de Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders. De Sodi was even wennen, bekende Dion. “De kart voelde iets stijver dan de CRG waarin ik normaal rijd. Maar het is toch goed bevallen. In de heat waren we tweede, maar door een discutabele penalty werd ik als negende geklasseerd. In de prefinale erna werd ik op oudere banden dan de rest toch nog vierde. Dat was best wel oké.”

Het betekende dat hij de finale als zevende moest starten. In de opwarmronde ging het echter mis voor Dion. “Ik spinde waardoor ik als elfde moest starten”, legde hij uit. “Ik wilde mijn banden opwarmen. Ik kon mezelf wel voor mijn hoofd slaan, maar ik moest het ermee doen. Het is gelukkig allemaal goed gekomen.”

Wel moest hij na de finish nog even slikken. Dion, die pas aan zijn tweede wedstrijdseizoen bezig is, moest namelijk zijn overwinning afstaan vanwege een ingeklikte bumper. Daarop staan vijf strafseconden. Het betekende dat hij als zevende werd geklasseerd.

Dion van Werven

Dat hij niet als winnaar geklasseerd zou worden, wist hij tijdens de race al. “Die ingeklikte bumper gebeurde tijdens de start. Iedereen knalde op elkaar. Ik probeerde zo snel mogelijk naar voren te rijden. Toen ik op kop reed, wilde ik natuurlijk het gat groter maken, maar ik wist dat winnen niet zou lukken. Toch wilde ik als eerste over de finish komen. Ik dacht: winnen is winnen. We hebben ons best gedaan, we hebben goede tijden kunnen rijden. Dat we door straffen niet als winnaar geklasseerd worden, is natuurlijk heel zuur, maar het hoort erbij in deze sport.”

Zijn superieure snelheid in de kletsnatte finale was geen grote verrassing, bekende Dion. “Vrijdag waren we tijdens de eerste training nog twee tienden van een seconde te langzaam. In de andere trainingen waren we wel de snelste of hadden we dezelfde pace als de snelste. Dat was met een standaard Sodi-setup. Daarna hebben we nog wat dingen geprobeerd die goed uitpakten. Ik ben normaal ook wel snel in de regen. En deze kart bevalt me in de regen.”

Terugblikkend op zijn seizoen kon Dion alleen maar tevreden zijn. “Ja, ik ben heel blij met dit seizoen. Soms denk ik wel: ik had verwacht dat het moeilijker zou zijn om mezelf te verbeteren. De topspullen van Dennis de Bruin (van CRG Holland, red.) en mijn sponsoren hebben me natuurlijk ook geholpen. Nu komende week nog de BNL Golden Trophy. Die wordt ook misschien nat. Daar wil ik graag een mooie beker winnen!”

Dion bedankt zijn team, zijn ouders, zijn sponsoren en iedereen die hem geholpen heeft.

Dion van Werven wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Racewereld, CRG, Riwald Recycling, Harry Frens Vastgoed BV, Van Werven Infra en Recycling, Bincx Agrarische en Industriële bouw, Heicom, Johan Huisman Groep, Van der Ziel Metaaltechniek, Jabe Reclame, Storm Visual Solutions en Campenaer Koffie.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS