Karting • Karting Diversen

Karter Gianni van de Craats pakte al twee podiumplaatsen en dan moet het NK nog beginnen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 juli 2020 01:15 • Print artikel

VENRAY – Een paar weken geleden werd karter Gianni van de Craats knap derde in Venray in de Rookie4Shift-klasse, afgelopen weekeinde deed hij het op diezelfde baan nóg beter: tweede! Dat waren nog clubwedstrijden, maar met die fraaie resultaten kijkt de veertienjarige rijder uit Harskamp reikhalzend uit naar de start van het NK viertakt. Hij barst van het zelfvertrouwen.

Gianni van de Craats

“Twee podiumplaatsen in Venray! Ja het waren goede weekends”, blikte Gianni enthousiast terug op zijn prestaties op de Limburgse piste. “Het zijn mijn eerste bekers van dit seizoen, dat is wel lekker. Een podiumplaats is altijd goed. Maar, helemaal tevreden ben ik niet. Ik had liever gewonnen.”

Een uitspraak die paste bij de echte winnaar die hij is. Onontbeerlijk ook voor wie ver wil komen in sport. In zijn geval is dat dus racen. Dankzij zij vader Steven raakte Gianni in de sport geïnteresseerd. Die nam hem verschillende keren mee naar de Grand Prix van Monaco in de Formule 1. “Opeens zei hij: ik wil karten”, herinnert zijn vader zich. “Ik dacht: het zal wel een bevlieging zijn, maar hij bleef volhouden.”

Toen een kartende vriend Gianni vroeg of hij ook een keer wilde rijden, was het vliegensvlugge antwoord natuurlijk ‘ja!’. “Die eerste keer reed ik op het circuit van Lelystad. Ik vond erg leuk. Ik dacht: dat mag nog wel een keer”, herinnert Gianni zich. Vader Steven keek terug: “Hij was meteen verkocht.”

Wat hij zo leuk vindt aan zijn sport kon hij gemakkelijk duiden. “Ik hou van de snelheid, hoe hard je door de bochten gaat. Omdat ik het zo leuk vond, heeft mijn vader een RK1-kart aangeschaft. Toen zijn we gaan kijken waar we kunnen gaan karten.”

Het duurde niet lang of Gianni wilde ook wedstrijden rijden. “In 2019 heb ik meegedaan aan de Winter Cup. Toen heb ik een keer gewonnen.” Aan het begin van dat jaar reed hij in Lelystad zijn eerste NK-race. Dat was in de RK1-klasse. “Kort daarna kreeg ik de vraag om een keer te testen in de Rookie4Shift. Zodoende ben ik voor het NK in Assen overgestapt naar deze schakelkart.”

Rookie4Shift is een nog nieuwe klasse, ze werd vorig jaar geïntroduceerd in het NK. Voor Gianni blijkt het een geweldige uitlaatklep. “Ik vind het een leuke kart om in te rijden; de snelheid, de momenten dat je moet schakelen, het biedt net meer uitdaging dan ik gewend was.”

Gianni van de Craats

Gianni doet in het karten alles samen met zijn vader. Die sleutelt voor hem. “Dat is makkelijk. Je kunt alles tegen elkaar zeggen. Samen praten we ook veel over karten. Hij houdt ook van de racerij. Hij sponsort Jaap van Lagen en Martin van den Brink in de Dakar.”

Zelf ziet Gianni de autosport ook wel zitten. “Het lijkt me leuks straks te racen in GT’s, ik zou wel willen racen in de Supercar Challenge.” Maar eerst een paar jaar karten, vindt zijn vader. Steven: “Misschien gaan we in de toekomst nog tweetakt rijden. Maar laten we eerst maar eens gaan kijken hoe het dit jaar gaat. Vandaag was hij twee keer tweede, hij maakt mooi progressie.”

Zijn eerstvolgende wedstrijd is de eerste ronde van het NK die op 22/23 augustus wordt gehouden op het circuit van Strijen. De leerling van De Meerwaarde in Barneveld keek ernaar uit, want met zijn podiumplaatsen in Venray had hij wel bewezen dat het met de vorm wel goed zit. “Dit was een mooi oefenwedstrijd. Veel rijden, daar word je beter van. Laat het NK maar komen!”

Gianni bedankt zijn vader, moeder en de rest van familie en iedereen van team Kart Academy.

Gianni van de Craats wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Polskamp.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS