Karting • Chrono

Karter Kasper Schormans zet eclatante zegereeks nationaal en internationaal voort!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 mei 2023 09:22

EINDHOVEN – Karter Kasper Schormans is bezig aan een ongekend succesvolle reeks in de Rotax Max Junioren-klasse na een topjaar in 2022. Van de laatste acht raceweekenden, won de Limburgse racebelofte nagenoeg alle wedstrijden waarin hij de finish haalde; hij won 21 heats en finales. Afgelopen weekeinde won de net veertien jaar geworden coureur uit Born ‘gewoon’ de tweede ronde van het NK.

Kasper Schormans

Zijn onwaarschijnlijke reeks overwinningen doet denken aan Max Verstappen in zijn hoogtijdagen in de kart. Kaspers palmares sinds december ziet er zo uit: kampioen tijdens het Rotax Max Challenge Asia Festival in Langkawi met de poleposition, en winst in alle drie de heats en beide finales.

In Campillos in Spanje werd hij Europees winterkampioen met de poleposition, winst in de beide heats en de finale. Ook tijdens de BNL Kick-Off in Genk zegevierde hij in de stromende regen door de heats, de prefinale en de finale te winnen. Daarna toonde hij zijn raceskills ook in de regen tijdens de eerste ronde van het NK in Berghem door de poleposition te pakken en de prefinale en de finale te winnen.

Tijdens de tweede ronde van het BMC-kampioenschap in Kerpen won hij de heat en de finale. Daarna won hij tijdens de Rotax Max Euro Challenge twee heats, en afgelopen weekeinde won hij in Eindhoven dus de tweede ronde van het NK. Zowel in de prefinale als in de finale snelde hij naar de winst. Dat was een mooi cadeau voor Moederdag!

“Tijdens de raceweekenden heb ik veel overleg met mijn team over de afstellingen van het chassis en de motoren, die beter aan te passen op mijn rijstijl en de omstandigheden. Ik kan inmiddels exact aangeven wat we moeten doen. We doen er alles aan om het maximale eruit te halen”, duidde Kasper zijn ongelooflijke succes.

“Ik denk heel goed na in een race, ik probeer de race goed te lezen en me te concentreren en zo constant mogelijk te rijden. Soms denk ik in een race: oké, nu moet ik even rustig aan doen of juist meer tempo maken. Maar het is niet zo dat ik iedere keer hetzelfde doe. Het ligt aan de situatie.”

Kasper Schormans

Kaspers programma bestaat dit seizoen uit de Rotax Max Challenge Euro Trophy, het NK, het BNL-kampioenschap, en het BMC-kampioenschap. Daarnaast rijdt de coureur van topteam JJ Racing ook de International Trophy in Le Mans en de Rotax Max Grand Finals in Bahrein, het officieuze WK voor Rotax Max-coureurs, waar hij vorig jaar derde werd. Daarnaast gaan er nog een aantal buitenlandse wedstrijden bijkomen.

Door al die wedstrijden is hij heel veel van huis. Omdat de talentvolle Limburger op een LOOT-school zit - het Trevianum Gymnasium in Sittard - kan hij zijn sport met zijn school combineren. “Ik kan vrij krijgen voor wedstrijden. Gelukkig gaat school gewoon goed.”

Wie zoveel races op rij wint, weet alle aandacht op zich gericht tijdens de races. Dat moet voor extra druk zorgen, toch? Kasper: “Ik denk daar nooit echt over na, ik ben niet met anderen bezig. Ik voel geen druk.” Dat komt dus ook tot uiting in zijn prestaties. In alle kampioenschappen waaraan hij meedoet, staat hij intussen bovenaan, behalve in de Rotax Max Challenge Euro Trophy. Daarin had hij een zeldzame uitvalbeurt.

“In de laatste heat is de vorige keer iemand vol over mijn achterkant gereden. Daardoor viel de uitlaat eraf en ben ik uitgevallen”, legde hij uit. “Dat terwijl ik de twee heats daarvoor gewoon had gewonnen. En de dag daarna ben ik in de pre-finale bij de start gecrasht. In de finale moest ik als 35ste starten en ben ik nog naar 8 gereden.”

Die tegenvaller bracht Kasper niet van zijn stuk, want daarna is hij vrolijk doorgegaan met winnen, zoals hij afgelopen zondag ook in Eindhoven deed. Kasper is niet bang dat hij overmoedig wordt door zijn eclatante zegereeks. “Nee, ik weet dat er heel veel snelle rijders meedoen aan het Europees en het Nederlands kampioenschap bijvoorbeeld. Ik heb het dus nooit gemakkelijk, maar ik probeer me gewoon altijd te concentreren op mijn eigen prestaties en wat ik zelf kan verbeteren!”

Kasper Schormans bedankt zijn team JJ Racing, Jeffrey Groothuis, Richard Blom, Gerard Traarbach, Jacco van Dijk voor de motoren, zijn familie, Yourdisplaycase.com en iedereen die hem steunt.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS