Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Ford viert 60 jaar Mustang met nieuwe uitvoeringen, festiviteiten voor fans en roadtrips

Uitgegeven door HJ van Keulen • 22 april 2024 14:00

Hij staat synoniem aan plezier, vrijheid, prestaties en een vleugje rebellie – de iconische Ford Mustang wordt dit jaar 60 en dat wordt uitgebreid gevierd met fans over de hele wereld.

1964 Worlds Fair Ford Exhibit 1965 Mustang

De verkoop van de eerste Mustang begon op 17 april 1964 op de New York World’s Fair. De auto brak met alle conventies en vestigde al in het eerste jaar met 418.000 exemplaren een verkooprecord. Sindsdien is geen gas teruggenomen. De Mustang is al tien jaar lang de bestverkochte sportauto ter wereld.

Om zes decennia onafgebroken Mustang-productie te vieren presenteert Ford een nieuwe uitvoering die ook in Nederland op de markt komt. Het nieuwe Nite Pony Package biedt nog meer karakter met donkere stijlelementen.

1965 Gen1 Ford Mustang Coupe

Ford bouwt voort aan een elektrische toekomst in Europa. De elektrische Mustang Mach-E krijgt per 30 april gezelschap van de speciale Mustang Mach-E Rally – de allereerste op de rallysport geïnspireerde EV van Ford. Een ander verjaardagscadeau voor de Mustang zijn de eerste details over het bestelproces van de ultra-high-performance Mustang GTD.

Met verschillende ‘Mustang Day’-evenementen viert Ford het Mustang-jubileum met fans over de hele wereld. Een van deze Mustang Days is de Ford Mustang Global Gallop. Zestig Mustang-ambassadeurs, journalisten en content creators maken tegelijkertijd geweldige roadtrips door Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Zuid-Afrika, China en Australië. De roadtrips benadrukken de immense populariteit die de iconische sportwagen wereldwijd nog altijd heeft.

1967 Gen1 Ford Mustang GT fastback

De activiteiten gaan op 17 april van start en blijven heel 2024 doorgaan. Social media content creators die hieraan deelnemen zijn Andy To (@Andyto), Lauren Stoney (@lalafox92) en Uma Leoni (@Leonis.studios). Binnenkort worden nog meer content creators, media en Mustang-ambassadeurs van over de hele wereld bekendgemaakt.

Ook dichter bij huis vinden er diverse initiatieven plaats om 60 jaar Mustang te vieren. Zo organiseert de Nederlandse Mustang Club een toertocht waaraan vanuit Ford Europa één van de eerste nieuwe generatie Mustangs in Europa aan deel zal nemen. Ook tijdens de Ford Family Day, op 18 augustus, georganiseerd door Ford Nederland, zal het 60 jarig jubileum van de Mustang een thema zijn.

1979 Gen3 ford mustang cobra

“Er zijn weinig andere auto’s met een net zo rijke historie, erfgoed en wereldwijde aanhang als de Ford Mustang. Nog minder auto’s zijn al 60 jaar onafgebroken in productie,” zegt Jon Williams, General Manager Ford Blue Europe. “De vieringen en de nieuwe toevoegingen aan het Mustang-aanbod bieden allemaal die vrijheid en het plezier die al zes decennia de basis vormen voor het succes van de Mustang – en die als inspiratie dienen voor de technologieën die de Mustang naar de toekomst laten galopperen.”

Extra attitude met Nite Pony Package
Het nieuwe Nite Pony Package – binnenkort te bestellen voor de Mustang GT Fastback en Convertible, met handmatige of automatische transmissie – geeft de Mustang een duister randje. Het pakket bestaat uit lichtmetalen velgen in Ebony Black en een zwart dak, buitenspiegelkappen en donkere behuizing voor de koplampen. Zwarte Pony-logo’s voor en achter laten geen twijfel mogelijk: dit is een ‘gemene’ machine.

2001 Gen4 ford mustang bullitt gt coupe

Klaar voor actie op asfalt of onverharde wegen
Vanaf 30 april is ook in Europa de baanbrekende Mustang Mach-E Rally te bestellen. Dit model brengt de vrijheid en het plezier van de elektrisch aangedreven Mustang voor het eerst ook naar onverharde wegen.

De Mustang Mach-E Rally trekt bovendien net zo veel de aandacht als dat hij grip biedt op asfalt en onverharde ondergrond. Hij is voorzien van dubbele racestrepen, een modelspecifieke voorzijde, een blikvanger van een achterspoiler en 19” hoogglans witte lichtmetalen velgen, geïnspireerd op de lange historie van Ford in de rallysport.

2008 Gen5 Ford Mustang Bullitt

De twee elektromotoren zorgen voor vierwielaandrijving en bieden 950 Nm koppel en een vermogen van 357 kW (486 pk). Het speciaal afgestelde onderstel biedt 20 mm meer bodemvrijheid dan dat van de Mustang Mach-E GT, wat op onverharde wegen goed van pas kan komen.

Mustang GTD hypercar
Ford bevestigt ook dat de Mustang GTD, de meest geavanceerde Mustang ooit, naar Europa komt. Deze in samenwerking met Multimatic ontwikkelde en hand gebouwde ultra-high-performance auto, is voorzien van geavanceerde technologieën, actieve aerodynamica en een semi-actief onderstel. Hij kan gewoon op kenteken worden geregistreerd, maar is slechts beschikbaar in zeer beperkte aantallen.

2014 Gen5 Ford Mustang Shelby GT500

Wie op 15 en 16 juni aanwezig is bij de 24 Uur van Le Mans zal niet alleen de Mustang GTD in het echt kunnen bewonderen, maar ook de Mustang GT3 in actie kunnen zien. De Europese inschrijvingen voor de Mustang GTD kunnen naar verwachting deze zomer worden ingediend – meer informatie volgt binnenkort.

Al 60 jaar lang een legende
Sinds 1964 zijn al meer dan 10 miljoen Mustangs verkocht, verspreid over zeven generaties. De iconische sportauto is duizenden keren verschenen in films, op televisie, in muziekvideo’s en in videogames. Ook is de Mustang op Facebook de meest gelikete auto ter wereld.

2024 Gen7 FORD MUSTANG DARK-HORSE

De Mustang heeft bovendien legendarische autosportrecords over de hele wereld gevestigd. In het eerste verkoopjaar behaalde hij al zijn eerste overwinning in de Tour de France Automobile. Daar zou de Mustang nog vele overwinningen aan toevoegen in sportwagenraces, dragraces en de rallysport.

Mustang GTD on Track 4

Racen met de Mustang wordt voortgezet met de Mustang Dark Horse Spec R, Mustang GT4 en Mustang GT3. Die laatste markeert deze zomer de terugkeer van Ford bij de 24 Uur van Le Mans.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS