Karting • Chrono

Jarige Ryan Rampadarath trakteert zichzelf op een podiumplaats: "Ik had niet verwacht"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 maart 2023 00:17

BERGHEM – Hij was pas net een dag acht jaar oud, nog moe van zijn kinderfeestje, maar toch slaagde karttalentje Ryan Rampadarath erin zondag in Berghem naar een podiumplek te snellen in het NK Rotax Max van Chrono Karting. De coureur uit Amersfoort racete op de Brabantse piste razendknap naar de tweede plaats in de Micromax-klasse! Zo trakteerde Ryan, die uitkomt voor het topteam van Gamoto by RR Racing, zichzelf op een mooi verjaardagscadeau.

Ryan Rampadarath


“Ik ben heel blij. Ik had niet verwacht op het podium te kunnen komen, want zaterdag ging het niet zo goed”, zei Ryan nog een beetje beduusd. “Waarom het zondag wel zo goed ging, weet ik niet. Wel kan ik goed in de regen rijden. Daar heb ik in de winter veel op getraind. Het is makkelijker sturen. Dat vind ik mooi.”

Hoewel hij net een dag acht jaar oud was en net zijn kinderfeestje had gehad, liet hij zondag geen spoor van vermoeidheid zien. Want in de kwalificatie was hij direct snel. Wat heet. “Het ging goed, want toen had ik poleposition.”

Dat betekende dat hij daarna in de prefinale vanaf poleposition mocht starten. Ryan: “De start van de prefinale ging niet zo goed, want toen lag ik derde. Even later haalde nog iemand me in, maar die pakte ik snel terug en werd ik derde.”

Heel knap, want Ryan is één van de jongste rijdertjes in het veld. Onverschrokken begon hij even later aan de finale. Die ging helaas niet helemaal zoals hij had gehoopt. “In de bocht bij het opkomen van het rechte stuk spinde iemand voor me en moest ik uitwijken. Mijn toeren gingen omlaag. En toen moest ik opnieuw starten en lag ik zesde.”

Dus moest hij alles op alles zetten om zich te verzekeren van een podiumplaats. Wel, dat deed Ryan dan ook! In rap tempo reed hij terug naar de derde plaats. Op die positie kwam hij uiteindelijk ook over de finish. Maar even later werd het nog mooier voor de talentvolle Utrechter. “De nummer twee had een straf gekregen waardoor ik tweede werd”, legde Ryan uit.

En dus stond hij met een mooie beker voor zijn tweede plaats in het dagklassement op het podium. Maar waarom is hij begonnen met karten? “Papa vroeg een keer of ik wilde karten. Dat kwam door Jos Verstappen. Papa liet me kartfilmpjes zien en ik heb Jos ontmoet bij Pex. Het was heel erg gaaf om al die bekers daar te zien. Toen heb ik een babykartje gekregen en ging ik op het terrein van papa’s bedrijf rondjes rijden. Dat was spannend. Het rijden en de snelheid vond ik mooi.”

Ryan was toen pas vijf jaar oud. De afgelopen jaren heeft hij veel getraind en dat loonde zich afgelopen weekeinde dus op overduidelijke wijze. “Ik vind het heel leuk om op het podium te staan.” En zoals dat gaat in de sport, hoopte Ryan uiteraard nog veel vaker op het podium te staan.

Behalve in het NK kan Ryan dat dit seizoen ook in de BNL en het BMC-kampioenschap proberen. Zijn volgende race is de eerste ronde van het BNL-kampioenschap in Genk. Waar hij op hoopte liet zich raden: “Daar wil ik weer op het podium komen!”

Ryan bedankt Ramon Rietveld - Gamoto by RR Racing, Jayden Thien, zijn papa, mama, oma, familie en zijn monteur.

Ryan wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Lobster Lawyers, Voltino, Wheel Clinic en Custom Dreams.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS