Karting • Rotax Euro

Jens van der Heijden pakt drie podiumplaatsen in één weekeinde in Duits E-kart-kampioenschap!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 september 2021 01:23 • Print artikel

MÜLSEN - Jens van der Heijden uit Schaijk kende afgelopen weekeinde een klinkend slot van het DEKM, het Duitse kampioenschap voor elektrische karts. Op het circuit van Mülsen pakte de vijftienjarige snelheidsduivel maar liefst drie podiumplaatsen: eerste en tweede in de respectievelijke finales en een razendknappe derde plaats in de eindstand!

Jens van der Heijden met Bart Kienhuis

Tijdens de vierde en laatste ronde van de titelstrijd moest Jens er flink tegenaan, want de concurrentie in de E-karts zit nooit stil. Zaterdag kwalificeerde de Kombikart-coureur zich als vierde. Later die dag reed hij in de prefinale van P4 naar P3. “Het zat goed met de snelheid”, zei hij. “Dat wisten we vrijdag tijdens de trainingen al, want toen was ik in veel sessies de snelste van allemaal.”

In de zaterdagfinale kende hij een prima start. Jens haalde direct twee rijders in. “Maar daarna kwamen jongens mij weer voorbij”, zei hij. “Ik viel daardoor eerst van de koppositie terug naar plek drie, daarna zelfs naar P4. Er werd constant gebatteld. Elke ronde kwam er een andere leider door. In de voorlaatste ronde reden de leider en de nummer twee tegen elkaar aan. Ze gingen bijna van de baan.”

Hij reed vervolgens pardoes op kop. Maar in de laatste ronde werd de talentvolle Brabander ingehaald door een andere rijder. “Hij duwde me daarbij van de baan”, zei Jens, die daardoor terugviel naar P5. “En in de laatste bocht vloog er nog iemand tegen de muur. Dat leidde tot een rode vlag.”

Daardoor telde de situatie van de ronde ervoor als race-uitslag. Het betekende dat Jens de overwinning in die finale alsnog in zijn zak mocht steken. “Zonder die rode vlag zou ik vijfde zijn geworden”, zei hij eerlijk, maar soms moet je ook een beetje geluk hebben.

Zondag moesten de rijders zich opnieuw kwalificeren. “Ik kwam daarin niet verder dan P5”, zei Jens. “Er waren problemen met de grip aan de achterkant van mijn kart. Toch had ik er vertrouwen in, ik zag perspectief. In de prefinale werd ik vierde, maar ik had een ingeklikte klikbumper en dat betekende een tijdstraf van vijf seconden.”

Het gevolg daarvan was dat Jens in de uitslag terugviel naar de zesde positie. Moest hij in de finale dus vanaf P6 starten. Zijn start was alvast uitstekend. Hij passeerde direct de nummer vijf en ging door naar plek vier. Even later pakte-ie zelfs de derde plaats. “Degene die voor me stond in het kampioenschap reed op P2”, aldus de coureur.

“Als de volgorde zo bleef, zou ik overall als vierde eindigen in het kampioenschap. Vier ronden voor het einde van de finale haalde ik hem in en werd ik tweede. In de eindstand van het DEKM werd ik zo nog derde. Ik ben er heel blij mee. Pas na afloop kreeg ik te horen hoe close het allemaal geweest was.”

Komend weekeinde komt Jens opnieuw in actie. Ditmaal in een ‘gewone’ kart met verbrandingsmotor. In Eindhoven doet hij mee aan de volgende ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. “Van de ene kart naar de andere kart. In het begin moest ik echt schakelen. Maar nu gaat het beter. Ik kan me makkelijker aanpassen.”

Jens van der Heijden wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Circuitpark Berghem, Kombikart Racing Parts en Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling / Archifit.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS